Judith van de Nobelen, preventiewerker bij Mondriaan Preventie

Jongeren en lachgas

_BT Clear

Lachgas is populair, mede omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Het wordt door veel gebruikers nauwelijks als ‘drug’ gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Waar eerder vooral uitgaande jongeren lachgas gebruikten, wordt het nu ook vaker gezien bij andere groepen, zoals jongeren op straat of rond schoolpleinen. Judith van de Nobelen, preventiewerker bij  Mondriaan Preventie geeft informatie. Wat is lachgas precies? Wat zijn de risico’s van lachgas? En hoe doe je dat nou; praten met je kind over lachgas?

Wat is lachgas en is het schadelijk?

Judith vertelt: ”Lachgas wordt door tandartsen en artsen wel eens gebruikt als kortwerkende pijnstiller. Daarnaast wordt lachgas gebruikt als drijfgas in slagroomspuiten. Het lachgas zit dan samengeperst in patronen. Tegenwoordig zie je deze patronen ook veel op straat. Dat komt omdat lachgas ook gebruikt wordt als drug, vanwege de milde, bewustzijnsveranderende effecten. Het gas wordt dan eerst met behulp van een slagroomspuitpatroon in een ballon gespoten. Vervolgens wordt het gas via de ballon in- en uitgeademd. Je kunt er hoofdpijn van krijgen, duizelig worden, zuurstoftekort krijgen, in paniek raken. Ook heeft het een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat de veilige ondergrens voor het gebruik van lachgas is vastgesteld op 0.”

Zijn er signalen waaraan je kunt zien dat je kind lachgas heeft gebruikt?

”Nee”, zegt Judith. ”Na een paar minuten is het uitgewerkt en zie of merk je eigenlijk niks meer aan iemand. Uiteraard kun je lachgas bespreekbaar maken met je kind. Zeker als je je zorgen maakt, of denkt dat jouw kind er nieuwsgierig naar is of misschien lachgas gebruikt. Als ouder heb je zeker invloed! Praten met je kind over lachgas is belangrijk.”

Praten met je kind over lachgas

Judith geeft een aantal tips. Handige tips die structuur kunnen geven aan jou als ouder wanneer je met je kind wilt praten over lachgas.

■ Bepaal je eigen standpunt
“Bespreek als ouders samen vooraf welk standpunt jullie innemen ten aanzien van lachgas. Op deze manier kunnen jullie beide dezelfde boodschap uitdragen naar jullie kind.”

■ Kies een geschikt moment
“Kies een rustig moment voor jullie gesprek. En probeer een goede aanleiding voor het gesprek te vinden,” vertelt Judith. ”Vraag naar de kennis, wat weet je kind erover? Vraag aan je kind of hij/zij de slagroompatronen herkent, of hij deze wel eens in de omgeving heeft zien liggen en weet waar ze voor zijn. Sluit aan bij de informatie die je kind al  heeft en vul deze aan. Let hierbij op dat je hem/haar niet bang maakt, maar wel bewust maakt van de risico’s van lachgas.”

■ Vraag naar de mening
“Het is goed om te weten hoe jouw kind er zelf over denkt. Vraag je kind naar zijn/haar mening over lachgas, of hij/zij mensen kent die lachgas hebben gebruikt of er zelf nieuwsgierig naar is. Let erop dat je geen preek houdt, maar voer een open gesprek, zonder te oordelen.”

 ■ Bespreek de risico’s
“Ga na bij je kind wat hij/zij denkt dat de risico’s van lachgas zijn en waarom het gevaarlijk kan zijn. Vertel daarna welke risico’s jij als ouder ziet.”

■ Heb vertrouwen in je kind
”Geef je kind ook het gevoel dat je vertrouwen in hem/haar hebt dat het hiermee om kan gaan. Hiermee help je je kind voldoende zelfvertrouwen te hebben om ‘nee’ te kunnen zeggen.”

■ Stel duidelijke regels
”Stel duidelijke regels want dit heeft echt invloed! Net als regels over alcohol en roken, is het bij lachgas ook belangrijk om duidelijk te zijn.”

■ Je hebt echt invloed
”Als ouder heb je invloed op de kennis en ideeën die je kind ontwikkelt over lachgas. Misschien niet zoveel als je zou willen. Maar toch heb je invloed. Laat aan je kind merken dat je open staat voor een gesprek over zulke onderwerpen. Geef aan dat hij/zij altijd met vragen bij je terecht kan.”

Hulp of advies nodig?

Judith benadrukt tot slot: ”Elk kind is natuurlijk anders. Heb je als ouder vragen over hoe je het gesprek kunt voeren met jouw kind? Stel ze gerust, daar zijn wij voor. Je kunt ons
bellen op 088-5067200 of mailen naar [email protected]. Je kunt ook gerust een afspraak met ons maken voor een gesprek.”

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear