Buurtpreventie. Kent u het? U hebt ze misschien al wel eens zien lopen. De vrijwilligers van Buurtpreventie zijn gewoon bewoners van Spijkenisse. Misschien zijn het zelfs wel uw buren. Ze zijn de ogen en oren van politie, gemeente en woningcorporatie en dragen daarmee fors bij aan de leefbaarheid in de stad. Sinds de start in 2005 van het eerste team in De Gaarden is buurtpreventie nu in tien wijken actief, met in totaal bijna 150 vrijwilligers.

Die vrijwilligers lopen op wisselende dagen en tijden door hun wijk, signaleren zaken op gebied van schoon, heel en veilig en geven deze door aan gemeente, politie of woningcorporatie. De meldingen worden zo snel mogelijk opgepakt, waarna actie volgt. De resultaten zijn in de wijken waar Buurtpreventie actief is duidelijk zichtbaar.

Meedoen?

Buurtpreventie kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Woont u in De Gaarden, Donken, Dreven, Voorden, Waterland, Gildenwijk, De Hoek, Schiekamp, Hoogwerf, Groenewoud, Vriesland, Sterrenkwartier of rond het centrum van Spijkenisse en wilt u wat doen voor uw wijk? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of neem contact op met de coördinator Buurtpreventie bij de gemeente Nissewaard: 14 0181. Buurtpreventie is te volgen op twitter via @buurtprev_nsw.

Buurtbemiddeling:
samen komen we er wel uit!

In elke straat kunnen ruzies en conflicten ontstaan. Ruzies over het lawaai van de kinderen, de blaffende hond, vuil in de voortuin, de hoogte van de heg of de manier waarop de buren de auto parkeren. Heeft u een koopwoning, dan heeft u geen verhuurder die u in kunt schakelen. In dat geval biedt de gemeente Buurtbemiddeling aan. Een buurtbemiddelaar kan u helpen er samen met uw buren uit te komen.

Buurtbemiddelaars bemiddelen tussen buren of buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben. Zij luisteren naar het verhaal van beide buren zonder daarbij een oordeel te geven. Zij helpen de partijen om samen een oplossing te bedenken die voor iedereen aanvaardbaar is. Omdat de buren de oplossing zelf bedenken, is de kans groot dat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Alles wat tijdens een bemiddeling gezegd wordt, blijft vertrouwelijk.

Hoe werkt het?

Ga naar www.nissewaard.nl en zoek op Buurtbemiddeling of Woonoverlast. Via de knop “MELDEN” kunt u de woonoverlast doorgeven aan de gemeente. U wordt dan teruggebeld door een medewerker van de gemeente. Een van de buurtbemiddelaars maakt een afspraak met u voor een gesprek bij u thuis. Daar horen ze uw kant van het verhaal. Daarna gaan ze naar uw buren en horen daar de andere kant van het verhaal. Als beide partijen daarmee instemmen, volgt een gesprek tussen u en uw buren. Deze afspraak is altijd op neutraal terrein. De bemiddelaars zorgen ervoor dat dit gesprek goed verloopt. U maakt samen met uw buren afspraken die ook op papier worden gezet.

De coördinator Buurtbemiddeling bepaalt wanneer wel of niet bemiddeld kan worden in een conflict. Conflicten met familieleden of problemen met instanties zijn niet geschikt voor bemiddeling. Ook wanneer conflicten het gevolg zijn van verslaving of criminaliteit kan niet bemiddeld worden.

Buurtbemiddeling is vaak succesvol. De bemiddelaars doen hun werk graag. ‘Buren die elkaar al tijden niet meer gesproken hebben, kunnen na een gesprek weer samen door dezelfde deur naar huis. Daar doe je het voor!’

Gemeentelijk opsporingsambtenaren

Nissewaard heeft gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA’s) in de wijken en buurten. De GOA’s hebben als taak toezicht en handhaving van wettelijke- en gemeentelijke regelgeving en de Drank- en horecawet. Iedere GOA heeft een eigen verzorgingsgebied. Hierdoor kan een GOA efficiënt en proactief werken. Belangrijk hierbij zijn de contacten met bewoners, de winkeliers, bedrijven en scholen.

Elk jaar organiseren de GOA’s integrale horecacontroles en bedrijvencontroles. Dit in samenwerking met bouw- en woningtoezicht, de politie, DCMR, douane, Eneco/Stedin en de Belastingdienst. Handhaving en toezicht op het hondenbeleid heeft een hoge prioriteit. Ook werken de GOA’s samen met Reinis, om illegaal geplaatst afval aan te pakken.

Daarnaast zijn er nog milieu opsporingsambtenaren die zich speciaal bezig houden met middelzware milieu overtredingen in de industriegebieden en op bedrijventerreinen.