Een steuntje in de rug?

Integratieve kindertherapie kan helpen

Door: Anouk Endeveld

Als ouder wil je graag dat kinderen zich gelukkig voelen en zich goed ontwikkelen. Soms kun je echter het idee hebben dat je jouw kind niet de begeleiding kunt geven die het nodig heeft. Integratieve kindertherapie kan dan het steuntje in de rug zijn.

Zo vindt de 11-jarige Roos het moeilijk om voor zichzelf op te komen bij haar vriendinnen, omdat ze bang is dat ze haar dan niet aardig vinden. Als Roos niet voor zichzelf opkomt, wordt ze steeds bozer op zichzelf. Zodra ze thuiskomt en haar ouders één verkeerd woord zeggen, ontploft ze. Vervolgens wordt Roos heel verdrietig, en zegt ze dat ze niets waard is en dat iedereen haar haat. Het gedrag van Roos baart haar ouders zorgen. Ze voelen zich machteloos en weten niet meer hoe ze Roos kunnen helpen.

In de kindertherapiepraktijk wil Roos vooral spelletjes spelen. Tijdens het spel wordt Roos gestimuleerd om voor zichzelf op te komen en ze merkt dat ze zich dan trots voelt. Het helpt haar om ook bij haar vriendinnen voor zichzelf op te komen en daar groeit haar zelfvertrouwen weer door. Ze is trots op zichzelf en merkt dat haar vriendinnen haar nog steeds aardig vinden.
Door haar groeiende zelfvertrouwen durft Roos ook naar de kern van haar probleem te gaan. Onder de boosheid zit verdriet en die wil ze niet voelen. De boosheid beschermt haar tegen het voelen van het verdriet. Ze kan ook precies aangeven wanneer het ontstaan is… ze is op 8 jarige leeftijd gepest. Uiteindelijk vindt ze zelf haar oplossing: boos, verdriet en blij worden vrienden. De boosheid “overkomt” haar niet meer, ze heeft er grip op. Bij het oudergesprek aan het einde van de therapie geven ouders aan dat Roos meer rust heeft en geen woede-uitbarstingen meer heeft gehad.

Integratieve kindertherapie is een kortdurende vorm van psychotherapie voor kinderen, en kan helpen bij bijvoorbeeld woedeaanvallen, faalangst, slaapproblemen, niet voor jezelf opkomen of pest gedrag. Heeft jouw kind ook een steuntje in de rug nodig? Bel of mail!

Afhankelijk van de hulpvraag is vergoeding via de WMO mogelijk voor inwoners van de gemeente Haren.
Uitgangspunten:

  1. Kortdurende vorm van psychotherapie
  2. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar
  3. Ieder kind is uniek
  4. Kind laat hulpvraag niet voor niets zien
  5. Er wordt spelenderwijs uitgezocht wat er aan de hand is
  6. Therapie vanuit de kracht van kind
  7. Kinderen hebben groot helend vermogen
  8. Therapie verloopt snel
  9. Ouders zijn belangrijke hulpbron

Anouk Endeveld
Integratief kindertherapeut
Mellenssteeg 16
[email protected]
www.anoukendeveld.nl


Kleintje Koffie

Een ontmoetingsplek voor jonge ouders, dát is Kleintje Koffie, een nieuwe activiteit van het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Bibliotheek van Haren. Papa, mama, zwanger, oppas of grootouder: iedereen met kleine kinderen (0-4 jaar) is welkom bij Kleintje Koffie. Ontmoeten, ervaringen delen en tips uitwisselen staan centraal bij Kleintje Koffie. Bovendien zal iedere keer een gastspreker een korte workshop of toelichting geven over een thema. Denk aan babygebaren, muziek op schoot of interactief voorlezen. Het is een gezellig ochtend waarin ontmoeting centraal staat en het samen bezig zijn met kindje. Het café is iedere laatste woensdag van de maand tussen 10.00 en 11.00 uur in de Bibliotheek van Haren. Je bent welkom vanaf 9.30 uur. De toegang is gratis, evenals het kopje koffie of thee. Tot gauw!