“Anders zijn is de normaalste zaak van de wereld!”

Ambassadeurs van het project ‘Kracht van Krimpen Vanuit Autisme Bekeken’

_BT Clear

Sinds vorig jaar mei loopt het project ‘Kracht van Krimpen, Vanuit Autisme Bekeken’. Beleidsmedewerker sociaal domein Maria Huisman en wethouder Marco Oosterwijk vertellen waarom dit project zo waardevol is.

Maria Huisman: “Het doel van het project ‘Kracht van Krimpen; Vanuit Autisme Bekeken’ is om te kijken waar mensen met een Autistische Spectrum Stoornis (ASS) zoal tegenaan lopen en wat we daar met elkaar aan kunnen doen. De centrale vraag is: kunnen mensen met ASS nu voldoende meedoen in de maatschappij? Het antwoord is: nee!” Het project richt zich op mensen met ASS en hun omgeving. Die omgeving is heel breed: van gezinnen, scholen, bedrijven en openbaar vervoer tot sportverenigingen en vrijetijdsvoorzieningen. Bij het project zijn professionals en vrijwilligers van Krimpense organisaties, ondernemers, de KrimpenWijzer, het Krimpens Sociaal Team, scholen en sociale zaken van de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten betrokken. Vooral geldt: ‘mensen uit de Krimpense samenleving staan centraal’.

Autisme Belevings Circuit: een eyeopener

Door te praten met mensen met ASS en hun naasten drong het besef door dat meer mensen zich ervan bewust moeten worden wat het betekent om ASS te hebben. Dat bewustzijn kan op diverse manieren worden vergroot. Zo is er vorig jaar een Autisme Belevingswandeling georganiseerd door een boswachter, die zelf ASS heeft. Aan de hand van de natuur kon hij duidelijk maken hoe hij de wereld ervaart en erop reageert. Begin april 2017 is een ‘Autisme Belevings Circuit’ georganiseerd waaraan onder andere mensen uit de zorg, het onderwijs, vervoersbedrijven, woningcorporatie en de gemeente meededen. 

De deelnemers waren enthousiast over hoe ze konden ervaren hoe het voelt als je te maken hebt met autisme. Een deelnemer zei: “Eigenlijk zou iedereen die iemand met ASS in zijn omgeving heeft hieraan moeten deelnemen. Echt een eyeopener.”

Obstakels tackelen

Marco Oosterwijk: “Omdat er onwetendheid is over autisme kunnen veel mensen met ASS niet of alleen met grote moeite en veel stress deelnemen aan de samenleving. Ze ervaren moeilijkheden in het onderwijs, in sportbeoefening en bij het vinden en houden van werk omdat ze niet ‘standaard’ zijn. We moeten ons ervan bewust zijn dat “anders zijn de normaalste zaak van de wereld is”. Iedereen moet de kans krijgen om zijn of haar kwaliteiten te laten zien en mee te doen.” Maria Huisman vult aan: “We hebben een afbeelding laten maken, waarin aan de hand van het fictieve karakter Cass haar dag-, week- en jaarindeling doorgelopen wordt en waar de pijnpunten liggen.” Marco en Maria: “Die obstakels kunnen we alleen maar met elkaar tackelen: we willen naar een inclusieve samenleving.” Een grote hulp hierbij vormt het ambassadeursnetwerk, de mensen op de foto bij dit artikel. De ambassadeurs zijn mensen die ASS hebben of mensen met ASS in hun omgeving hebben en ‘tolk’ durven te zijn.

Goede voorbeeld

Het gesprek met Marco en Maria maakt duidelijk dat er wel wat moet gebeuren om van Krimpen een autismevriendelijke gemeente te maken. Tegelijkertijd zijn er ook al goede voorbeelden in Krimpen. Marco: “Een goed voorbeeld is FC Krimpen, een voetbalteam waarin zaken als competitie, instructie en begeleiding net even anders zijn, zodat kinderen met ASS ook mee kunnen doen.” Door alle bestaande en nog te ontwikkelen initiatieven moet uiteindelijk het stigma, het taboe op autisme helemaal doorbroken worden. Verder is het belangrijk voor iedereen om in gesprek te blijven en steeds te vragen: Wat heb je nodig om mee te kunnen doen? en Wat is er wél mogelijk?

Meer weten?

Kijk dan op: www.krimpenaandenijssel.nl/autisme of stel uw vraag per e-mail via: [email protected].

_BT Clear

Kracht van Krimpen

_BT Clear