Tips tegen eenzaamheid in Waddinxveen

In de afgelopen periode zijn meerdere activiteiten door de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgegaan. Hierdoor heeft u waarschijnlijk minder mensen gesproken of in het ‘echt’ ontmoet. Of u nu jong bent of op leeftijd, we kunnen ons voorstellen dat u zich hierdoor misschien eenzaam heeft gevoeld. Natuurlijk hopen wij dat er de komende tijd steeds weer meer mogelijk is, zoals ontmoetingen en sociale activiteiten. Totdat het zover is, delen wij graag tips met u. Want er zijn vaak meer dingen mogelijk dan u misschien denkt.

_BT Clear

Kent u de website van team Wadwijzer al? Hierop staat veel informatie over organisaties, zorginstanties en antwoorden op veel gestelde vragen. Via www.wadwijzer.info/mensen-ontmoeten vindt u meer informatie over activiteiten die worden georganiseerd waarbij u anderen kunt ontmoeten. U kunt bijvoorbeeld naar een koffieochtend, lid worden van een leesclub of meer leren over de geschiedenis van Waddinxveen bij het Historisch Genootschap Waddinxveen. Meer informatie en mogelijkheden zijn te vinden op de website. Of neem eens contact op met Wadwijzer via tel. 14 0182 en vraag naar Wadwijzer.

U kunt natuurlijk ook een cursus volgen, over bijvoorbeeld computergebruik. Zo kunt u via SeniorWeb (www.seniorweb.nl) cursussen vinden en handige tips en uitleg. Of vraag een maatje of vrijwilliger om u te helpen. Op de website van Wadwijzer vindt u ook meer organisaties.

Lijkt het u leuk om brieven te schrijven met anderen met dezelfde interesses? Geef u dan op als schrijfmaatje. Kijk hiervoor op de website van het ouderenfonds: ouderenfonds.nl/activiteit/schrijfmaatje.

Kent u het online platform Parels al? Dit is het platform waar u andere Waddinxveners kunt zien én spreken. Waar en wanneer u dat wilt logt u eenvoudig in op dit platform om anderen te ontmoeten. Spreek af met bekenden of ‘loop’ spontaan even bij Parels naar binnen. U bent welkom in de volgende 8 locaties op het platform met elk een bijbehorend thema: het Atelier, het Festival, de Kapel, het Plein, de Speeltuin, de Tearoom, de Vertelbank en de Werkplaats. Kijk voor meer informatie of doe mee op www.meerinwaddinxveen.nl/parels.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Medewerkers van de Luisterlijn staan graag voor u klaar. U kunt met hen bellen, chatten of mailen, 24 uur per dag. Bel hiervoor 088 0767 000. Zie www.deluisterlijn.nl voor meer informatie.

Wilt u iets betekenen voor een ander of juist graag geholpen worden bij bijvoorbeeld uw administratie of met het huishouden? Kijk dan eens op de website van NL voor elkaar. Hierop kunt u een oproep plaatsen voor hulp of contact opnemen met een van de vrijwilligers. www.nlvoorelkaar.nl.

Kent u al apps voor op uw mobiel die u helpen nieuwe mensen te leren kennen? De gratis app Joinby is bijvoorbeeld zo’n app. Een ander voorbeeld is de app Meetup. U kunt bij Meetup kiezen voor verschillende interessegebieden en zo nieuwe mensen ontmoeten of hulp vragen bij een project. De apps zijn te downloaden op uw mobiele telefoon via Google Play of de App Store.

Praat mee – vanuit uw eigen huis – over interessante en belangrijke onderwerpen. U kunt meedoen aan een telefonisch groepsgesprek met ongeveer 5 andere deelnemers, onder leiding van een ervaren gespreksleider. Zie voor meer informatie upinnederland.nl/agenda/in-je-uppie-aan-de-lijn.

Bent u op zoek naar een maatje, om bijvoorbeeld samen activiteiten mee te doen? Zoals boodschappen doen, eten, koffiedrinken of winkelen? Of lijkt het u leuk om zelf maatje van iemand te worden? Kijk dan eens op de website www.kernkracht.nl/projecten/maatjesproject

_BT Clear

Maakt u zich ernstige zorgen om iemand die zijn of haar problemen niet meer aan kan? Of heeft u zelf hulp nodig?

Neem dan dag en nacht contact op met:

Als elke seconde telt

Voor brandweer, politie en ambulance: 112.

Als jouw thuis of dat van een ander geen veilige plek is

Veilig Thuis Hollands Midden: 0800-2000.

Als er geen eigen hulpverlener bekend of bereikbaar is

Binnen kantooruren Sociaal Team: 14 0182.
Buiten kantooruren Kwadraad/CIT Jeugd: 088-900 4000.

Als u een anoniem luisterend oor zoekt

Sensoor: 0900 0767.

Als u zich ernstige zorgen maakt over de gezondheid of veiligheid van een bekende

Meldpunt Zorg en Overlast op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur: 088 - 308 35 35. Of via de website: www.ggdhm.nl/nuhulpnodig

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear