Vervoer

Rijden met een AutoMaatje

Bent u voor vervoer afhankelijk van anderen? Met AutoMaatje komt u weer onder de mensen! AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. U betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer aan de vrijwillige chauffeur. Dit bedrag betaalt u contant.

De chauffeur haalt u thuis op en brengt u bijvoorbeeld naar de kapper, het winkelcentrum of een verjaardag. AutoMaatje vervoert u naar uw plek van bestemming in heel Nederland. Eventueel wordt u van deur tot deur begeleid en uw rollator kan gewoon mee. U kunt uw ritje twee dagen vooraf telefonisch boeken via 06-15441813. Voor meer informatie zie 
www.tomindebuurt.nl/anwb-automaatje.

Joop Menting is ANWB AutoMaatje. Hij rijdt met zijn eigen auto mensen van a naar b.

“Ik rijd al een tijdje als vrijwilliger voor de TomBus, van Tom in de Buurt. Dan rijd ik ouderen ergens naartoe voor een uitstapje. Half oktober zag ik dat ze een bijeenkomst hielden over AutoMaatje worden. Dat gaat via de ANWB – ik had er ook weleens iets over in de Kampioen zien staan. Ik reed toch al mensen en ik heb genoeg tijd, dus ik heb me na die bijeenkomst aangemeld.

Als iemand ergens naartoe gereden wil worden, dan bellen ze mij of een ander die zo dicht mogelijk in de buurt woont. Als ik kan, dan is het een match en dan staat de afspraak. Ik krijg als ANWB AutoMaatje een vergoeding van 30 cent per kilometer. Meestal breng ik mensen naar het ziekenhuis of naar de fysio, maar soms ook naar een verjaardag. Als het een korte afspraak is dan wacht ik gewoon en maak ik een ommetje of lees ik een boek. Bij langere afspraken ga ik vaak weer naar huis. Ik heb toch tijd, dus ik vind het wel leuk om te doen. Bovendien kan ik zelf bepalen wanneer ik wel en niet wil rijden.”

Parkeren voor gehandicapten

Gehandicaptenparkeerkaart
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u uw auto op gehandicaptenparkeerplaatsen en openbare parkeerplaatsen gratis parkeren. Is een parkeerterrein of parkeergarage afgesloten door een slagboom, dan betaalt u het gewone parkeertarief. Een gehandicaptenparkeerkaart is geldig in alle Europese landen en is maximaal vijf jaar geldig. U kunt een bestuurders- en/of passagierskaart aanvragen. Ook zijn er instellingskaarten. De aanvraag kost € 22,80 en verloopt via het Serviceplein (14 0172).

U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart als u:

• Langer dan 6 maanden een loopbeperking heeft;
• Met een loophulpmiddel minder dan 100 meter zelfstandig aan een stuk kunt lopen;
• Permanent rolstoel gebonden bent;
• Voor vervoer van deur tot deur altijd afhankelijk bent van hulp van de bestuurder (alleen van toepassing bij passagierskaart).

Gehandicaptenparkeerplaats
Heeft u geen geschikte parkeergelegenheid op eigen terrein? Als u een parkeerplaats in de buurt van uw woonadres wilt, dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. U moet dan al een gehandicaptenparkeerkaart hebben. U mag als enige uw voertuig op die parkeerplaats neerzetten. De gemeente plaatst een bordje met uw kenteken bij de parkeerplaats en brengt een markering aan op het wegdek.

 

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn

Fietsmaatjes is opgericht om vrijwilligers te koppelen aan onder andere senioren die graag willen fietsen, maar dit zelfstandig niet goed meer kunnen. Fietsmaatjes zorgt voor veel gezellige, ontspannende fietstochtjes. Op de duofiets maakt u echt even contact met elkaar terwijl u in beweging bent, en dat is ontzettend belangrijk.

De fietsen zijn corona-proof dankzij een tussenscherm. Daardoor kunnen senioren en vrijwilligers elkaar gewoon zien en horen. “Wel zo gezellig,” vertelt mevrouw Van Deuren: “Ik heb in mijn leven zo veel gefietst dat de auto meestal ongebruikt voor de deur bleef staan. Pas drie jaar geleden heb ik mijn fiets weggedaan. Ik was toen 92 jaar en voelde dat ik niet meer zo stuurvast was. Ik hou gewoon veel van de natuur en de buitenlucht, dus ik kan je niet zeggen hoeveel ik van deze fietstochten geniet.”

Vrijwilliger Riet van Rijn deelt het enthousiasme van mevrouw Van Deuren: “Ik mag graag fietsen, maar ik vind het vooral belangrijk dat wij mensen mee naar buiten nemen die dat zelfstandig niet meer kunnen. Je hoort nu zo veel over eenzaamheid, vooral onder ouderen. Hoe fijn is het dan dat we een veilige manier hebben gevonden om er weer samen op uit te trekken met de duofiets.
Een vrijwilliger kan dit doen, maar ook een kleinkind of een partner kan dit doen.”
Kijk voor meer informatie op www.fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl.

_BT Clear

_BT Clear