Mijn kind wordt gepest, Wat kan ik doen?

Plagen of pesten, daar zit een groot verschil tussen. Als je kind geplaagd wordt, kan het daarom lachen. En de volgende keer is het zijn beurt om te plagen. Bij pesten ligt dat heel anders. Het is eerder om te huilen. En je kunt er niets aan doen, want de ander is sterker. Hoewel, niets? Je hoeft als ouder niet machteloos toe te kijken wanneer je kind wordt gepest… of wanneer het zelf pest!

Wat zijn de signalen?

Kinderen vertellen niet altijd dat ze gepest worden. Als het gedrag van je kind opeens sterk verandert, is de kans groot dat er iets aan de hand is. De volgende signalen kunnen een aanwijzing zijn dat je kind gepest wordt.
■ Je kind ging altijd graag naar school, haalde goede cijfers en was eigenlijk nooit ziek. Maar de laatste tijd heeft hij vaak hoofdpijn of buikpijn. Hij gaat niet meer zo graag naar school.
■ Je kind is steeds vaker iets kwijt als het thuiskomt van school. Een boek, een muts, een agenda of iets anders.
■ Je kind gaat allang zelfstandig naar school. Maar ineens vraagt het of je hem wilt brengen en halen. Als dat niet kan, komt hij te laat op en van school.

Onderneem actie

Wat kun je doen als je kind gepest wordt? Praat met je kind en laat merken dat je samen naar een aanpak zoekt. Is je kind niet het slachtoffer, maar juist de pestkop of doet hij mee aan het pesten? Dan is het ook belangrijk om dit met je kind te bespreken. En ook dan is het goed om contact op te nemen met de school. Zo kun je samen bespreken wat de beste oplossing is. Misschien wil je kind dat niet. Het is bang dat het pesten alleen maar erger wordt. De pester is bang dat hij niet langer de baas kan spelen. Toch is actie ondernemen de beste manier om de vicieuze cirkel te doorbreken. Anders kan pesten jarenlang doorgaan met ernstige gevolgen, vooral voor het gedupeerde kind. Veel scholen hebben een onderwijsprotocol tegen het pesten. Praat erover met de leerkracht. Betrek ook de pestkop bij het zoeken naar een oplossing. Ook voor hem kan dat een opluchting zijn.

Cyberpesten

Maar liefst 98% van de jongeren surft dagelijks op het internet, 15% is slachtoffer van digitaal pesten. Dit nieuwe pesten, via internet of telefoon, neemt steeds meer toe. Een pesterij op het internet wordt vaak harder aangepakt dan een scheldpartij op het schoolplein. Maar het is allebei even erg. Je moet dan ook dezelfde maatregelen nemen.

Meer weten?

Meer informatie over (digitaal)
pesten vind je op:
www.pestweb.nl
www.mijnkindonline.nl
www.mijndigitalewereld.nl

Ruimte en aandacht in de laatste levensfase

De Stichting Terminale Thuishulp NOP-Urk TTH is in 1993 opgericht door vrijwilligers en werkt nauw samen met de professionele zorginstellingen zoals de Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en enkele particuliere zorgaanbieders. De TTH is van algemene signatuur. Dat betekent dat iedere hulpvrager, ongeacht maatschappelijke, religieuze, of culturele achtergrond, welkom is. De TTH is aangesloten bij de landelijke vereniging Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) in Amersfoort.

Nieuwe groep vrijwilligers (Els en Mini ontbreken op de foto)
Achterste rij v.l.n.r.: Alida, Ria, Nel (coördinator), Fetsje (cursusleidster)
Middelste rij v.l.n.r.: Joke, Jan, Ietje, Martin
Voorste rij v.l.n.r.: Dirkje, Lieske, Annie, Bettie, Marian

(Bijna) Thuis in de Noordoostpolder

Nog altijd sterven teveel mensen, tegen hun zin, in een ziekenhuisbed. Dat is, zeker in ons land, niet nodig. Een tijdig gesprek met patiënten en naasten en inspelen op wat komen gaat, zou helpen. In de afgelopen jaren is er veel ontwikkeld in de palliatieve zorg, zowel thuis als ook in gespecialiseerde voorzieningen zoals een bijna thuis huis of hospice. Zo werkt de Stichting Terminale Thuishulp in de regio Noordoostpolder en Urk, zowel bij mensen thuis als in het Bijna Thuis Huis. De Terminale Thuishulp waakt zowel overdag als ’s nachts. De geboden hulp is meestal als aanvulling en ondersteuning op wat beschikbare mantelzorgers al doen. In het Bijna Thuis Huis verblijven mensen in de laatste levensfase. Voor medische verzorging komen de professionals van de Thuiszorg langs.

Contact

Voor informatie en hulp kunt u contact opnemen met één van de coördinatoren. Deze zijn altijd bereikbaar via (06) 301 000 40. Of per email [email protected].

Postadres:

Kometenlaan 1,
8303 CN Emmeloord.
Email: [email protected]
Website: www.tthnop-urk.nl

ZORG & ONDERSTEUNING IN NOORDOOSTPOLDER
_BT Clear