Samen sterk in Delfzijl

“Wat gebeurt er als bewoners zich afvragen hoe elkaar te versterken?”

_BT Clear

Halverwege dit jaar start het project ‘Samen sterk in Delfzijl’: een serie gesprekken die de gemeente wil aangaan met haar inwoners. Het doel: netwerken in kaart brengen en waar nodig ondersteunen. Het project is een van de eerste resultaten van het tijdelijk vernieuwingsnetwerk dat al eerder dit jaar is gestart. “Die gesprekken hebben geleid tot uitkomsten waar we zelf nooit op gekomen waren”, vertelt projectleider van de gemeente Martin Hammenga enthousiast.

 

Een vernieuwingsnetwerk is een tijdelijk netwerk van een aantal bijzonder betrokken bewoners, ondernemers en andere pioniers die samen nadenken over de toekomst van Delfzijl”, legt Hammenga uit. “Net als andere gemeenten kent Delfzijl allerlei uitdagingen op het gebied van zorg en ondersteuning. De gemeente ziet hoe er op dat terrein al van alles gebeurt in de samenleving. Bewoners komen zelf met hele goede initiatieven en er ontstaan onverwachtse kruisbestuivingen met bijvoorbeeld ondernemers, de voetbalvereniging of de kerk. Het tijdelijk vernieuwingsnetwerk probeert die kruisbestuiving nog groter te maken en creatieve ideeën te versterken door ze aan elkaar te verbinden.”

Verbinden en versterken

“Dat heeft ons geholpen om anders te kijken naar het werk dat we elke dag doen op het gemeentehuis”, gaat Hammenga verder. “Van onze gebiedsregisseurs horen we continu welke mooie initiatieven er al worden genomen in de samenleving, maar hoe kunnen wij daar als gemeente nu het beste bij aansluiten?” Door het vernieuwingsnetwerk werd het Hammenga duidelijk dat een subsidie niet genoeg is om de mogelijkheden die bewoners zien volledig te ondersteunen. In elk dorp en elke wijk zijn veel mensen al actief met hun eigen ideeën, maar ze kennen elkaar lang niet altijd. “Ik stelde mezelf de vraag: wat zou er gebeuren als bewoners zich afvragen hoe ze elkaar kunnen versterken?”

Daarin zag hij een belangrijke taak voor de gemeente: het verbinden en versterken van bestaande initiatieven op het gebied van zorg en ondersteuning. “Waarbij we ons heel goed realiseren dat ‘zorgen voor elkaar’ vaak voorkomt uit of leidt tot activiteiten op hele andere terreinen”, licht hij toe. “Een mooi voorbeeld is de saamhorigheid die is ontstaan uit het project ‘Groen voor rood’. Of de acties in verschillende dorpen om bijvoorbeeld het dorpshuis open te houden.”

Inventariseren per wijk of dorp

In de huiskamergesprekken wil de gemeente inventariseren wat er per wijk of dorp nodig is om die verbinding en versterking mogelijk te maken. Hammenga benadrukt dat deze gesprekken misschien wel worden geïnitieerd door de gemeente, maar dat hij ze ook per dorp en wijk met bewoners zelf wil voorbereiden. “Alleen zo kunnen we inspelen op de vragen en ideeën die daar ter plekke leven.”

_BT Clear
_BT Clear