_BT Clear

Een nieuw leven… Hoe dan?

Probeer je eens voor te stellen hoe het is als je een heel nieuw leven moet opbouwen in een vreemd land terwijl je de taal niet machtig bent?

Gedurende een periode van 1,5 jaar begeleiden onze sociaal werkers, samen met vrijwilligers, de nieuwkomers in Delfzijl. Hierbij leren statushouders hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt. Alle aspecten komen hierbij aan bod. Van het inschrijven in de gemeente, tot het betalen van het overblijfgeld. Met taalmaatjes en taaloefengroepen werken statushouders aan het verbeteren van de taal waardoor zij ook beter kunnen meedoen. Na 1,5 jaar kunnen de meeste mensen zichzelf voldoende redden en stopt de begeleiding. Wilt u meer weten of lijkt het u leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan, neem dan contact op met het team Inburgering.

Budgetmaatjes, hart voor mensen en hart voor financiën

Bijhouden van post, overzicht houden over inkomsten en uitgaven, rondkomen met een klein budget, er zijn mensen die hier problemen mee hebben en het overzicht verliezen. “Ik kom 2 keer per maand bij mevrouw Jansen om een brief uit te leggen”, zegt maatschappelijk werker Harmen Cnossen. “Dit lijkt een simpele vraag, maar als ik niet help komt ze van de regen in de drup. Zou een vrijwilliger dit over kunnen nemen?”

Hij stelt deze vraag aan Anka Hoven, de coördinator van de budgetmaatjes. Budgetmaatjes zijn vrijwilligers die ondersteuning bieden aan mensen die hulp nodig hebben om het overzicht te behouden. Het budgetmaatje krijgt eerst een training aangeboden. Daarna wordt de vrijwilliger gekoppeld aan iemand die deze inzet nodig heeft. De begeleiding duurt kort als het kan, maar lang als het moet. Zo ontstaat er een vangnet waardoor mensen financiële stabiliteit in hun leven behouden.

Om voor dit project in aanmerking te komen, worden mensen verwezen door een instantie, zoals de Volkskredietbank, het Werkplein of de Wmo.

Geld, iedereen heeft ermee te maken

Raak jij je baan kwijt? Ga je verhuizen? Heb je een probleem met een overheidsinstantie, of wil je weten van welke regelingen je gebruik kunt maken? Dennis Huisman en Lotte Holterman, onze sociaal raadslieden helpen je met vragen op juridisch en financiële gebied.

Zij wijzen je de weg in wet- en regelgeving en kunnen je adviseren over sociaal juridische onderwerpen zoals inkomen, wonen en werken. Zij helpen bij het opstellen van brieven of bezwaarschriften en kunnen je meer inzicht geven in je financiën.

Samen met hen is een grote groep vrijwilligers voor hulp beschikbaar. Iedere woensdag wordt er in de Kajuit en op het Werkplein spreekuur gehouden door het Steunpunt Administratie. Vrijwilligers vullen formulieren met je in, helpen je met het aanvragen van toeslagen en kwijtscheldingen. Je kunt hier zo binnenlopen, een afspraak is niet nodig.

Maatschappelijk werk komt op school

‘Hoe moet ik het allemaal betalen?’ “Ik slaap nauwelijks en kom hierdoor vaak te laat op school en stage”. Het zijn vragen waarmee leerlingen bij Peter Logtenberg, de sociaal werker op het Noorderpoort kunnen komen. Samen met de leerling wordt gekeken wat nodig is om het probleem op te lossen of hoe ermee om te gaan. Leerlingen kunnen zichzelf melden, maar kunnen ook door docenten worden doorverwezen naar de School als Wijkwerker. Ook op de basisschool, de Brede School in Tuikwerd, wordt maatschappelijk werk aangeboden. Marja Wilting is hier in november gestart als schoolmaatschappelijk werker.

Ruzie met de buren, niet direct naar de rijdende rechter

Lisette Stuut, coördinator buurtbemiddeling, werd gevraagd om meneer Arents terug te bellen. Hij had van Buurtbemiddeling een antwoordkaart in de bus gehad met het verzoek om contact op te nemen.

Meneer Arents was blij met mijn telefoontje, maar was ook wel een beetje bang, hij had toch wel wat vragen.

