Politie focust op WOS

(Woninginbraken, Overvallen en Straatroven)

_BT Clear

Dagelijks werken politie-rechercheurs aan de opsporing van de daders. De nadruk ligt vooral op korte en lange onderzoeken bij woninginbraken. Een onderzoek begint met een aangifte, een uitgebreid sporenonderzoek en het horen van eventuele getuigen. Vaak voert de politie een buurtonderzoek uit in de wijk. Sinds kort kan dit ook digitaal. Denk hierbij aan het op pagina 11 beschreven Burgernet. Dit leverde al de nodige nuttige tips op, zoals signalementen van verdachte personen, kentekens en andere opvallendheden in de wijk.

Pas op met sociale media!

Inbrekers maken tegenwoordig succesvol gebruik van sociale media. Ze weten snel dat iemand een avondje uit is, een paar dagen weg of met vakantie is. Deel uw uitjes en vakantieplannen met anderen niet via de social media. Spreek ook geen vakantieperiode in op uw voicemail.

Wanneer belt u 112?

Betrapt u een inbreker op heterdaad? Bel dan direct met 112 en probeer zoveel mogelijk kenmerken van de dader(s) te onthouden. Slechts een heel beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 112. Ook als u twijfelt, bel 112 en leg de situatie voor aan de politie.

Als geen ander weet u welke personen wel en niet in uw wijk thuishoren. Ziet u bijvoorbeeld onbekende personen die zich lang ophouden in uw wijk, heen en weer de straat inlopen/rijden, bij huizen naar binnen kijken of zich ophouden bij donkere plekken als een brandgang? Dan kunt u 0900-8844 bellen. Waar kunt u op letten? Als u belt, hoeft er dus nog geen strafbaar feit gepleegd te zijn. Als u de politie belt is het belangrijk om zoveel mogelijk details door te geven en vooral in welke richting de verdachte personen zijn vertrokken.

WhatsAppen met de buren

Via een whatsappgroep wisselt u gratis en snel informatie uit over uw buurt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt. U ziet een verdachte situatie, u belt éérst de politie via 112, dán whatsappt u in de whatsappgroep dat u een verdachte situatie ziet. U geeft zoveel mogelijk informatie. Daarna probeert u de verdachte te storen in zijn werkzaamheden. Dus altijd eerst 112 bellen en dan pas een bericht plaatsen in de whatsappgroep.

 
_BT Clear
 
_BT Clear

TIPS

In Zeeland vinden wekelijks woninginbraken plaats. In de eerste zeven maanden van 2015 hebben in de gemeente Terneuzen 62 woninginbraken plaatsgevonden. 18 hiervan waren pogingen en is er niet daadwerkelijk ingebroken. In de gemeente Sluis was sprake van 18 inbraken waarvan er 4 niet slaagden.

Methoden van inbrekers:

INSLUIPING

Doe ramen en deuren altijd dicht en/of op slot, ook als u maar even weg bent of naar boven gaat. Laat sleutels niet in de sloten zitten.

HENGELEN

Hengelen is het openen van een deur via de brievenbus met bijvoorbeeld een kleerhanger.
Draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus.

FLIPPEREN

Met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn kan men de ‘dagschoot’ indrukken en openen. Draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. U kunt ook een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

CILINDER VERNIELEN

Met een tang is het mogelijk om de cilinder van het deurslot af te breken en eruit te trekken. Plaats goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren.

BABBELTRUCS

Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Vervolgens stelen ze uw geld en andere waardevolle bezittingen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes.

TIPS:

  • Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Laat een onbekende bezoeker buiten wachten, ook bij collectes. Sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven.
  • Laat een onbekende bezoeker geen gebruikmaken van uw telefoon.
  • Betaal geen kosten voor pakjes die u niet heeft besteld.
  • Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf of de instelling. Laat de personen buiten wachten tot u zeker weet dat het in orde is.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode.
  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij u? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren wilt gaan. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
 
_BT Clear
Veilig Leven
_BT Clear