De Participatiewet:

kunnen werken = gaan werken

De bedoeling van de Participatiewet is dat iedereen die kan werken, ook echt aan het werk gaat. De Participatiewet voegt drie wetten samen:
1. de Wet werk en bijstand (WWB),
2. de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en
3. een deel van de Wajong.

Meedoen op de arbeidsmarkt

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen die kan werken ook aan het werk gaat. Dit heeft de volgende drie voordelen.
1. U verdient uw eigen geld. En bent dus financieel zelfstandig.
2. U heeft meer sociale contacten.
3. U heeft een duidelijke dagstructuur.

De voordelen van meedoen op de arbeidsmarkt gelden voor iedereen. De Participatiewet maakt daarom geen verschil tussen werkzoekenden met of zonder beperking.

Wat gebeurt er met de bijstand, de Wajong en de WSW?

• Heeft u geen werk of inkomen?
Dan kunt u bijstand aanvragen. Dat was zo en dat blijft zo.
Heeft u geen werk of inkomen en heeft u een beperking?
Ook dan kunt u bijstand aanvragen. Dit is veranderd. Eerder was er Wajong en WSW. U kunt hulp krijgen bij het vinden van aangepast werk. Dit kan aangepast of beschermd werk zijn. Dat is afhankelijk van uw situatie. U krijgt hulp van de gemeente.
• Had u al voor uw 18e een beperking waardoor u niet kunt werken?
Ontvangt u daarom nu een Wajong-uitkering? Dan houdt u Wajong in en na 2015.
• Werkt u nu bij een Sociaal Werkbedrijf?
Dan kunt u daar blijven werken. Na 1 januari 2015 komen er geen nieuwe werknemers meer bij.

Wat betekent dat voor u?

• Ontvangt u nu een bijstandsuitkering (WWB)?
U hoeft niets te doen. Zodra er iets verandert voor uw situatie ontvangt u daarover persoonlijk bericht.
• Ontving u voor 1 januari 2015 al een Wajong-uitkering?
U blijft dan bij het UWV en valt straks niet onder de Participatiewet. Als er iets verandert voor uw situatie ontvangt u daarover persoonlijk bericht van het UWV.

“De overheid vindt het belangrijk dat iedereen die kan werken ook aan het werk gaat”

• Werkt u bij een SW-bedrijf?
U blijft dan bij het SW-bedrijf en valt straks niet onder de Participatiewet. Als er iets verandert in uw situatie ontvangt u daarover persoonlijk bericht van uw SW-bedrijf.
• Wilt u na 1 januari 2015 een uitkering aanvragen of hulp bij het vinden van werk?
U kunt dan contact opnemen met het gebiedsteam. Het maakt dan niet uit of u een beperking heeft of niet. Wilt u alleen een uitkering aanvragen, ga dan naar www.werk.nl.

Werk en beschut werk

Kunt u niet in een ‘normale’ baan werken? Dan kunt u begeleiding krijgen bij het vinden van aangepast werk. Werk wat u wel kunt doen. Grotere bedrijven moeten vanaf 1 januari 2015 namelijk ook beschut werk bieden. Voor mensen met een aandoening of een beperking. Met de medewerker van het gebiedsteam kijkt u wat u zou kunnen doen in een bedrijf. Dat geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Soms is iets in het ene bedrijf een beperking, en in het andere niet. Dan is het daar juist waardevol.

“Kunt u geen ‘normale’ baan vinden? Dan krijgt u hulp bij het vinden van aangepast werk”

“Elkaar helpen, daar gaat het om”

“De buurman kijkt iedere ochtend of de gordijnen open gaan”

Ik ben al jaren mantelzorger voor mijn moeder. Samen met mijn 5 broers en zussen. Mijn broer doet de boekhouding, ik pak de dagelijkse ‘beslommeringen’ op. Denk aan het doen van boodschappen bij glad weer of gewoon langskomen voor de gezelligheid. Vooral dat is erg belangrijk. We eten bijvoorbeeld iedere week een keer samen en dan koken we om de beurt.

Illustratie van een mantelzorger

“Samen houden wij het langer vol”

Eén van mijn broers is tuinman en die doet het groot onderhoud van de tuin. Een andere broer is timmerman en doet alle klusjes die er in het huis zijn. Mijn zus vindt tuinieren leuk en komt eens in de maand een weekend langs om onkruid in de tuin weg te halen.

Ook de kleinkinderen helpen mee. Zij vinden het erg leuk en genieten van hun beppe. Beppe past op haar beurt op een achterkleinkind. En de buurman van onze moeder houdt iedere ochtend in de gaten of de gordijnen weer open gaan.

“Wij zijn mantelzorger van onze moeder”

Elkaar helpen, daar gaat het om. Vanaf volgend jaar verandert er veel in de zorg. Wij verwachten ook bezuinigingen. Wij kunnen de mantelzorgtaken goed verdelen. Wij zien geen problemen voor onze toekomst. Wanneer we structureel de huishoudelijke taken moeten overnemen, dan komen we daar wel uit. En hebben we te weinig tijd? Dan doen we een financiële bijdrage zodat de hulp er toch kan zijn. Samen werken wij samen voor onze moeder en onze beppe. En dat blijven we hopelijk nog heel lang doen.

Zes mantelzorgers

(Deze familie wilde niet met naam en foto in de krant.)

“Eenzaamheid ligt altijd op de loer”