  • Komen jullie met de Rijdende Rechter? Want ik wil niet op TV.
  • Hebben jullie bedrijfskleding aan, want dan ziet de buurvrouw dat er wat aan de hand is.
  • Komt de wijkagent mee?

Nee, meneer Arents, het werkt zo: Buurtbemiddeling is een manier om problemen met je buren bespreekbaar te maken en om problemen samen op te lossen. Geschoolde vrijwilligers spreken eerst met de aanvrager thuis. Hierna gaan ze in gesprek met de bewoner waar men overlast van ervaart. Dan wordt door de bemiddelaars een gezamenlijk gesprek geregeld waarin zij als gespreksleiders goed bewaken dat beide partijen evenredig aan het woord komen. Zij sturen aan op een oplossing die beide buren zelf hebben bedacht.

Alles wat besproken wordt blijft binnenskamers en wordt niet met derden gedeeld. Dat wordt ook aan de beide buren gevraagd. De gesprekken moeten niet tijdens de buurtkoffie worden besproken met de andere bewoners van de straat.

Buurtbemiddelaars komen met eigen vervoer. Ze hebben geen bedrijfskleding maar wel een legitimatiepasje. Na deze toelichting was meneer Arents gerust gesteld. Hij gaat met vertrouwen in gesprek met de buurtbemiddelaars.

Jong in Delfzijl

Koen, een jongen van 17 jaar, geeft bij de jeugdreclassering aan dat hij zijn 240 uur taakstraf graag bij het jongerenwerk zou willen uitvoeren. Hij kent het jongerenwerk uit het verleden en heeft er een goede herinnering aan. Tijdens zijn taakstraf raakt hij met Maja Dijkstra, de jongerenwerker in gesprek en blijkt dat hij graag meer hulp zou willen bij het verwerken van zijn trauma’s, maar dat hij dit eigenlijk niet durft aan te geven. Samen met Maja gaat hij in gesprek met een hulpverlener. Inmiddels is de jongen met een nieuwe opleiding gestart en heeft zijn hulpverlening positief afgerond. Via het jongerenwerk heeft de jongen de passende hulp gevonden.

In de Brede School in Delfzijl Noord is het jongerencentrum te vinden. Vrijwilligers en stagiaires zorgen dat het 5 dagen in de week open is. Kom langs en klets hier bij met je vrienden, maak muziek in de muziekruimte of doe mee met het poolen op de pooltafel. Heb je zin om een keer te koken? Dat kan, er is een professionele keuken waar jongeren regelmatig gebruik van maken. Naast het jongerencentrum zit een grote sporthal waar regelmatig sport- en spel activiteiten plaatsvinden.

Top als je langs komt!.

Samen met jou

Soms gebeurt er iets ingrijpends in je leven. Een partner wordt ziek, je naaste overlijdt, je wordt ontslagen of je moet verhuizen. Dit alles heeft invloed op je emoties. Wanneer dit soort ernstige dingen gebeuren is het soms lastig om de zaken op een rijtje te houden. Emotie en verstand gaan door elkaar spelen. Beslissingen nemen is opeens een stuk moeilijker. Dan is het prettig als iemand meedenkt in wat nodig is en je helpt. De maatschappelijk werkers van SWD luisteren naar je verhaal en ondersteunen bij het vinden van een oplossing.


Help, mijn zoon is puber...

Soms zit je als ouder met je handen in het haar. Gemakkelijk is het niet, een kind opvoeden tot een volwassen mens met zijn eigen verantwoordelijkheden. De puberteit is een periode waarin je als ouder soms denkt dat je tekort schiet. Maar ook de peuterpuberteit valt soms niet mee.

Nathalie Schreurs is de jeugd maatschappelijk werker van de SWD. Zij ondersteunt ouders bij vragen of problemen die bij opvoeden en opgroeien horen. Maar niet alleen ouders, ook kinderen en jongeren kunnen met hun vragen bij haar terecht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld vragen hoe ze om moeten gaan met de nieuwe situatie nu papa en mama zijn gescheiden. Jongeren willen soms meer weerbaar zijn op het voortgezet onderwijs. Ook alle andere thema’s zijn bespreekbaar.

Nathalie kan meehelpen en meedenken in deze situaties en samen zoeken naar een oplossing. Daarnaast worden er ook trainingen aangeboden voor ouders, kinderen en gezinnen.

_BT Clear