Voorportaal Schuldhulpverlening

Sinds januari 2014 heeft de gemeente Westerwolde het Voorportaal Schuldhulpverlening bij Stichting Rzijn en Stichting Welzijn Bellingwedde opgericht. Het voorportaal is, naast de professionele schuldhulpverlening door de Gemeentelijke Kredietbank te Assen (GKB) en de Volkskredietbank te Appingedam (VKB), een laagdrempelige voorziening voor inwoners van Westerwolde met financiële moeilijkheden.

Persoonlijk advies en begeleiding

Bij het voorportaal kunnen inwoners, die financieel in de problemen dreigen te raken, in een vroeg stadium ondersteuning aanvragen. Hierdoor kan worden voorkomen dat kleine financiële moeilijkheden uitgroeien tot grote financiële problemen. Dit kan door inwoners persoonlijk te adviseren en te begeleiden in het gebruik maken van bestaande voorzieningen. Denk aan kwijtscheldingen, bijzondere bijstand, ondersteuning bij hun administratie, maar hen ook eerder te bewegen aanwezige schulden te herfinancieren om zo schuldsanering te voorkomen.

Positieve ervaringen Voorportaal Schuldhulpverlening

Uit onderzoek is gebleken dat inwoners de manier waarop zij zich moeten aanmelden via het voorportaal snel, duidelijk en prettig vinden.

Zij zijn positief over het geboden schuldhulpverleningstraject. Sinds de start van het voorportaal is er ook een duidelijke afname te zien in het aantal inwoners dat een beroep doet op de diensten van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of de Volkskredietbank (VKB). Het voorportaal is daarom een belangrijke voorziening voor inwoners in Westerwolde.

Hoe vraag ik hulp en ondersteuning aan?

Inwoners met financiële moeilijkheden uit de voormalige gemeente Vlagtwedde, kunnen zich voor hulp en ondersteuning melden bij het voorportaal in de Steunstees van Rzijn in Ter Apel, Sellingen of Vlagtwedde. U kunt ook rechtstreeks bellen met mevrouw J. Boekelo: 06 866 526 57. Zij is bereikbaar van maandag t/m vrijdag (afwezig op woensdag- en vrijdagmiddag).

Voor inwoners met financiële moeilijkheden uit de voormalige gemeente Bellingwedde, is er een inloopspreekuur op maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in ‘De Voortgang’, Kerkstraat 10, 9698 AR Wedde. U kunt dan vragen naar mevrouw J. van der Goot.

Aanmelden voor hulp en ondersteuning kan ook telefonisch, van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 10.30 uur bij Stichting Welzijn Bellingwedde: (0597) 67 57 94.

_BT Clear

Meldpunt Veiligheid en Zorg

Ziet u dat iemand in uw omgeving eenzaam is of zichzelf verwaarloost? Vermoedt u dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld? Signaleert u in uw buurt dat iemand zich afwijkend gedraagt of radicaliseert? Heeft u overlast van (hang) jongeren in uw omgeving? Of heeft u extreme overlast van lawaai, stank, vervuiling of agressie veroorzaakt door mensen uit uw directe woonomgeving?

In die gevallen kunt u terecht bij het Meldpunt Veiligheid en Zorg! Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente Westerwolde: (0599) 32 02 20. U krijgt dan een medewerker van het telefoonteam aan de lijn. Deze verbindt u door met een medewerker van het Meldpunt. U kunt ook altijd mailen naar [email protected]. Wij reageren zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee werkdagen.

Hoe werkt het Meldpunt Veiligheid en Zorg?
Uw melding wordt strikt vertrouwelijk behandeld. De medewerker van het Meldpunt noteert uw melding en neemt contact op met de juiste instanties. Meldpunt Veiligheid en Zorg bewaakt daarna de afhandeling en houdt u op de hoogte over de afhandeling van uw melding.

Crisissituatie buiten kantoortijd
In crisissituaties op werkdagen na 17.00 uur en voor 08.30 uur en in het weekend kunt u contact opnemen met Veilig Thuis Groningen via 0800 2000. Indien er acuut hulp nodig is, neem dan contact op met de hulpdiensten via 112.

_BT Clear