Taalontwikkeling bij kinderen thuis stimuleren

Biblionet Groningen start samenwerking met VoorleesExpress

_BT Clear

Voor één op de negen Nederlanders is dit interview te moeilijk om te lezen en te begrijpen. Voor hen is taal een struikelblok. Terwijl taal een positief effect heeft op het welzijn, de gezondheidssituatie en de opvoeding van kinderen. Daarbij blijkt dat één op de vijf kinderen in groep acht, het leesniveau van een groep zes leerling heeft. Reden voor Biblionet Groningen om een samenwerking aan te gaan met de VoorleesExpress. Projectleider Gelly Veenstra vertelt erover.

 

De VoorleesExpress is een landelijk concept dat in andere delen van het land al jaren een succes is”, vertelt Gelly. “Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van twee tot en met acht jaar. De VoorleesExpress stimuleert hiermee de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. We willen dit juist doen in gezinnen waar dat niet zo gewoon is. Voorlezen helpt daar heel goed bij.”

Start in Delfzijl

“In januari zijn we gestart in de gemeente Delfzijl”, gaat ze verder. “We zijn daar heel blij mee. We richten ons eerst op de kinderen tussen twee en vier jaar. We hopen dat er gauw meer gemeenten volgen. Het is onze ambitie om de VoorleesExpress op te zetten in elke gemeente van de provincie Groningen.”

Aanpak

De aanpak van de VoorleesExpress is simpel maar effectief: twintig weken lang krijgt een gezin wekelijks, bij voorkeur op een vast tijdstip, een voorlezer thuis op bezoek. In dit uur leest de vrijwilliger voor aan kinderen en praat samen met hen over de boeken.

“Het is heel dankbaar werk”

Doel is om de kinderen plezier te laten beleven aan het lezen. Bij het voorlezen is altijd een ouder aanwezig. Dat is vertrouwd voor het kind en de ouders leren hoe zij zelf het voorlezen kunnen oppakken. Zo kunnen zij later zelf de taalontwikkeling van hun kinderen stimuleren. De gezinnen worden aan Biblionet Groningen doorverwezen door organisaties als het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), kinderopvang, Humanitas en het Taalhuis.

Dankbaar werk

“Het is heel dankbaar werk”, zegt Gelly. “Als voorlezer bouw je ook een band op met het gezin. Halverwege het traject ga je samen met het gezin naar de bibliotheek om hen wegwijs te maken. Het einddoel is dat de ouders het voorleesritueel na de twintig weken zelf overnemen. Het is prachtig als je ziet dat dit ook lukt.”

Meer weten?

Meer weten of vrijwilliger worden? Ga naar biblionetgroningen.nl/VoorleesExpress.

_BT Clear
_BT Clear