Als je dakloos raakt omdat je vrienden je niet langer onderdak willen verlenen, of omdat je relatie stukloopt, wat doe je dan?

Naar de nachtopvang?

U vindt het misschien moeilijk voor te stellen. Geen dak boven je hoofd? Bij problemen ken je toch altijd wel iemand waar je kunt slapen? Toch zijn er mensen die in zo’n situatie terechtkomen. Ze hebben of hadden gewoon een baan. Of ze hebben een kind, en ze vragen zich af: moet die ook in de nachtopvang slapen?

_BT Clear

Nee, zeggen de gemeenten Harderwijk en Ermelo, er moet een plaats zijn waar economisch daklozen terecht kunnen. Hiervoor is Stichting Ontmoeting gevraagd om in Harderwijk woonruimte te bieden. In de Thuishaven, zoals de woonvorm genoemd wordt, kunnen acht bewoners wonen. Het streven is dat mensen binnen een half jaar doorstromen naar eigen woonruimte. In de periode dat de bewoners in de Thuishaven verblijven biedt Stichting Ontmoeting met vrijwilligers en professionals ondersteuning waar dit nodig is.

Willem (49) is een van de bewoners. Hij is een dankbaar mens. Willem is afkomstig uit Duitsland. In 2002 verlaat hij Duitsland om in Putten te gaan werken. Het huis waarin hij een kamer huurt wordt gesloopt. Hij verblijft een poos bij kennissen. ‘Ik ging van zolder naar zolder’, vertelt Willem. In 2010 komt hij voor zijn werk naar Harderwijk. Hij komt dan ook in contact met Ontmoeting. Nadat zijn relatie met een plaatsgenoot wordt beëindigd heeft Willem nog één optie: de daklozenopvang. Gelukkig kan hij in de Thuishaven terecht. ‘Eindelijk heb ik weer zekerheid waar ik kan wonen’, zegt Willem opgelucht.

Thuishaven Harderwijk & Ermelo

Klaproosmeen 14-15 | 3844 PE HARDERWIJK
[email protected]
www.ontmoeting.org

_BT Clear

Bouw je eigen insectenhotel!

_BT Clear

Met een insectenhotel maak je een aantal van nestvormen van verschillende soorten insecten na. Het plaatsen van een insectenhotel is nodig als aanvulling omdat een aantal natuurlijke nestelmogelijkheden verdwenen zijn. Maar daarnaast is het een leuke manier om het leven van wilde bijen van dichtbij te kunnen volgen. Door vooral veel variatie aan te brengen in je hotel kan je verschillende gasten een fijne plek bieden. Als je het hotel op een zonnige plek hangt, kunnen verschillende bijensoorten (en andere insecten) gelokt worden. Snel zullen metselbijen, behangersbijen en maskerbijen het hotel weten te vinden, maar ook vlinders, lieveheersbeestjes, pissebedden en andere dieren. Om echt succes te hebben, is het belangrijk om met deze zaken rekening te houden:

Basisinstructie

  • Plaats het insectenhotel op een zonnige plek met uitzicht in zuidelijke richting. Insectenhotels op het noorden of onder de bomen worden niet door bijen gebruikt. Zorg voor een afdakje tegen instromend regenwater.
  • Varieer de diameter van de gaten en stengels tussen de 3 en 9 mm. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. De lengte van de gang maakt niet zo veel uit.
  • Gebruik diverse soorten hout, zoals eiken, esdoorn, es, beuk of els want niet iedere bij heeft dezelfde voorkeur. Bij zachte soorten hout is het risico op splinters aan de binnenzijde wel groter. Bijen houden daar niet van.
  • De boorgangen of stengels moeten aan één kant dicht zijn.
  • Gebruik holle plantenstengels of stengels met zachte merg, die bijen zelf kunnen uitknagen, zoals van bamboe, riet, vlier, braam of Japanse duizendknoop.
  • Verwerk ook stro, dakpannen, holle ruimtes, leem of klei vermengd met potgrond, dennenappels en plantenresten in het hotel. Je ontvangt er gasten mee met multiculturele achtergrond!
  • Creëer holle ruimtes: vooral vlinders vinden een holle ruimte achter planken of (andere) verticale spleten prettig.
  • Horizontale spleten worden prettig gevonden door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes.
  • Boor na verloop van tijd wat nieuwe gaten. In gebruikte gaten komen na verloop van tijd mijten, schimmel e.d.
  • Toverwoord: variatie.
_BT Clear