Jeugd en Maatschappelijke Zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land
“Onze kracht is verbinden”

Jeugd en Maatschappelijke Zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land is er voor alle inwoners van de gemeente Noordoostpolder. “We hebben veel specialismen in huis en zijn laagdrempelig”, zegt Marie-José Jacobs, manager Jeugd en Maatschappelijke Zorg.

“Zo hebben we sociale wijkteams, de teams Doen!, Steunpunt huiselijk geweld en het consultatiebureau. We gaan uit van ieders eigen kracht. Dit betekent dat we -voordat we professionele hulp verlenen of inschakelen- mensen stimuleren om zelf een oplossing voor hun probleem of vraagstuk te vinden en gebruik te maken van hun eigen netwerk.”

Laagdrempelig

Bijna iedereen kent het consultatiebureau. “We zijn laagdrempelig. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de ontwikkeling van ieder geboren kind. Wanneer ouders behoefte hebben aan hulp of advies krijgen ze dat of verwijzen we hen”, vertelt ze. “Bij verwijzing kan maatschappelijk werk ouders extra ondersteuning bieden door middel van gesprekken. Ook kan een thuisbegeleider het gezin begeleiden door praktische ondersteuning of voorbeeldgedrag als er sprake is van bijzonder gedrag van kinderen of wanneer ouders onzeker zijn over het ouderschap. Door zo vroeg mogelijk te ondersteunen in het gezin leveren we een bijdrage aan een positieve en veilige opvoeding van het kindje.”

Elkaar helpen

Een mooi project is Mama’s in NOP. “Dankzij een goedbezochte Facebookpagina kunnen moeders heel gemakkelijk ervaringen uitwisselen en met elkaar afspreken. Moeders maken op een laagdrempelige manier gebruik van elkaars mogelijkheden. Dit werkt heel goed!”, vertelt ze.

Er worden kraampakketten en babyartikelen ingezameld voor ouders die dit zelf niet kunnen aanschaffen. Dit wordt gedaan door Mama’s in de Dop. Een deel van de pakketten gaat bijvoorbeeld naar het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, waar onze maatschappelijk werkers en thuisbegeleiders, zowel kinderen als volwassenen begeleiden. Ook de kinderen tussen 0 en 4 jaar die op het AZC wonen, worden door de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen gevolgd.

Steunpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

“Jaarlijks krijgen we honderden signalen in het kader van huiselijk geweld”, vertelt Marie-José Jacobs. Steunpunt huiselijk geweld en kindermishandeling reageert op iedere vraag. “We bieden ondersteuning aan, bespreken situaties in een interventieoverleg en bieden hulp aan de achterblijvende gezinsleden wanneer een huisverbod is opgelegd. We doen er alles aan om er in een zo vroeg mogelijk stadium bij te zijn.”

Team doen!

In alle dorpen en wijken in Noordoostpolder kunnen bewoners een beroep doen op een Doen-team. “Met Doen! hebben inwoners één aanspreekpunt wanneer ze hulp nodig hebben. Met bijvoorbeeld vragen over kinderen, inkomen, de zorg voor een partner of eenzaamheid kan iedereen bij het sociale wijkteam terecht.” “We zijn er voor iedereen en we verbinden. Dat is ontzettend mooi om te doen”, besluit ze enthousiast.

Het Consultatiebureau is dé vraagbaak voor (aanstaande) ouders, opvoeders en jongeren

Wij organiseren tal van activiteiten waarin we ouders ondersteunen. Dit doen wij samen met maatschappelijk werkers en welzijnsorganisaties zoals Carrefour”, vertelt Carlien Jansen, jeugdverpleegkundige van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “Zo is het consultatiebureau van de Zorggroep netwerkpartner van de sociale wijkteams in de Noordoostpolder”.

Een voorbeeld van één van de activiteiten is ‘Stevig Ouderschap’. Tijdens dit traject komt een verpleegkundige bij kersverse of aanstaande ouders thuis om te praten, mee te denken en vooral te luisteren. De gesprekken gaan meestal over de ontwikkeling en stimulering van een kind, hoe het is om ouder te zijn of te worden en bijvoorbeeld welke opvoedstijl bij ouders en het kind past. Deelname is gratis. Ook kunnen moeders op andere moeders terugvallen en bijpraten tijdens ‘Moeders ontmoeten Moeders’.

Samenwerking

“Wij werken veel samen met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en maken hierbij gebruik van elkaars expertise. We kijken ieder op onze eigen manier naar het functioneren van het kind. Als we iets signaleren, gaan we –altijd met toestemming van de ouders- met elkaar in overleg”, aldus de jeugdverpleegkundige. Ook verwijzen we ouders die vragen hebben over de (taal)ontwikkeling van hun kind door naar Opstapje, een leer- en speelprogramma van Carrefour voor ouders en kinderen vanaf twee jaar in Noordoostpolder.

S Diversiteit

Door maatschappelijk werkers worden trainingen gegeven voor kinderen van ouders in een (v)echtscheiding en zijn er sociale vaardigheidstrainingen voor meerdere leeftijdsgroepen. “We doen ontzettend veel”, vertelt Carlien Jansen. “Het mooie van ons werk is de diversiteit en de laagdrempeligheid. We komen bij elke ouder over de vloer na de kraamtijd en zien dat elk kind en iedere ouder anders is. Het is leuk om kinderen en ouders te zien ontwikkelen.”

De hoofdlocatie van de Zorggroep in Noordoostpolder zit in Emmeloord. Er zijn consultatiebureaus in Creil, Marknesse, Tollebeek en Ens.

ZORG & ONDERSTEUNING IN NOORDOOSTPOLDER
_BT Clear