DOOR VPTZ-VRIJWILLIGERS KOMEN MANTELZORGERS WEER BUITEN DE DEUR

_BT Clear

Vijf jaar lang was Sandra Mauwer met veel voldoening vrijwilliger bij de stichting VPTZ-NWN (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg- Nieuwe Waterweg Noord). Sinds een jaar vervult zij de rol van coördinator. Sandra vertelt over de betekenis van dit bijzondere vrijwilligerswerk voor zowel de cliënt, de mantelzorger als de vrijwilliger zelf.

“Ruim zes jaar geleden kwam ik voor het eerst als vrijwilliger bij een echtpaar thuis. Best spannend voor mijzelf én voor de mensen die ondersteuning vroegen. Je komt bij mensen binnen in hun privédomein, in een zeer kwetsbare periode van hun leven. Meneer lag in een bed in de woonkamer. Een aantal maanden geleden hoorde hij dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer zou leven. Sindsdien had hij meer ondersteuning nodig, waardoor zijn vrouw hem niet meer alleen wilde laten. Door afstand en werk konden hun kinderen alleen in het weekend bij hun ouders zijn.

De thuiszorgorganisatie die aan huis kwam om meneer te verzorgen, vertelde hen over de VPTZ-NWN. Mevrouw had namelijk aangegeven dat ze graag weer naar gymnastiek wilde gaan, omdat ze de gezelligheid miste en zich wat eenzaam begon te voelen. Het ‘ja’ zeggen tegen de komst van een vrijwilliger kan een behoorlijke drempel zijn, want wie is die vrijwilliger? Klikt het wel? Kan ik mijn man veilig achterlaten bij een onbekende? Het klikte gelukkig en elke week werd het makkelijker voor mevrouw om uit huis te gaan. Ook meneer raakte aan mijn aanwezigheid gewend en zei het leuk te vinden dat ik kwam: “Fijn dat ik gezellig met je kan praten, maar dat ik ook kan slapen wanneer ik wil.” Er groeide vertrouwen.

Na deze eerste ervaring volgden er voor mij vele meer, vooral bij mensen thuis en soms in een verpleeghuis. Ik zie veel leed en verdriet, maar ook troost, dankbaarheid en hoop dwars door tranen heen. De laatste levensfase kan van grote betekenis zijn. Met name als we die samen willen dragen.”

Meer informatie over wat de VPTZ-NWN voor u kan betekenen vindt u op onze website www.vptz-nwn.nl of u belt Sandra op telefoonnummer: 06-51175006.

_BT Clear

ADVIESRAAD SAMENLEVINGSZAKEN ZOEKT NIEUWE LEDEN

De Adviesraad Samenlevingszaken Maassluis adviseert het college van Burgemeester en Wethouders over allerlei onderwerpen op het gebied van zorg, welzijn en werk & inkomen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het sociaal beleid, ouderenbeleid, jeugdz org, de wet passend onderwijs of het gemeentelijk beleid dat voortkomt uit de wet maatschappelijke ondersteuning.

De Adviesraad adviseert over beleidszaken. Beleidsuitvoering en belangenbehartiging horen niet tot het werkveld van de Adviesraad. Dat geldt ook voor leefbaarheid, veiligheid en sport en cultuur. De Adviesraad bestaat uit vrijwilligers, die zich betrokken voelen bij de Maassluise samenleving en hier aan willen bijdragen. Onderdeel van de Adviesraad is een deskundigenpool, een soort klankbordgroep van (ervarings-)deskundigen.

De Adviesraad wil met haar leden een goede afspiegeling zijn van de Maassluise samenleving en is nu vooral op zoek naar jonge inwoners van Maassluis en mensen met een migratieachtergrond. Mensen, die ideeën hebben over het beleid van de gemeente op het gebied van Sociale Zaken en Welzijn. Inwoners, die betrokken zijn bij Maassluis en hun steentje willen bijdragen aan de adviezen die de Adviesraad hierover uitbrengt aan het Gemeentebestuur.

Wat vraagt de Adviesraad van je?
Het is handig als je kennis hebt, of persoonlijke ervaring, van één of meer zaken op het gebied van Sociale Zaken en Welzijn. Maar het meest belangrijk is, dat je betrokken bent en geïnteresseerd in wat er op dit gebied in Maassluis speelt. Dat je enthousiast bent, een frisse kijk op zaken hebt, positief ingesteld bent en je verder wilt verdiepen in de onderwerpen, waarbij de huidige adviesraadleden je graag verder op weg helpen. Je vindt het leuk je kennis en ervaring uit te breiden. Bijvoorbeeld, door gesprekken met de vertegenwoordigers van instellingen, cliëntenraden, ambtenaren, of het bijwonen van bijeenkomsten en congressen.

Je neemt deel aan de vergaderingen van de Adviesraad, of de Deskundigenpool, net waar jouw interesses liggen. Daarnaast maak je deel uit van een of meerdere werkgroepen. Hierdoor kan je je kennis vergroten en ga je daadwerkelijk aan de slag met een onderwerp. Samen met andere leden van de Adviesraad werk je een advies uit. Niet perse noodzakelijk, maar wel handig is, als je hieraan, naast de inbreng van je kennis en ervaring, ook nog een bijdrage kunt leveren door het schrijven van (een onderdeel van) het advies, waarbij je collega Adviesraadleden je graag ondersteunen.

Wat biedt de Adviesraad jou?
De leden zijn blij met je komst en helpen je graag verder op weg, door samen met jou een aantal dingen op te pakken, of je verder wegwijs te maken in de onderwerpen die spelen op het gebied van Sociale Zaken en Welzij n. Als het nodig is om je verder te verdiepen in een specifiek onderwerp, kan je cursussen volgen, die de Adviesraad dan vergoedt.
Daarnaast krijg je, als vrijwilliger, een jaarlijkse kleine vergoeding.

Hoe kan je je aanmelden?
Als je enthousiast bent, meld je dan snel aan door een brief of e-mail te sturen naar:
Gemeente Maassluis, t.a.v. Sjoukje van der Loo, Postbus 55, 3140 AB Maassluis. Je kan ook een e-mail sturen via
[email protected]
Geef hierbij dan gelijk aan in welke beleidsvelden je geïnteresseerd bent en of je specifieke doelgroepen wilt vertegenwoordigen. Je krijgt dan een gesprek met een aantal leden van de Adviesraad en een ambtenaar die het gemeentebestuur vertegenwoordigt (Leden van de Adviesraad worden benoemd door het college van B & W). Als dit gesprek positief verloopt kan je, na je benoeming, direct, samen met de andere leden van de Adviesraad aan de slag.

Alles over de taken en het werk van de Adviesraad
Samenlevingszaken Maassluis vind je op de website
www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear