Mantelzorger

U staat er niet alleen voor!

_BT Clear

“Ik ben een vrouw van 55 jaar, met twee volwassen kinderen. Zij wonen niet meer thuis. Mijn man en ik wonen in een appartement in Krimpen aan den IJssel. Zo’n zeventien jaar geleden is bij hem MS vastgesteld. Mijn moeder is 95 jaar en woont zelfstandig in een benedenwoning in Rotterdam. Bij haar is drie jaar geleden beginnende dementie geconstateerd. Mijn dagen staan volledig in het teken van de zorg en ondersteuning van mijn man en moeder. Ik hoef niet 24 uur per dag te zorgen, maar er kan wel altijd beroep op me worden gedaan. Dit maakt dat ik altijd met de zorg voor hen bezig ben. Ik ben eigenlijk altijd in mijn hoofd bezig met wat er met hen kan gebeuren. Het is voor mij moeilijk om in het hier en nu te zijn. Doordat mijn man ook ’s nachts zorg nodig heeft, zijn mijn nachten altijd onderbroken. De verstoorde nachtrust is van invloed op mijn energie door de dag heen.”

Dit is zomaar een verhaal van een mantelzorger. Iemand die zorgt voor zowel haar partner als haar ouder.

Onverwachts en onvoorbereid

Mantelzorger word je meestal onverwachts en onvoorbereid, bijvoorbeeld als uw partner langdurig ziek wordt of één van uw ouders hulpbehoevend. Mantelzorgen kan veel voldoening geven, maar soms ook veel van de mantelzorger vragen.

Ondersteuningsbehoefte mantelzorgers

Het afgelopen jaar is in opdracht van de gemeente de ondersteuningsbehoefte van de mantelzorgers uit Krimpen aan den IJssel in beeld gebracht. Hiervoor hebben drie groepen mantelzorgers tijdens twee bijeenkomsten hun ervaringen gedeeld. Daarnaast hebben zij aangegeven welke ondersteuningsbehoefte zij hebben. De uitkomsten zijn besproken met diverse organisaties en platforms die met mantelzorgers in aanraking komen. Op dit moment maken we met elkaar een plan hoe we mantelzorgers nog beter kunnen ondersteunen.

Steunpunt Mantelzorg: ook voor jongeren

In Krimpen kunt u voor vragen over mantelzorg terecht bij het Steunpunt Mantelzorg. Dus bent u mantelzorger? Dan bent u van harte welkom! We hebben ook speciale aandacht voor jonge mantelzorgers, jongeren die vaak niet beseffen dat ze ‘mantelzorger’ zijn. Ze zorgen naast school of werk voor (een) ouder(s) en/of hun broer(s) of zus(sen). Daardoor kunnen hun eigen behoeften in de knel komen. Het Steunpunt Mantelzorg is ook voor jongeren.

Het Steunpunt Mantelzorg biedt u/je:

  • een luisterend oor
  • informatie die voor u/jou van belang is (zoals de HHT-regeling voor huishoudelijke hulp)
  • doorverwijzen of bemiddelen in contact met professionele en vrijwilligersorganisaties
  • themabijeenkomsten
  • maandelijkse koffieochtend voor mantelzorgers
  • twee keer per jaar de nieuwsbrief voor mantelzorgers thuisbezorgd
  • één keer per maand een gespreksgroep voor mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie
  • bezoek bij u/je thuis (als u/je dat wilt)
  • maandelijks het Alzheimercafé en het Parkinsoncafé
  • elk jaar op of rond 10 november een activiteit in het kader van de Dag van de Mantelzorg
  • één keer per jaar een ‘Fundag’ voor jonge mantelzorgers

Contact

Heeft u vragen of behoefte aan een luisterend oor? Neem dan gerust contact op met coördinator Adri van Wijngaarden van het Steunpunt Mantelzorg Krimpen. Zij denkt graag mee en samen komen we verder!
Adri is bereikbaar per e-mail via [email protected] en telefonisch via: (0180) 59 36 84.

_BT Clear

Kracht van Krimpen

_BT Clear