Hoe zit het nu? Wegwijs in de zorgwetten!

Als u of een naaste ondersteuning nodig heeft, zijn er verschillende regelingen en wetten waar u gebruik van kunt maken. Om u op weg te helpen vindt u in onderstaand schema korte uitleg welke regelingen er zijn, wanneer u hiervoor in aanmerking komt, waar u ze kunt aanvragen, en wat u kunt verwachten qua kosten.

_BT Clear
WAT? Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met indicatie Zorgverzekeringswet (Zvw) Wet langdurige zorg (Wlz)
WIE? Gemeente Zorgverzekeraars Zorgkantoor
WAARVOOR? De Wmo geldt voor alle mensen die zelfstandig wonen, maar door een lichamelijke of psychische beperking ondersteuning nodig hebben. Denk hierbij aan huishoudelijke ondersteuning, lokaal en regionaal vervoer, rolstoelvoorzieningen, een gehandicaptenparkeerplaats of aanpassingen in huis. 

 

De Zorgverzekeringswet biedt wijkverpleging: verpleging en persoonlijke verzorging bij u thuis door de wijkverpleegkundige. 

 

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die langdurige, intensieve zorg nodig hebben bijvoorbeeld in een zorginstelling of thuis. De Wlz is bedoeld voor mensen die altijd toezicht nodig hebben of 24 uur per dag zorg dichtbij nodig hebben. 
KOSTEN?

U betaalt voor ondersteuning waar een indicatie voor nodig is een eigen bijdrage van € 19 per maand via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor ondersteuning waar geen Wmo indicatie voor nodig is, betaalt u geen eigen bijdrage. Wie een beroep doet op meerdere voorzieningen of wetten betaalt maar één keer de eigen bijdrage.  

 

U hoeft hiervoor niets te betalen, de basisverzekering vergoedt wijkverpleging. Wel betaalt u mogelijk een eigen bijdrage als u bent aangesloten bij een niet- gecontracteerde zorgaanbieder of bij een naturapolis.

 

 

U betaalt een eigen bijdrage via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De berekening van de eigen bijdrage gebeurt op basis van uw inkomen, vermogen, leeftijd, huishouden en zorg. 

HOE?

Wmo-ondersteuning vraagt u aan via het Serviceplein van de gemeente. 

 

U komt in contact met een wijkverpleegkundige via uw huisarts, thuiszorgorganisatie, of  transferverpleegkundige in het ziekenhuis. 

 

Wlz vraagt u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

CONTACT? Serviceplein
T: 140172
E: [email protected]
I: www.alphenaandenrijn.nl

Contactgegevens van gecontracteerde thuiszorgorganisaties zijn verkrijgbaar via uw zorgverzekeraar. 

 

CIZ, T: 088 789 1000
Contactformulier via www.ciz.nl

CAK, T: 088 0087
Rekenmodule eigen bijdrage via www.hetcak.nl

_BT Clear

Collectieve zorgverzekering

De gemeente Alphen aan den Rijn biedt samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een collectieve zorgverzekering voor minima aan. Voorwaarden hiervoor zijn:

  • Uw inkomen is niet hoger dan 130% van de voor u geldende bijstandsnorm. Deze is te vinden op www.rijksoverheid.nl
  • U heeft geen of weinig vermogen
  • U heeft geen betalingsachterstand of schulden bij uw oude zorgverzekeraar

Voordelen
De gemeente betaalt mee aan de premie voor de aanvullende verzekering en u krijgt korting op de basisverzekering. U kunt kiezen uit verschillende aanvullende verzekeringen: de AV-gemeente Standaard en de AV-gemeente Top. Deze laatste verzekering is gunstig als u hoge zorgkosten heeft, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of handicap. De verzekering vergoedt sommige zorgkosten voor 100%, tot een bepaald maximum bedrag. Denk hierbij aan vergoedingen voor brillen, fysiotherapie en tandartskosten. Ook vergoeden zij de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) bij hulp in de thuissituatie. Dit geldt niet wanneer er sprake is van een opname.  

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de collectieve zorgverzekering via het Serviceplein. Klik hier voor het maken van een afspraak of bel naar 140172.

Talent, Ondersteuning en Meedoen

Tom staat voor Talent, Ondersteuning en Meedoen. Wij ondersteunen inwoners van 18 jaar en ouder bij het benutten van hun ‘talent’, zonder dat hiervoor een indicatie nodig is. Dit doen we door het bieden van passende ‘ondersteuning’. De ene keer is dat specialistische begeleiding, de andere keer is dat een tijdelijk steuntje in de rug. Uiteindelijk bereiken we samen het doel: ‘meedoen’. Iedereen doet mee, want een samenleving zijn we met elkaar.

Waarvoor kan ik bij Tom aankloppen?
Iedereen krijgt wel eens te maken met tegenslag. Denk aan vervelende situaties zoals een echtscheiding, het overlijden van een naaste of het oplopen van schulden. Het kan ook tegenzitten door bijvoorbeeld een chronische ziekte, dementie, een verstandelijke beperking of psychische klachten.

Als u behoefte heeft aan professionele ondersteuning bent u welkom bij Tom. De specialistische wijkcoaches bieden persoonlijke ondersteuning, hoe complex uw situatie ook is. Ook organiseert Tom groepsactiviteiten om mensen weer te laten meedoen in de samenleving.

Passende ondersteuning
Tom bespreekt samen met u welk soort ondersteuning het best bij u past. Daarbij kijkt Tom naar uw talenten. De ondersteuning die u krijgt vindt altijd plaats in uw eigen woonomgeving. Tom helpt u bij het ontdekken van uw eigen veerkracht.

Zorgtoeslag

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de premie van een zorgverzekering én het verplichte eigen risico.

Hoeveel zorgtoeslag u kunt krijgen, hangt af van onder andere uw inkomen en de leefsituatie. Om zorgtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner voldoen aan voorwaarden. U leest alles over deze voorwaarden op www.toeslagen.nl. Ook kunt u op de website een proefberekening maken van de hoogte van uw zorgtoeslag.

_BT Clear

_BT Clear