Hartveilig wonen

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand. Dat is een stilstand van de bloedsomloop, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd. Dit komt altijd onverwacht en kan overal gebeuren: thuis, op het werk of tijdens het sporten. Bij een stilstand in de bloedsomloop is snel handelen van levensbelang. Het project Hartveilig wonen zet vrijwilligers in om het leven van mensen te redden.

Wat is hartveilig wonen?

Hartveilig wonen is georganiseerde burenhulp, waarmee het aantal sterfgevallen door een acute circulatiestilstand kan verminderen. Hartveilig wonen is vrijwillige hulp aanvullend op ambulancezorg. Als vrijwilliger kunt u mensenlevens redden door deel te nemen aan Hartveilig wonen.

Hoe werkt hartveilig wonen?

Op een bepaalde locatie wordt iemand onwel. Omstanders bellen direct 112 en de meldkamer schakelt de ambulancedienst in om naar het slachtoffer toe te gaan. Bij verdenking van een acute circulatiestilstand alarmeert de meldkamer ambulancezorg opgeleide en geregistreerde vrijwilligers. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en/of de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Deze vrijwilligers gaan naar het slachtoffer om hulp te bieden tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen.

Help mee en meld u aan!

Voor Hartveilig wonen is een netwerk van vrijwilligers nodig op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland. Een netwerk dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. Een netwerk van geschoolde en enthousiaste vrijwilligers die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. Bij Hartveilig wonen kunt u als vrijwilliger levens redden. Wij hebben u nodig!

Heeft u een reanimatie- of EHBO cursus gevolgd en wilt u zich aanmelden als vrijwilliger voor Hartveilig wonen meld u zich dan aan via de website www.hartveiligwonen.nl. Als u nog geen cursus reanimatie of EHBO gevolgd heeft maar wel interesse heeft om u in te zetten voor een Hartveilige woonomgeving, neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen u meer informatie verstrekken over mogelijke cursussen ‘AED gebruik’ die binnenkort van start zullen gaan.
 
_BT Clear
 

Lang zelfstandig wonen in een veilig en toekomstbestendig huis

_BT Clear

Ook als u ouder wordt, is het belangrijk om een comfortabel, toegankelijk én veilig huis te creëren, waarin u nog lang zelfstandig kunt wonen. Als u tussen de vijftig en zestig jaar bent, denkt u misschien: dat heb ik toch nog niet nodig? Maar waarom maakt u nu niet alvast uw woning veiliger en comfortabeler? Dat vond u waarschijnlijk ook vanzelfsprekend toen er een (klein)kind op komst was.

Veel senioren willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen, ook in onze gemeente. In deze tijd van toenemende vergrijzing is het zelfs noodzakelijk dat ouderen langer zelfredzaam zijn. Sinds oktober 2010 is zelfredzaamheid een van de belangrijkste begrippen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarom wil de gemeente u ervan overtuigen dat het van belang is om problemen voor te zijn en nu al na te denken over toekomstbestendige aanpassingen in uw huis.

Toekomstgerichte aanpassingen

Meneer Jansen (72) is een van de inwoners van Zeeuws -Vlaanderen die goed heeft nagedacht over zijn toekomst. Hij is zijn hele leven al een bezige bij geweest. Ook sinds hij met pensioen ging, heeft hij maar weinig stilgezeten. Hij mag dan wel 72 jaar zijn, oud voelt hij zich nog lang niet. Toch is zijn huis al wel voorbereid op zijn oude dag. “Tien jaar geleden kon ons huis wel een flinke opknapbeurt gebruiken. Mijn vrouw en ik vonden het verstandig om toen al rekening te houden met aanpassingen voor het ouder worden. Onze trap is bijvoorbeeld aangepast. We hebben nog geen lift, maar deze kan eenvoudig aan de trap worden bevestigd.”

Veilige oude dag

“Onze badkamer is ook grondig aangepakt. Gelukkig hoeven we niet meer die gladde douchebak in te stappen, maar hebben we gekozen voor een gelijkvloerse badkamer met ruwe tegels. Zo hopen we vervelende glijpartijen te voorkomen. We hebben bovendien mooie, roestvrijstalen leuningen laten plaatsen. Nu hangen daar nog handdoeken op, later gebruiken we ze voor extra steun. Mooi voor nu, veilig voor later!” In de badkamer en in andere ruimtes in het huis is een alarmsysteem geïnstalleerd, dat gekoppeld is aan de telefoon. Mocht er met iets met meneer Jansen of zijn vrouw gebeuren, dan kunnen ze op een van de knoppen drukken om hulp in te schakelen.

Betaalbare maatregelen

Zulke grote maatregelen als meneer Jansen hoeft u niet allemaal in één keer te nemen. Ook met een aantal simpele, betaalbare maatregelen vergroot u de veiligheid in uw huis. Waar kunt u aan denken?

  • Sensorlampen: de sensor reageert op beweging, waardoor het licht aangaat als u een ruimte binnenloopt
  • Antislipmaterialen: vervang uw gladde badmat voor een mat met een antislipprofiel
  • Kabelgootjes: werk snoeren weg in kabelgootjes en voorkom zo struikelpartijen

Heeft u vragen over de Wet maatschappelijke ondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Sluis en Terneuzen via 14117 of 14115.

 
_BT Clear
Veilig Leven
_BT Clear