Ontmoetingshuis dementie geopend in Appingedam

“Het is een inloophuis, opgeven is niet nodig”

_BT Clear

In Groningen hebben ze het Odensehuis, in Appingedam sinds kort het Ontmoetingshuis dementie. Nynke Walstra, directeur bij Algemene Stichting Welzijn Appingedam (ASWA) en Jeannette Baas, casemanager dementie bij Stichting De Hoven vertellen over deze nieuwe voorziening voor Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

 

Het idee kwam van iemand die dementerende is: hij wilde een Odensehuis in Appingedam”, vertelt Nynke. “Dat is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten,” legt ze uit. “Het werd voor deze meneer en zijn vrouw steeds moeilijker om naar Groningen te gaan. Wij voelden daar bij ASWA wel voor, maar wilden dit niet alleen doen – het vergt specifieke kennis. We vonden een zorgpartij in Stichting De Hoven, zij waren net zo enthousiast als wij. Toen hebben we de krachten gebundeld.”

Inwoners Delfzijl en Loppersum welkom

Jeannette: “Maar Appingedam is best klein. Daarom wilden we ook Delfzijl en Loppersum bij dit plan betrekken. Bij die drie gemeenten hebben we een innovatiesubsidie aangevraagd, evenals bij het Oranjefonds. Die kregen we en met die middelen zijn we gestart in Appingedam.” Nynke voegt toe: “Daar zijn ook inwoners uit Delfzijl en Loppersum welkom. Het is onze intentie om in elke gemeente een Ontmoetingshuis te openen.” “Het is een inloophuis”, benadrukt Jeannette. “Je hoeft je niet op te geven, aan te melden of een indicatie te hebben. Als je de behoefte voelt om te komen praten, dan staat de koffie klaar. Je hoeft ook niet te blijven tot het huis sluit, je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt.”

Informatiecentrum en activiteiten

Jeannette werkt op de locatie als casemanager. Zij heeft specifieke kennis van de ziekte en van de sociale kaart, zodat ze bezoekers kan ondersteunen. Maar er wordt niet alleen gepraat, dat is ook waarom het lunchtijdstip erbij in zit. “Het is niet alleen een informatiecentrum, maar ook echt bedoeld om samen iets te ondernemen”, zegt Jeanette. “Wat we gaan doen bekijken we ’s ochtends op basis van de behoefte van de groep. Naar het centrum? Dan gaan we! Samen lunchen? Dan halen we broodjes. Soms plannen we ook een uitje: onlangs gingen we samen naar het Groninger Museum.”

Ook voor naasten

“Dat is ook wat het Ontmoetingshuis onderscheidt”, zegt Nynke: “Dit is ook júist voor naasten, en dat zien wij als een breed begrip. Het kan de partner van een dementerende zijn, maar ook de kinderen of buurvrouw.” Jeanette: “Dat zie ik ook in het Ontmoetingshuis. Soms komt degene die dementerend is niet mee, omdat hij of zij dat niet wil of dat niet meer kan. Maar vanuit de naasten is er wel behoefte om met gelijkgestemden te praten of om mij dingen te vragen over hoe ergens mee om te gaan. Daar zijn wij ook voor.”

Laagdrempelig

De reacties zijn tot nu toe erg positief, bevestigen beiden. “Al merk ik ook dat de drempel soms nog wel hoog is”, zegt Jeannette eerlijk. “Het blijft gewoon een heel gevoelig onderwerp. Als je erover praat, wordt het echt. Dat maakt het soms lastig.” Bedenk dan, wil ze die mensen op het hart drukken, dat het Ontmoetingshuis dementie heel laagdrempelig is. “Kom gewoon eens langs voor een kop koffie.”

Openingstijden

Het Ontmoetingshuis is iedere maandag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Locatie ASWA-gebouw. Opgeven is niet nodig.

_BT Clear
_BT Clear