_BT Clear

Bouwen aan nieuw zorgbeleid

Waddinxveen wil dat iedereen tot zijn recht komt en mee kan doen in de maatschappij. Dit gebeurt door mensen zonder werk te stimuleren om, naar vermogen, actief te zijn. En door de juiste hulp te bieden aan ouderen en mensen die ziek zijn of een beperking hebben. Rondom deze onderwerpen is er in Nederland het afgelopen jaar veel veranderd. Sinds een jaar zijn de nieuwe participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet in werking, waardoor de gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Inmiddels zijn de eerste ervaringen opgedaan met deze ingrijpende wijzigingen. Eén daarvan is dat in de hulpverlening meer gekeken wordt naar wat mensen zelf nog kunnen. Voor zorgtaken wordt bovendien een beroep gedaan op het sociale netwerk van mensen. Waddinxveen werkt volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. Dat betekent, dat zoveel mogelijk hulpvragen worden gecombineerd. Daarvoor is een Sociaal team samengesteld en werken we samen met verschillende partijen.

Samenwerking is overigens sowieso het sleutelwoord in onze aanpak. Wij willen namelijk graag dat inwoners, die ondersteuning nodig hebben, zo min mogelijk last hebben van alle veranderingen. Om alle taken kostendekkend uit te kunnen voeren, wordt er samengewerkt met de gemeenten en verschillende partijen in de regio Midden-Holland. Hierdoor bereiken we de efficiency die nodig is. Zo zetten we in 2016 met de eerder genoemde partijen een regionaal Werkbedrijf op. Hier worden mensen, die moeilijk aan een baan kunnen komen, geholpen met professionele arbeidsbemiddeling en re-integratieprogramma’s. Daarnaast wordt het huidige participatiebeleid in 2016 doorgezet. Mensen in de bijstand krijgen begeleiding en activiteiten aangeboden en de samenwerking met partners zoals Kwadraad, Promen en de GGD willen we verder uitbouwen. Het Centrum voor Jeugd en gezin speelt een belangrijke rol in onze samenleving en blijft ook volgend jaar bestaan en dat geldt ook voor hulp en zorg dichtbij huis. De scootmobiel-pool blijft en er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor dagbesteding voor dementerende ouderen. Zorgcentrum Souburgh zal in de toekomst niet meer in de huidige vorm bestaan, daarom wordt er hard gewerkt om zoveel mogelijk ‘zorgfaciliteiten’ voor de Waddinxveense ouderen te behouden.

Aan de slag als energiecoach

Je steentje bijdragen aan de maatschappij, óók als je een uitkering hebt, kan in Waddinxveen op verschillende manieren. Als mantelzorger bijvoorbeeld of als vrijwilliger bij één van de vele maatschappelijke organisaties of verenigingen in ons dorp. Vaak gaan mensen met een uitkering het allerliefste gewoon weer aan de slag. Een betaalde baan vinden is echter niet altijd eenvoudig. De gemeente Waddinxveen kan in dat geval helpen. Zo organiseert ze sinds 2015 trajecten die opleiden tot energiecoach. Naoual Maarouf is één van de Waddinxveners die in november de cursus volgde en op 16 november haar certificaat overhandigd kreeg. “Ik heb een technische achtergrond en deze cursus sloot daar goed op aan. Ik mag mij nu officieel energiecoach van Waddinxveen noemen. Dat betekent dat ik voor mensen die zich voor een energieadviesgesprek aanmelden, in kaart breng wat ze verbruiken aan energie. En ze bewust maak van de mogelijkheden om energie - en dus kosten - te besparen. Inmiddels heeft al een flink aantal mensen zich aangemeld voor een energieadviesgesprek en naar verwachting zullen er meer volgen. Het voelt goed om weer aan de slag te zijn. Ik doe kennis en ervaring op en dat kan alleen maar van pas komen. Het is goed dat de gemeente met dit soort initiatieven komt.”

_BT Clear

Meedenken over inrichting van de JOP

Eind juni werd in Waddinxveen een tweede JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) geopend. Een JOP is een plek in een buitenruimte, waar jongeren bij ­elkaar kunnen komen om te sporten of gewoon voor de gezelligheid. Het ligt meestal net even ­buiten een woonwijk, zodat er geen sprake is van overlast voor buurtbewoners. In Waddinxveen is het Jongerenwerk nauw betrokken bij de JOP. Yousef Faber, 22 jaar, muzikant, en geboren en getogen Waddinxvener, dacht mee over de inrichting van de nieuwe JOP. “Deze ligt op het bedrijventerrein Coenecoop, net aan de overkant van de Victorwijk, waar ik opgroeide. Mijn vrienden en ik wilden vanaf een jaar of 16 graag een eigen plek en op die manier raakte ik betrokken bij het Jongerenwerk in­ ­Waddinxveen. Het leuke van de JOP in Waddinxveen is dat de jongeren die er gebruik van maken ook echt zelf meedenken. De gekste dingen kwamen daarbij ter sprake en natuurlijk kon niet alles ­gehonoreerd worden. Over het resultaat is iedereen zeer tevreden. Het is een combi van een voetbal- en een basketbalveld en er wordt best veel gebruik van gemaakt. Samen met je vrienden een biertje drinken of een balletje trappen is leuker dan thuiszitten. Bovendien komen er ook andere jongeren uit Waddinxveen.”

_BT Clear

Wethouder Jannette Nieboer: “Samenwerking is en blijft belangrijk in de zorg”

“Het gaat dan ook om nieuwe vormen van samenwerking, bijvoorbeeld voor thuiswonende ouderen. Nu zijn er nog verschillende instanties nodig, zoals de gemeente en zorgverzekeraars, om alle hulpverlening te organiseren. Dat is onnodig ingewikkeld voor mensen en willen we graag vereenvoudigen. Onder meer door slimme combinaties te maken van verschillende wettelijke regelingen. Een ander speerpunt voor 2016 is het jeugdbeleid, dat we opnieuw tegen het licht houden. En dan met name op het gebied van preventie. In 2016 gaat de participatie adviesraad van start, waarmee inwoners en organisaties uit Waddinxveen hun invloed en inbreng kunnen uitoefenen in het sociaal beleid en de uitvoering.”

_BT Clear

_BT Clear