Als u als gevolg van een operatie in het ziekenhuis, na een hersenaandoening, longziekte of chemobehandeling zich thuis niet zelfstandig kunt redden, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor revalidatie. Revalidatie De Schakel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord zorgt voor professionele begeleiding en ondersteuning zodat u -als uw herstel dat toelaat- weer terug kunt naar uw eigen huis.

Patiënten die als gevolg van een plotselinge ernstige aandoening opgenomen worden in het ziekenhuis gaan als de operatie geslaagd is, vaak weer snel naar huis. Dan moet de patiënt echter nog revalideren omdat hij of zij moet leren omgaan met beperkingen of aanpassingen. Revalideren in de eigen regio heeft als voordeel dat uw familie en mantelzorgers ook betrokken kunnen worden bij het revalidatieproces. De revalidatie heeft namelijk niet alleen gevolgen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. De mantelzorger wordt door De Schakel uitgenodigd een dag mee te kijken en mee te doen aan de revalidatie. Indien gewenst is er ook begeleiding beschikbaar voor een partner of familie.

Revalideren in uw eigen regio
Werken naar herstel

Revalidatie staat voor werken naar herstel, waarbij u wordt geholpen en begeleid door de medewerkers van De Schakel. Zo leert u het weer zelfstandig kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals (trap) lopen, wassen en aankleden, uw bed opmaken, uitvoeren van hobby’s, enzovoort. Er wordt samen met u gekeken naar de hulpvragen die u heeft. Revalidatie De Schakel heeft een team van zorgprofessionals, artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en diëtisten. Zij werken nauw samen en geven iedere revalidant een behandeling op maat. Als u wordt opgenomen bij De Schakel wordt bekeken of u, na behandeling weer naar huis kunt en dat er in de thuissituatie aanpassingen nodig zijn zodat u weer zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren.

Terugkeer eigen woonsituatie

85% van de cliënten van De Schakel keert na het revalidatieproces terug naar de eigen woonsituatie. Indien nodig kan er revalidatie in de thuis-/woonsituatie geboden worden om de overgang van opname naar huis te versoepelen en om de zorg zorgvuldig af te sluiten. Bijvoorbeeld in samenwerking met de wijkteams. Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land werken wijkverpleegkundigen die ondersteuning en professionele zorg bieden in de thuissituatie, bijvoorbeeld na een revalidatie.

Samenwerken met familie en mantelzorgers

“Voor zorgprofessionals heeft de samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers een belangrijke plek gekregen in het zorgproces”, legt Maayolein Goelema, beleidsadviseur bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, uit.

De participatiesamenleving is niet hetzelfde als de afschaffing van de verzorgingsstaat, maar gaat over een andere verdeling van verantwoordelijkheden”, vindt Maayolein Goelema. In de zorg zijn veel taken geslopen die van origine geen zorgtaken zijn, zoals het meegaan naar de huisarts, de kliko langs de weg zetten of een boodschapje doen. “Wat er is veranderd is dat zorgprofessionals niet meer automatisch overgaan tot het uitvoeren van zo’n taak, maar eerst kijken of in het netwerk van de cliënt mogelijkheden zijn om aan te wenden.”

Eerste stappen

Zowel cliënten, mantelzorgers als de zorgprofessionals moeten er aan wennen dat zij allen een rol hebben en hier afspraken over kunnen maken. “Ik geloof oprecht in het open gesprek, waarin je aandacht hebt voor de ander en hoort wat er gezegd wordt. Dat blijkt niet altijd even gemakkelijk, maar de eerste stappen zijn gezet. Wanneer dit lukt, is de voldoening voor alle partijen groot”, aldus Maayolein. “De nieuwe situatie is in de praktijk soms best lastig, kreeg ik af en toe te horen. Eén van de redenen is dat beroepskrachten en mantelzorgers soms verschillende ideeën hebben over de zorg die moet worden uitgevoerd. Maar er zijn ook veel mooie voorbeelden. Zoals een meneer die de krant niet meer dagelijks van de verzorgende krijgt, maar van de overbuurvrouw. Zij neemt bovendien de tijd voor een praatje met hem.” In haar hand houdt Maayolein de brochure ‘Samenwerken met familie en mantelzorgers’. De brochure is bestemd voor familie en mantelzorgers van mensen die thuis of (tijdelijk) in een van de woonzorglocaties zorg ontvangen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Hierin staat onder andere informatie over hoe de zorgprofessionals hen kunnen ondersteunen en wat men kan verwachten van bijvoorbeeld respijtzorg, mantelzorgbijeenkomsten en de casemanager dementie. Meer informatie: www.zorggroep-onl.nl/informele-zorg

ZORG & ONDERSTEUNING IN NOORDOOSTPOLDER
_BT Clear