Gamen:

hoort het erbij, of kunnen ze ook zonder?

Gamen is anno 2020 niet meer weg te denken uit het leven van kinderen en jongeren. Tars Hundscheid en Petra Breddels, psycholoog kind- en jeugd en orthopedagoge bij het CJG Westelijke Mijnstreek, leggen in dit artikel uit waarom gamen nu precies zo interessant is voor kinderen en jongeren en geven tips aan ouders. Ook komen enkele kinderen en ouders zelf aan het woord.

_BT Clear

Status

“Vroeger was status en aanzien te krijgen door goed te zijn in sport of het hebben van een interessante hobby. Tegenwoordig wordt status en aanzien ook gehaald uit zogenoemde ‘rankings’ in games. Veel spellen spelen hier bewust op in. Hoe beter je bent en hoe vaker je speelt, hoe hoger je in de rankings komt te staan. We zien dat steeds meer kinderen en jongeren gamen, en dat is niet zo gek. Games zijn makkelijk te spelen; iedereen kan het en het kan overal. Door te gamen en te streven naar het steeds hoger te komen in de rankings, vinden kinderen en jongeren vaak ook aansluiting bij leeftijdsgenoten. Gamen is tegelijk ook een manier om contact te blijven hebben met je vrienden en vriendinnen, ook na schooltijd,” laat Tars weten.

De leuke kanten van gamen

“Gamen draagt op meerdere vlakken bij aan de ontwikkeling,” legt Petra uit. “We zijn geneigd om vooral de negatieve kanten te zien, maar het kan ook zeker bijdragen aan het ontwikkelen van allerlei vaardigheden.”

■ Het leren van een andere taal
De moeder van Bram (15) uit Munstergeleen vertelt ons: “Door het spelen van games heeft Bram spelenderwijs de Engelse taal goed leren beheersen.”  Games bevatten vaak de Engelse taal en via het gamen kun je online in contact komen met mensen over de hele wereld. Hierdoor word je als het ware gedwongen om een andere taal te spreken, om goed samen te kunnen spelen.

■ Het ontwikkelen van executieve vaardigheden
Veel spellen hebben een doel dat bereikt moet worden. Om dit doel te behalen, word je uitgedaagd om een plan te bedenken en problemen op te lossen. Je gebruikt bepaalde gebieden in je hersenen om vooruit te denken aan de gevolgen van je keuzes, net zoals in de offline wereld. Zo speelt Tygho (11) uit Geleen graag Call of Duty: “Ik vind het bedenken van strategieën in dit spel zo leuk! Alles wat ik beslis om te doen kan heel veel gevolgen hebben voor hoe het spel verder gaat, ik moet dus heel goed nadenken."

Petra Breddels, orthopedagoge bij CJG Westelijke Mijnstreek

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear