Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Maar wat is dat eigenlijk? Bent u, of is iemand anders in gevaar? Bent u getuige van een misdrijf? Dat zijn allemaal situaties waar u 112 voor kunt bellen. Maar het alarmnummer is er juist ook voor heterdaadsituaties. Hoort u midden in de nacht glasgerinkel bij de buren of ziet u verdachte personen in de tuin en de buren zijn net een weekje op vakantie? Ook dan belt u 112.

Om de politie goed in te zetten op de dringende 112 meldingen, is het belangrijk dat u weet in welke gevallen u dit nummer kunt bellen. Veel mensen bellen al wel bij levensbedreigende situaties. En dat is goed! Minder bekend is dat u het alarmnummer ook mag bellen als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op heterdaad. Bijvoorbeeld voor een aanrijding met gewonden, mishandeling, beroving of vernieling op heterdaad. Door uw telefoontje kan de politie meteen handelen en actief werken aan het terugdringen van criminaliteit in de buurt. 80% van de aanhoudingen zijn ‘op heterdaad’, dus direct na het plegen van een misdrijf.

Wel politie, geen spoed?

Hoe eerder u 112 belt, des te sneller kan de politie reageren. Het kan ook gebeuren dat er wel politie nodig is, maar dat de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. In die gevallen belt u 0900-8844. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerd geparkeerde auto’s, burenruzie, baldadig gedrag en geluidsoverlast.

 

Heterdaad, onraad en verdachte situaties Inbreker aan het werk? Bel 112!

Betrapt u iemand op heterdaad of gedraagt iemand zich ‘vreemd’ of verdacht rond een woning, appartementencomplex of op een parkeerterrein, bel dan het alarmnummer 112! Let vooral op uiterlijke kenmerken van de dader zoals postuur, kleding en haardracht en kleur. En noteer bijvoorbeeld type, kleur en kenteken van de auto. Een goed signalement helpt de politie bij het zoeken naar de dader(s).

Politie;
24 uur voor een veilige samenleving

De politie maakt zich dag en nacht hard voor een veilige samenleving. Op straat en achter de schermen, al dan niet in uniform. Ook werkt de politie samen met verschillende instanties en organisaties als hulpverleningsinstanties, gemeenten, bewonersorganisaties en scholen. Maar onze belangrijkste partner bent u! U weet veel van uw buurt. Het is tenslotte uw woon- of werkomgeving. De politie ontvangt graag informatie waarvan u vindt dat dit politieaandacht nodig heeft. Deze informatie gebruiken we om een goed beeld te krijgen van de situatie in de buurt en daar actief op in te spelen. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving.

Slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

De politie kent meerdere manieren van aangifte doen. Aangifte doen op de manier die bij uw situatie past. Sommige zaken kunnen gemakkelijk en snel via www.politie.nl. Ook kunt u bellen met 0900-8844. Daar wordt afgewogen wat voor u de beste manier van aangifte doen is.

Meer informatie over aangifte doen? Ga naar www.politie.nl en voer onder ‘mijn buurt’ uw woonplaats in voor meer informatie. Daar vindt u ook een overzicht van alle politiebureaus met openingstijden.

Hoe kunt u ons bereiken?

Voor niet spoedeisende zaken belt u 0900-8844 (lokaal tarief). Onze medewerkers van het Regionaal Service Center beantwoorden uw vraag of brengen u in contact met uw wijkteam. Als u iets verdachts ziet of hoort, bel dan direct met het alarmnummer 112. Beide telefoonnummers zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar.

Wilt u weten wie in uw wijk de wijkagent is? Op www.politie.nl voert u uw postcode in en u krijgt een overzicht te zien van alle wijkagenten in uw buurt.

 

Volg de politie op Social Media

Wilt u weten wat er in uw buurt speelt?

Volg dan de politie op Facebook en Twitter.

Facebook:

www.facebook.com/politienissewaard

Twitter

• Marion Switser: @M_Switser
• Sylvester Kreft: @S_Kreft
• Ron Meertens: @R_Meertens
• Mark van den Burg: @M_vdBurg
• Ed immers: @pol_Immers

Op regio:

• Politie Rotterdam eo: @Politie_Rdam
• Recherche Rijnmond Z-W: @politieRdam_E