Jeugdverpleegkundige, jeugdarts en jongerenwerk

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor jongeren uit de gemeente Haren. Jongeren kunnen er terecht voor informatie en advies, kortdurende ondersteuning en verwijzing naar langdurige hulp. Torion is als samenwerkingspartner verbonden aan het CJG, waarbij vooral de jongerenwerkers het gezicht en eerste aanspreekpunt zijn.

Om goed aanspreekbaar te zijn voor jongeren, zijn de jongerenwerkers ook actief op straat. In de rondes bezoeken zij de plekken waar jongeren zich ophouden en vermaken. Het jongerenwerk gaat er van uit dat de jongeren gebruik mogen maken van de openbare ruimte, net zo goed als dat andere burgers dat mogen, mits zij met respect met de omgeving omgaan. Jongeren hebben deze plek nodig om zich te kunnen ontwikkelen, vooral als zij op deze plek in contact kunnen komen met andere jongeren. Zij leren immers het meest van elkaar, in de sociale omgang met elkaar.

Het jongerenwerk gaat in gesprek met deze jongeren om te horen waar behoefte en vraag naar is, of om vroegtijdig te kunnen signaleren dat de jongere een hulpvraag heeft. Wanneer er sprake is van overlast worden de jongeren aangesproken op het gedrag.

Vanuit het CJG werken jongerenwerk, politie en gemeente nauw samen in de aanpak van jongerenoverlast. Door de samenwerking kunnen signalen vroegtijdig gemeld worden en kan er een aanpak afgestemd worden. Om de samenwerkingsafspraken voor langere tijd vast te leggen, is er sinds enkele jaren een convenant jongerenoverlast. De afspraken in document dienen als uitgangspunt voor de aanpak van jongerenoverlast in de gemeente Haren.

Het jongerenwerk wil niet alleen het aanspreekpunt zijn voor de jongeren, maar ook voor burgers die een vraag hebben over of overlast ervaren van een plek waar jongeren zich ophouden. Als burger bent u een belangrijke schakel in de aanpak van jongerenoverlast; een leefbare samenleving maken we met elkaar. Wilt u uw vraag of signaal delen met het jongerenwerk? Dit kan door contact op te nemen met Torion, tel.nr 050-5344173, op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 en 13.00- 16.00 uur. Is het signaal dringend en/ of ernstig? Dan is kunt u 24 uur per dag contact opnemen met de politie, tel.nr 0900-8844.

Jonge ouders en de GGD

Jonge ouders komen al snel na de geboorte in contact met de GGD. Al in de kraamweek komt de GGD voor de hielprik en als uw baby vier weken is, wordt u uitgenodigd voor het consultatiebureau. Op het bureau wordt uw kind gewogen en gemeten en daar worden de vaccinaties gegeven. Daarnaast kunt u vragen stellen over de ontwikkeling van uw baby, maar ook over bijvoorbeeld voeding en gedrag.
Naast dat ouders met jonge kinderen de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau bezoeken is de jeugdverpleegkundige ook regelmatig op de peuterspeelzaal en basisschool aanwezig. Als zij aanwezig is kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van uw kind of over de opvoeding. De jeugdarts houdt spreekuren op het voortgezet onderwijs. Jongeren kunnen met hun vragen terecht bij de jeugdarts op hun school. Een afspraak maken met de jeugdarts behoort ook tot de mogelijkheden. Zowel de jeugdarts als de jeugdverpleegkundige werken met de Triple P methode. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode die u middels handvatten helpt om op een positieve manier op te voeden.

U kunt ook een afspraak maken met de arts en/of verpleegkundige. Dit kan via [email protected].

Huttenbouwdorp Haren
Dit is voor jongeren van 6 t/m 12 jaar
Op 7, 8, 9 en 10 juli 2015
www.huttenbouwdorpharen.nl
[email protected]