Het wijkteam van de gemeente Haren

Door: Annemarie Veenhuis, communicatieadviseur sociaal domein gemeente Haren

Het wijkteam van de gemeente Haren is voor alle inwoners van Haren de toegang tot ondersteuning en zorg. Want soms hebt u wat hulp nodig. Bij de opvoeding van uw kind bijvoorbeeld. Of uw financiën, uw werk of uw huishouden. Wanneer het niet (meer) lukt om uw probleem zelf op te lossen, is het goed te weten dat u altijd terecht kunt bij het wijkteam.

Hoe werkt het wijkteam?

U bespreekt uw vraag eerst met de mensen van het Loket. Soms is uw probleem snel op te lossen. Dan krijgt u informatie of een doorverwijzing naar hulp. Als dat niet zo is, en een uitgebreider gesprek nodig is, maakt de medewerker van het Loket een afspraak voor u. Dan komt iemand bij u langs om uw vraag te bespreken en mee te denken over een oplossing. Wanneer in uw gezin op meerdere gebieden hulp wordt geboden, krijgt u altijd te maken met een wijkteamlid. Zodat er altijd één aanspreekpunt voor u is; iemand die alle ondersteuning in uw gezin coördineert.

Wie zitten er in het wijkteam?

In het wijkteam zit een wijkverpleegkundige, een Wmo-consulent, een wijkverpleegkundige, een jongerenwerker en sociaal werkers. De gemeente Haren streeft ernaar om meer zwaardere zorg naar lichtere zorg over te brengen; zorg die niet alleen dichterbij is, maar ook beter afgestemd op de wensen van de inwoners. Het wijkteam voert de regie bij deze complexe situaties.

De mensen van het wijkteam zijn elke dag bereikbaar tussen 10 en 12 uur. U kunt bellen (050-5352410), mailen ([email protected]) of langskomen aan de Kerklaan 5 in Haren. Een afspraak maken is niet nodig.

Het wijkteam van de gemeente Haren.
Vlnr boven: Gysele Geux (sociaal werker), Annie Kruizinga (wijkverpleegkundige), Puck Oude Lansink (Wmo-consulent). Vlnr onder: Sandy Elema, Marian Folkerts (sociaal werkers).

Door: Cynthia Schenk

Van individuele tot groepsoplossingen

Op zoek gaan naar een adequate oplossing, dat is het doel. In sommige gevallen kan dit individuele hulpverlening zijn zoals ondersteuning van de sociaal werkers van Torion. Maar er zijn ook andere soorten oplossingen te bedenken. In Haren zijn veel vrijwilligersorganisaties die (tijdelijke) ondersteuning bieden, en ook het CJG en Torion bieden cursussen en activiteiten die helpen tot een oplossing te komen en die antwoord kunnen geven op uw vragen. Er zijn onder andere workshops over verschillende thema’s zoals ADHD, borstvoeding en positief opvoeden. Dit zijn onderwerpen waarbij je als groep steun bij elkaar kunt vinden en tevens van elkaar leert.

Er zijn daarnaast ook activiteiten voor ouders van peuters en kleuters, waarbij ouders veel mensen leren kennen die met dezelfde vragen rondlopen als zijzelf. Voor de basisschoolkinderen wordt in de zomervakantie jaarlijks het huttenbouwdorp georganiseerd en biedt Humanitas vakantie-weken. Voor kinderen is dit geweldig, maar voor ouders is het ook prettig dat ze even tijd voor zichzelf hebben. Helemaal als het thuis niet helemaal lekker loopt.

Verder biedt Stichting Leergeld (financiële) ondersteuning bij kinderen die graag willen sporten. Een mooi initiatief voor een nog mooier doel.

Al deze activiteiten zouden niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers. Bij deze willen we alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om anderen te helpen heel hartelijk bedanken voor hun hulp, ideeën en inzet. Zonder onze vrijwilligers zou de zorg onbetaalbaar zijn! Voor alle cursussen en activiteiten die in Haren en omgeving geboden worden, kunt u terecht bij het wijkteam.

“Iemand kan niet iedereen helpen,maar iedereen kan wel iemand helpen.”