_BT Clear

Een duurzame leefomgeving

Om te kunnen wonen en werken met plezier is een schone, groene en veilige omgeving nodig. Daarin heeft de gemeente natuurlijk een rol, bijvoorbeeld voor het afval, groen, wegen, riolering en de zorg. Maar in een modern dorp, waar het goed wonen is, dragen de inwoners ook zorg voor elkaar. Jaarlijks zetten maatschappelijke instanties, kerken, ondernemers en nog veel meer organisaties zich in voor een mooie leefomgeving in Waddinxveen. De gemeente wil graag in samenwerking met deze organisaties het wonen, werken en recreëren in Waddinxveen naar een (nog) hoger niveau tillen. Ook in 2016 is er aandacht voor de openbare ruimte en wordt het groene karakter verder versterkt. Zo wordt er een nieuw groenplan gemaakt waarin wordt voorgesteld om voor iedere boom die wordt omgekapt, een nieuwe boom te plaatsen. Dit nieuwe groenplan wordt in februari voorgelegd. Daarnaast hebben we aandacht voor groene speelomgevingen voor kinderen, onder meer via het project ‘Groen doet Goed’. En wordt het onderzoek Waarstaatjegemeente weer afgenomen, waaruit onder andere uit blijkt hoe Waddinxveners het groen in hun dorp beleven. We zullen steeds meer aandacht hebben voor het aanpakken van zwerfafval en we gaan snippergroen zoveel mogelijk verkopen.

In 2016 wordt een afvalbeleidsplan opgesteld. Hierin omschrijven we hoe om te gaan met rest- en zwerfafval, afvalscheiding en recycling.

Mede hierdoor verwachten we dat het aantal kilo’s restafval per inwoner teruggebracht wordt en op die manier kan een stijging van de afvalstofheffing worden voorkomen. Ook het onderhoud van de buitenruimte in de gemeente zullen we op een blijvend duurzame en slimme manier uitvoeren. Een samenwerking met de gemeente Zuidplas bij de aanschaf van nieuwe veegwagens is hier een goed voorbeeld van.

De wagens - één grote en één kleine – worden afwisselend door beide gemeentes ingezet. Deze werkwijze verloopt prima door een goede planning en goed overleg. Ten aanzien van het onderhoud van de buitenruimtes in de gemeente hebben wij in 2014/2015 kwaliteitsniveaus bepaald en dit beleid wordt ook in 2016 gevolgd. Dat betekent bijvoorbeeld dat de openbare ruimte in het centrum op een ander niveau wordt onderhouden dan de buitengebieden.

_BT Clear

Campagne afvalscheiding

Een Waddinxvener houdt gemiddeld per jaar 30 kilo oud-papier apart. Dat is een goed begin natuurlijk, maar de leerlingen van basisschool De Regenboog denken dat het nóg beter kan. Er belandde namelijk vorig jaar nog zo’n 33 kilo oud papier per inwoner bij het restafval. Begin oktober gingen de kinderen aan de slag met de campagne ‘I love afval scheiden’. Ze gingen de straat op met een missie en maakten zelf hun eigen themapagina in het Hart van Holland. Hun bevindingen zijn: “De grootste reden om aan afvalscheiding te doen is hergebruik en dat is heel belangrijk voor onze aarde. Papier én glas kan worden gebruikt als grondstof voor nieuw papier of glas. Dan hoeven er minder bomen te worden gekapt en verspillen we minder grondstoffen.” De kinderen kregen de bovenstaande informatie onder meer van de gemeente en van de commercieel directeur van Cyclus, het bedrijf dat in Waddinxveen het papier ophaalt. Ze leerden onder meer dat het papier voor het recyclen terechtkomt in de papierfabriek, waar het wordt vermalen, vermengd en gezuiverd. De Regenboogschool-leerlingen maakten daarnaast mooie tekeningen waarin ze lieten zien hoe belangrijk zij het afval scheiden ­vinden. Ook hebben ze vijf gouden tips bedacht om Waddinxveen te helpen om in de toekomst nog meer afval te scheiden. Benieuwd? Ze staan op www.facebook.com/Iloveafvalscheiden.

Zorg voor de samenleving en elkaar

In het tweede deel van 2015 was er in ons land een grote vluchtelingenstroom op gang en ook op Waddinxveen werd een beroep gedaan om mensen op te vangen. De gemeente betrok onder meer de ­vrijwilligers en de kerken bij deze uitdaging en samen sloegen zij de handen ineen voor opvang en zorg. Bert en Nel Witte zetten zich al meer dan vijftig jaar als vrijwilliger in voor het kerkleven en jongerenwerk. Bert: “Kerken zijn al een lange tijd een belangrijke schakel in onze samenleving en leveren veel ‘handjes’ om te helpen. Als mensen tussen wal en schip raken, zorgen de kerken ervoor dat ze opgevangen worden. Zodat ze weer een kans hebben om te werken aan hun toekomst. Waddinxveen bleek overigens zeer goed in staat om zo’n complex vraagstuk als de vluchtelingenopvang adequaat aan te pakken. We kennen in ons dorp een ‘samenspraak’ groep, waarin vanuit iedere kerk één vertegenwoordiger deelneemt. Het is bedoeld voor vraagstukken die geloofoverstijgend zijn. Het gaat erom dat er een oplossing wordt gevonden en dat je met elkaar snel kunt handelen als dat nodig is. Als voorzitter spreek ik wel de wens uit dat we in 2016 één aanspreekpunt hebben voor alle kerken in Waddinxveen. Het zou de samenwerking nóg makkelijker maken.”

Wethouder Kees de Jong:

De bereikbaarheid van Waddinxveen is goed en wordt de komende jaren alleen maar beter door de aanleg van nieuwe wegen buiten ons dorp. Ook het openbaar vervoer heeft de aandacht: in 2016 zal het derde treinstation (in Park Triangel) gebouwd worden en wordt de omgeving rondom het centrale station aangepast. In 2016 gaan we door met de herinrichting van wijken waarbij we parkeerknelpunten proberen op te lossen. Bij die inrichting gaan we steeds meer nadruk leggen en aandacht geven aan duurzame oplossingen, mede met het oog op klimaatveranderingen. Het beleid hoe we met ons groen omgaan, komt in 2016 ook aan de orde. Daarvoor gaan we alle inwoners uitnodigen op wijkavonden, want groen is van ons allemaal.

_BT Clear

_BT Clear