Ontsnappen aan eenzaamheid doe je niet alleen

De 78-jarige Jan zit al jaren gevangen in eenzaamheid. Er gaan vaak dagen voorbij dat hij tegen niemand praat en hij alleen onder de mensen komt als hij een boodschap gaat doen. En Jan is niet de enige: meer dan 150.000 ouderen in Nederland voelen zich eenzaam.

_BT Clear

Zo begint de pakkende tekst van het Oranjefonds over eenzaamheid bij ouderen. Een gevoel dat menig oudere ook in onze gemeente zal herkennen. Maar hoe groot is de stap om hulp te vragen? En bij wie doe je dat dan in de buurt?

Binnen de gemeente Westerwolde slaan veel organisaties de handen in één om u te helpen die eerste stap te zetten naar contact met anderen. En die hulp is nodig, want ontsnappen aan eenzaamheid doe je niet alleen.

Er zijn veel verschillende diensten en activiteiten waar u gebruik van kunt maken. Activiteiten met als hoofddoel: contact met de ander, vanuit oprechte interesse naar de ander. Dat kan klein. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijd laten bezorgen thuis, waarbij een bezorger ook even contact met u heeft. Gaat het goed met u, is er een helpende hand nodig. En als het niet goed gaat kan er een familielid gewaarschuwd worden voor hulp.

Er zijn verschillende eetpunten in de gemeente waar u heen kunt gaan om gezellig samen een maaltijd te eten, waarbij u direct contacten op doet met andere ouderen. Soms ontstaan hier mooie vriendschappen uit. Dit kan bij de verschillende sociale restaurants bij zorgorganisaties en bij de Steunstee in de dorpen.

Verschillende zorgorganisaties en dorpshuizen bieden allerlei ontspanningsactiviteiten aan waar u ook vanuit de directe omgeving van harte welkom bent. Denkt u hierbij aan activiteiten als zang, spel, creatief bezig zijn, optredens van toneelgezelschappen en zangkoren.

Heeft u hulp nodig bij vervoer naar deze activiteiten dan heeft de gemeente hier mogelijkheden voor via het AutoMaatje of de OpstapBus of de TaxiPlus regeling. Soms heeft u meer nodig dan een steuntje in de rug en is het fijn om ook een dag in groepsverband door te brengen met mensen die dezelfde problemen ervaren als uzelf. Binnen de gemeente zijn meerdere mogelijkheden voor verschillende vormen van dagbesteding.

Meer informatie? Belt u dan met de gemeente, afdeling Wmo. U bent ook van harte welkom bij Stichting zorgcentrum ‘de Blanckenborg’ in Blijham. Wij helpen u graag verder. Voor dat steuntje in de rug wat u nodig hebt.

Stichting zorgcentrum ‘de Blanckenborg’

www.blanckenborg.nl, Tel: 0597 - 565500 Vraagt u naar Anneke de Vries, Richard Heibroek of Clarie de Boer.

_BT Clear

Samen Bankieren met onze thuisadviseurs

Omdat u er niet alleen voor staat. Dat noemen wij Samen Bankieren. Zo lang mogelijk mee blijven doen. Daar maakt de Rabobank zich sterk voor. Met informatie, advies en hulpmiddelen zorgen wij ervoor dat u langer zelfstandig kunt blijven bankieren. Stel dat u door omstandigheden niet meer zelf naar de bank kunt komen. Dan biedt Rabobank Groninger Land u de service van de thuisadviseur aan. Het is een stukje extra service op het moment dat het echt nodig is, zodat u zelf de regie houdt over uw financiële zaken. ‘Met Samen Bankieren streven we naar toegankelijke dienstverlening voor iedereen’, vertelt Lukje Groenbroek.

‘We bieden praktische hulp om langer zelfstandig te kunnen bankieren. Voor wie moeite heeft met zien is er bijvoorbeeld de Random Reader Comfort, een apparaatje met grotere knoppen en een groter scherm om beveiligd in te loggen en betalingen te doen. En we geven één op één voorlichting over mobiel- en internetbankieren.’ Lukje is één van onze vijf thuisadviseurs. Samen met Miranda Dresmé, Corrie Vos, Dineke de Graaf en Harma Hoiting zijn zij ervaren in het geven van advies in de dagelijkse bankzaken. Ook zijn ze gespecialiseerd in bewindvoering en curatorschap.

Platform IkWoonLeefZorg

IkWoonLeefZorg.nl is niet alleen een handige kennisbron voor ouderen, maar ontlast ook de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Vaak combineren zij hun werk, gezin en eigen leven met het zorgen voor een naaste. Ook voor hen is het platform een goede start als er iets geregeld moet worden. Daarnaast vindt u op het platform IkWoonLeefZorg.nl praktische informatie, nuttige links en handige oplossingen over langer zelfstandig wonen, zorg, sociale contacten en financiën. U vindt er artikelen over sociale activiteiten die het leven in en om het huis leuker maken, maar ook informatie over aanpassingen die uw woning veiliger en comfortabeler maken. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

_BT Clear

Onze thuisadviseurs: Vlnr: Miranda Dresmé, Corrie Vos, Dineke de Graaf, Harma Hoiting en Lukje Groenbroek Foto: Hans Banus

Zoekt u een spreker voor een voorlichtingsavond?
Nodig onze adviseurs uit

In gesprek met onze partners horen we dat er veel vragen zijn over bankieren. Dat gaat over verschillende onderwerpen zoals de dagelijkse bankzaken of bankieren via de App of de computer. Maar ook vragen over financieel misbruik of een 'nieuwe' hypotheek op latere leeftijd. En de mogelijkheden om vermogen op te bouwen of te beheren. Graag komen we langs voor een voorlichting over één of meer onderwerpen. In overleg is er veel mogelijk. Een interactieve workshop behoort ook tot de mogelijkheden. Samen met u stellen we graag een programma vast.

Vragen
Neem gerust contact met ons op via (088) 726 74 47 of email [email protected]. Of loop binnen bij één van onze kantoren.

_BT Clear