_BT Clear

Volop ambities

Waddinxveen is een vriendelijke, zelfstandige gemeente, waar je goed kunt wonen, werken en recreëren. En dat wil het gemeentebestuur in de komende jaren graag zo houden. In 2016 wil de gemeente, samen met alle inwoners, ondernemers en organisaties, de vraag beantwoorden hoe Waddinxveen er in 2030 uit moet zien. Ook op andere terreinen heeft de gemeente voor het ­komende jaar acties op het programma staan: het onderzoek ‘winkelopenstelling’ bijvoorbeeld, maar ook de afronding van de visie op duurzaamheid en het opstellen van een eenduidig evenementenbeleid. De programmabegroting, die het college ieder jaar presenteert laat zien wat voor 2016 de plannen zijn. Zodat we samen verder ­kunnen bouwen aan een levendig en mooi Waddinxveen. In deze begrotingskrant staan de belangrijkste plannen voor het komende jaar beschreven en het daarbij behorende overzicht van kosten en inkomsten. ­Tegelijk laten we aan de hand van interviews met inwoners zien wat er eigenlijk allemaal gebeurt in onze gemeente. Wij wensen u veel leesplezier!

Het college van B&W Waddinxveen, december 2015

_BT Clear

Focus in 2016

De Waddinxveense begroting is het financiële huishoudboekje van het collegeprogramma 2016-2019. Het collegebestuur heeft hierin vijf thema’s benoemd. Alle belangrijke onderwerpen, zoals wonen, onderwijs, ondernemen, zorg, duurzaamheid, veiligheid, jeugd en sport en cultuur vallen onder één van deze vijf thema’s. Net zoals vorig jaar zal er in 2016 opnieuw veel aandacht uitgaan naar alle vernieuwingen in de zorg. Nu we de eerste ervaringen hebben opgedaan, willen we in het komende jaar verbeteringen aanbrengen. Dat doen we samen met zorgaanbieders en op verschillende manieren zorgen we ervoor dat Waddinxveners díe zorg krijgen die ze nodig hebben. We willen flink investeren in het onderwijs (onder ­andere met de bouw van nieuwe scholen), het armoedebeleid (iedereen moet mee kunnen doen) en de verdere groei van Waddinxveen. Voor dit laatste onderwerp zijn de nieuwbouwprojecten Park Triangel, ’t Suyt en Glasparel+ zeer belangrijk. Zij dragen er aan bij dat het goed ­toeven is in Waddinxveen én deze projecten zijn ook een belangrijke bron van inkomsten. In 2016 willen we een plan presenteren voor het gebied van station tot brug, inclusief de oude Passage. En met de provincie Zuid-Holland besteden we in 2016 aandacht aan de bereikbaarheid en doorstroming van het ­verkeer. Het gaat dan onder meer over de aansluiting(en) op nieuwe provinciale wegen en de veiligheid van de bruggen. Tot slot zetten we alles op alles om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen in de maatschappij.

Financieel herstel

De begroting van Waddinxveen bestaat uit inkomsten (baten) en uitgaven (lasten). In totaal gaat het om ruim 74 miljoen Euro. Bijna de helft van dit bedrag krijgt Waddinxveen van het Rijk uit het gemeentefonds. Ongeveer 13 miljoen van de inkomsten komt uit het grondbeleid en ruim 11 miljoen komt uit belastingen. Voor ‘Participatie in samenhang’ is 23 miljoen begroot en dat zijn met name de kosten voor de zorg. ‘Mens in ontwikkeling’ bevat maatregelen die 10 miljoen kosten (volksgezondheid, onderwijs, kunst, cultuur en sport). ‘Dorp in ontwikkeling’ vraagt om ruim 18 miljoen en betreft de ruimtelijke ordening (grondbeleid, verkeer, milieu, economie en duurzaamheid).

De 11 miljoen van het thema ‘Leefbaar dorp’ zijn bestemd voor het onderhoud aan groen, water en wegen, riolering en de afvalverwerking. Onder ‘Besturen in samenhang’ vallen de kosten voor openbare orde en veiligheid, brandweer en het algemeen en dagelijks bestuur (ruim 7 miljoen). In 2015 en de jaren daarvoor waren de inkomsten en uitgaven van de gemeente goed in balans. Maar vooral door de veranderingen in de zorg is er in 2016 een tekort ontstaan van circa twee miljoen. De gemeente komt met een herstelplan dat ervoor zorgt dat de begroting voor de komende jaren weer in balans komt.

_BT Clear

_BT Clear