_BT Clear

Het is vaak nodig om langdurig je concentratie vast te houden waardoor je simpelweg even aan niets anders kunt denken. Ook leer je hoe om te gaan met falen, uitdagingen en successen, je oefent je doorzettingsvermogen en moet soms omgaan met tegenslag.

■ Het ontwikkelen van creativiteit en ruimtelijk inzicht
In veel spellen wordt een beroep gedaan op creativiteit en ruimtelijk inzicht. De vader van Ralf (10) uit Beek vertelt ons over de spellen ‘Farming Simulator’ en ‘Minecraft’: “Mijn zoon leert écht iets van het bouwen.” In Minecraft kunnen gamers gigantische bouwwerken creëren, waar menige architect misschien jaloers op zou kunnen worden.

■ Verbetering van de hand-oog coördinatie
Een ander positieve effect wordt genoemd door de vader van Sofie (15) uit Geleen: “Haar hand-oog coördinatie is heel goed geworden door het gamen en ze is ook handig geworden met de computer.”

■ Afschakelen en ontspannen
De moeder van Tygho zegt: “Onze zoon kan letterlijk ‘afschakelen’ als hij aan het gamen is. Hij zit dan in een bubbel; hij wordt niet hyper, maar schakelt af. Dat koppie is even niet met allerlei prikkels bezig die hij de dag door heeft opgevangen.”

■ Sociale vaardigheden en samenwerken
Je kunt alleen gamen, online en offline met vrienden of online met onbekenden. Bij het samen gamen leer je ook samenwerken als een team, want je wilt immers allemaal hetzelfde doel bereiken. De moeder van Tygho legt uit: “Soms spreken de kinderen af via beeldbellen, met een groep vrienden. Diezelfde groep heeft dan een team in het spel Fortnite. Ze kunnen met elkaar communiceren tijdens het gamen.

Lukt het om één of andere reden niet om ‘in het spel’ met elkaar communiceren; dan videobellen ze met elkaar. In de coronaperiode zijn ze zo inventief geweest om dit uit te vinden!”

■ Algemene ontwikkeling
Verder leren sommige spellen ons iets over de geschiedenis, over culturen, over wereldwijde thema’s. Alle bovengenoemde punten dragen bij aan de identiteitsontwikkeling van een kind.

Risico’s van gamen

“Natuurlijk heeft het gamen ook een andere kant. En dat is nou net waarom veel ouders zo bezorgd zijn over het gamegedrag van hun kind,” vervolgt Petra.

■ Veel zitten en zithouding
“We zien dat de fysieke gezondheid achteruit kan gaan. Kinderen en jongeren zitten lang op school en gaan daarna vaak meteen thuis gamen. Het aannemen van een goede houding is belangrijk, zorg voor een goede stoel voor het gamen, het bureau op goede hoogte. En regelmatig iets anders doen natuurlijk, lekker naar buiten!”

■ Achteruit gaan van ogen en zicht
“Gamen kan invloed hebben op de ontwikkeling van de ogen. Wanneer je gamet kijk je vaak langere tijd onafgebroken naar je monitor of televisie. Dit is zeer belastend voor je ogen door de hoeveelheid blauw licht die beeldschermen uitstralen. Blauw licht bevat veel energie, je ogen moeten hard werken om dit licht te vertalen naar beeld.

Tijdens het gamen ben je gefixeerd op het beeldscherm. Je wil natuurlijk niet verliezen. Gamen zorgt voor verhoogde hartslag en breinactiviteit. Om te concentreren knipper je minder, waardoor je ogen extra belast en vermoeid worden.”

■ Slaapproblemen
“Daarnaast kunnen er slaapproblemen optreden. Schermlicht heeft ook invloed op je slaapritme. Blauw licht ontregelt de productie van een hormoon genaamd melatonine in het lichaam. Melatonine reguleert de slaapcyclus. Blauw licht uit het scherm laat je lichaam denken dat het overdag is en voorkomt daardoor dat je moe wordt.”
 
■ Negatieve emoties en gedrag
“Gamen kan negatieve emoties oproepen. Net zoals in het echte leven kan er gefaald worden, en dat soms in het bijzijn van vrienden. Ook kan er online gepest worden en kan iemand zich afgewezen voelen in het contact met anderen.”

Tars vult aan: “Een ander risico is in toenemende mate te signaleren onder onze doelgroep. Tijdens het gamen kan er normvervaging plaatsvinden, door de anonimiteit. De grens om iets te zeggen ligt een stuk lager dan in real life, waardoor kinderen en jongeren soms uitlatingen doen die ze in het echte leven nooit zouden doen, maar wat wel gevolgen heeft in het echte leven.”

■ Minder sociaal contact
“Gamen zorgt bij sommigen voor het overslaan van sociale activiteiten met vrienden of familie, of zelfs teruggetrokken gedrag. Meer gamen kan ook zorgen voor minder ontwikkeling van andere vaardigheden. Kinderen die nog veel kunnen groeien in het echte contact met anderen, missen soms kansen hierin doordat zij bezig zijn met hun telefoon en spelletjes.”

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear