Ondersteuning

Bij de Bieb kunt u meer dan boeken lenen

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn heeft de Bibliotheek Rijn en Venen vier vestigingen. Loop eens binnen, u kunt er veel meer doen dan alleen boeken lenen. Er zijn iedere maand allerlei activiteiten: Van een bordspelmiddag tot seniorencolleges en een Schitterende Seniorenmaand in december. Om mee te doen aan deze activiteiten hoeft u geen lid te zijn van de bibliotheek.

Netwerk Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Door de coronacrisis voelen met name 75-plussers zich eenzaam; zij missen een hechte of intieme band met een ander. Het gebrek aan face-to-face contact versterkt eenzaamheid.

Netwerk
In Alphen aan den Rijn hebben verschillende organisaties hun krachten gebundeld in het Netwerk Eenzaamheid met als doel eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Het netwerk organiseert activiteiten zoals koffieochtenden, spelletjesmiddagen, bewegen voor senioren, samen eten en maatjesprojecten. De organisatie probeert er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen.

Fototentoonstelling
Om eenzaamheid bespreekbaar te maken en het onderwerp een gezicht te geven, is een fototentoonstelling samengesteld. Acht inwoners lieten zich portretteren door Alphense fotografen. In tekst en beeld vertellen zij hun verhaal. Eenzaamheid is niet iets om u voor te schamen. Zie bijvoorbeeld het interview hieronder met Truus.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of over de activiteiten? Wij denken graag met u mee. Bel Tom in de buurt via 088 900 4567 of vul het contactformulier in op tomindebuurt.nl.

Eenzaamheid is een gevoel dat niemand leuk vindt. Het overkomt velen van ons weleens, en het is niet altijd gemakkelijk om dat gevoel weer kwijt te raken. De optimistische Truus Roggekamp geeft tips.

Truus was 54 jaar getrouwd toen plotseling haar man overleed na een operatie. “Ik was er totaal niet op voorbereid en was helemaal van de kaart. Gelukkig kwamen mijn dochters daarna vaak langs. Je moet ineens een heel ander leven gaan leiden. Sommige mensen blijven dan zitten, maar ik niet, want je moet door. Ik ben grootgebracht met de instelling dat je zelf initiatief moet nemen en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Alleen dan gebeurt er namelijk wat en anders niet. Dus toen ben ik dingen gaan doen. Ik ben bij een wandelclub gegaan, ik doe aan bridgen en maak vaak praatjes met mensen op straat. Dat vinden ze vaak heel leuk hoor! Ik doe ook spelletjes op de computer, en laatst heb ik ‘gezellige muziek’ ingetypt in de computer, en zette ik dat aan bij het puzzelen met een glaasje wijn erbij. Ik krijg vaak visite die komt eten en dan doen we ook wel spelletjes. Al met al ben ik eigenlijk altijd wel blij. Het is belangrijk dat je wat gaat doen en niet alleen maar blijft denken. Als je bedenkt wat je wil doen en erop uit gaat, zijn er namelijk mogelijkheden genoeg!”

Signalen van dementie - en wat dan?

Maakt u zich weleens zorgen? Iemand lijkt steeds vergeetachtiger te worden. De eerste verschijnselen van dementie zijn meestal kleine gedragsveranderingen. We vragen aan Anne Bos, casemanager dementie van ActiVite in Alphen aan den Rijn, naar deze eerste signalen van dementie.

Hoe herken ik eerste signalen van dementie?
“Vaak kan iemand situaties niet meer goed overzien, het huishouden niet meer organiseren of de agenda op orde houden. Soms vergeten mensen welke dag of datum het is, of waar ze zijn. Mensen kunnen hun dementie vaak lang verborgen houden. Pas als er in de omstandigheden iets verandert valt het op.”

Hoe kan ik dementie bespreekbaar maken?
“Naasten vinden het vaak lastig om het bespreekbaar te maken. Het beste is om niet te oordelen, maar je zorg uit te spreken. Houd het bij jezelf: “Ik maak me zorgen, ik zie dat je hier en daar opeens moeite mee hebt.” Vaak biedt dat voor mensen ruimte om ook hun eigen zorgen te uiten. Soms herkent iemand jouw zorgen niet. Dit kan bij het ziektebeeld passen. Deel uw zorgen dan met iemand die hem of haar goed kent. Maar blijf degene om wie het gaat vooral betrekken!”

Wanneer moet ik om hulp vragen?
Kunt u of uw naaste niet meer functioneren zoals u gewend was? Ga samen naar de huisarts. U kunt ook contact opnemen met Tom in de buurt of met een zorgorganisatie die ‘casemanagement dementie’ biedt in uw regio. Zij denken met u mee welke stappen u kunt zetten om meer duidelijkheid te krijgen.

_BT Clear

_BT Clear