_BT Clear

Ouder worden is leuk, maar je moet wel goed uit de voeten kunnen

Annemieke (69 jaar) wandelde altijd graag, of het nu een stuk door de bossen en over de hei was of tijdens een gezellig stedentripje. Enkele jaren geleden werd dit steeds lastiger door pijnlijke en vermoeide voeten. Ook kreeg ze last van drukplekjes van haar schoenen. Hierdoor ging Annemieke steeds minder lopen en eigenlijk miste ze deze leuke activiteiten en sociale contacten heel erg.

Per toeval kwam ze iemand tegen van haar oude wandelclub die aangepaste schoenen droeg en zodoende kwam zij in contact met Leon Vrijhoeven van Vrijhoeven Orthopedisch Centrum uit Veldhoven.

Annemieke: “Hij vertelde me dat mijn wandelleven nog voor me lag. De klachten die ik had, waren eigenlijk vrij simpel op te lossen door mijn eigen schoenen aan te passen. En inmiddels laat ik me niet meer tegenhouden door mijn voeten en ga ik weer dagelijks lekker op pad, samen met mijn oude vriendin Corry van de wandelclub.”

“Corry heeft op maat gemaakte orthopedische schoenen, maar die zijn zo mooi gemaakt dat je er niks van ziet dat het orthopedische schoenen zijn”, aldus Annemieke. Trots zegt ze: ”afgelopen jaar hebben we alweer ruim 500 kilometer samen afgelegd!”

Kijk voor meer informatie op www.vrijhoeven.nl.

Verder met hersenletsel

Zinvol bezig zijn, mooie dingen maken, je partner ontlasten, werken op het niveau dat past bij jou. Mensen met hersenletsel noemen allerlei redenen waarom ze naar een activiteitencentrum komen of aangepast werk zoeken. “Ik vind het prettig hier. Deze plek biedt me structuur, beweging en afleiding.”

Het leven van José zag er voor haar twintigste uit zoals dat van veel jonge mensen. Doordeweeks werkte ze, in het weekend ging ze stappen. Toen kreeg ze een hersenbloeding. José raakte daardoor halfzijdig verlamd en praat moeilijk.

Mensen zoals José, die getroffen worden door hersenletsel, raken in één klap veel kwijt. Wonen, werken, gezinsleven, vrijetijd: niets is meer vanzelfsprekend. Als werken niet meer lukt, is zinvol bezig zijn op een andere manier belangrijk. Die mogelijkheid bieden de activiteitencentra van SWZ in Eindhoven, Den Bosch, Sambeek, Helmond, Veghel, Someren en Son. Je kunt hier creatief of arbeidsmatig bezig zijn, bewegen, vaardigheden leren en trainingen volgen. José is er blij mee. Ze helpt in de keuken, doet aan sport en volgt geheugentraining. “Ik leer hier dingen die ik thuis weer uitprobeer.”

Ambitie

Voor veel mensen met hersenletsel is een betaalde baan niet meer haalbaar. “Toch hebben velen nog steeds de ambitie om te werken”, vertelt Maarten van Doremalen. Als trajectbegeleider van het SWZ-onderdeel Ambitie kijkt hij samen met de cliënt naar wat iemand wél kan. “De één kan aan de slag als vrijwilliger, een ander staat in een lunchroom of winkel. Ook kan Ambitie meekijken op de werkvloer als iemand na een hersenbloeding terugkeert naar zijn oude, vertrouwde werkplek.”

Bart is een van de zeventig mensen die door Ambitie begeleid is naar werk. De voormalige projectleider van Philips liep hersenletsel op door een verkeersongeluk. Nu werkt hij als vrijwilliger drie dagdelen bij het Heempark en het historische openluchtmuseum preHistorisch Dorp in Eindhoven. Dat doet hem goed: “Ik kom weer onder de mensen en heb weer collega’s.”

SWZ

Nieuwstraat 70 | 5691 AG Son
tel. 0499-471 241 | www.swzzorg.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear