_BT Clear

Ervaringen

Een goede band met je kind?

Knuffelen maar!

Een eigen identiteit vinden, zelfvertrouwen ontwikkelen of vrienden kunnen maken; het begint met een veilige hechting in de babytijd. Bij sommige ouders gaat dit vanzelf. Ze knuffelen, geven bewuste aandacht en praten tegen hun baby zonder erover na te denken. Anderen zijn het van huis uit niet gewend of voelen zich er niet prettig bij. Deze drie ouders delen hun ervaring.

_BT Clear

Saskia’s baby huilde veel

Saskia (39): “Al snel na de bevalling voelde ik me weer goed. Ik sprak met vriendinnen af, pakte terrasjes en mijn vriend en ik gingen vaak uit eten. Loïs ging overal mee naartoe. Dat gaat prima als je het een baby gelijk aanleert, dacht ik. Maar Loïs ging steeds meer huilen, ook als we thuis waren. Van mijn roze wolk bleef niets over. Nu plan ik minder én draag ik haar in een draagdoek als ik wegga. Het huilen is veel minder geworden!” 

De baby van Farid werd te vroeg geboren

Farid (32): “Adam werd geboren na 29 weken en één dag. Hij was zó klein dat zijn huid bijna doorschijnend was en hij in de couveuse moest met allemaal slangetjes in zijn lijfje. Mijn vrouw en ik waren zoveel mogelijk bij hem. We buidelden vaak; hij viel altijd in slaap zodra hij op mijn borst lag. Het was een spannende tijd, maar gelukkig is alles goed gekomen. Adam is inmiddels een blije kleuter die zich net zo lijkt te ontwikkelen als andere kinderen. Hij knuffelt alleen veel meer dan zijn peuterbroertje die wel pas na 40 weken zwangerschap werd geboren. Misschien omdat het buidelen zo fijn was?" 

Michelle vindt knuffelen moeilijk

Michelle (23): “Ik ben niet zo knuffelig. Met mijn ouders knuffelde ik nooit en ik kan me niet herinneren dat ze me ooit een kus hebben gegeven. Nu ik zelf een kind heb, wil ik dat anders doen. Ik hoorde namelijk op het consultatiebureau dat huidcontact goed is voor Jazzlyn. Ze vertelden dat haar hersenen er beter door ontwikkelen, ze minder stress voelt en dat het goed is voor onze band. Dat wil ik natuurlijk! Nu leg ik haar elke ochtend een paar minuten bij mij in bed, knuffel ik haar voor het slapengaan en geef ik een kus als ze wakker wordt. Het valt me op dat ze er rustig van wordt. Zelf vind ik het ook heel fijn. Vorige week heb ik zelfs mijn moeder een knuffel gegeven! Het voelde een beetje gek, maar ik denk dat ik het vaker ga doen.” 

Alles over hechting

Ook over een band opbouwen met je baby kun je ons alles vragen. Of bekijk de artikelen erover op onze themapagina centrumvoorjeugdengezin.nl/baby of de video’s op ons YouTubekanaal Centrum voor Jeugd en Gezin. 

_BT Clear