Hoe bereid je je voor op aardgasvrij wonen?

aardgasvrij wonen?

Bijna alle inwoners van de gemeente Ermelo gebruiken aardgas om te koken en hun woning te verwarmen. Jij waarschijnlijk ook. Dit gaat veranderen. Want ook in Ermelo gaan we met z’n allen van het aardgas af. Dat willen we wijk voor wijk gaan doen.

_BT Clear

We gaan het samen doen

De gemeente is bezig met een plan waarin staat welke wijk op welk moment aan de beurt is. Ook onderzoeken we welke duurzame alternatieven er voor aard­gas zijn. Dit plan heet met een duur woord een ‘Transitievisie Warmte’. We werken hierin samen met gemeenten in de regio, netbeheerder Liander en woningcoöperatie UWOON. Ook spelen lokale organisaties zoals energiecoöperatie Veluwe-Energie een rol. En natuurlijk jij als inwoner van Ermelo. In het najaar nodigen we je uit om met ons mee te denken over de transitievisie. Eind dit jaar willen we de Transitievisie Warmte af hebben.

Wat kun je nu al doen?

Wil je nu al aan de slag? Wij raden je aan om nog een halfjaar te wachten met het aardgasvrij maken van je woning. Totdat we meer inzicht hebben in de mogelijke alternatieven. Wel kun je alvast beginnen met het isoleren van je woning. Hoe minder warmte je verliest, hoe minder energie er nodig is om je huis te verwarmen. Ook kun je bij de aanschaf van een nieuwe keuken kijken naar een inductiekookplaat in plaats van een gastoestel. Vanaf 2020 maken we per wijk plannen voor de uitvoering van de warmtevisie en wordt duidelijk welke alternatieve technieken mogelijk zijn. Dan gaan we echt aan de slag om Ermelo aardgasvrij te maken!

Wijk van de toekomst

In de Wijk van de Toekomst, een gedeelte van wijk West, zijn we al samen met bewoners aan de slag gegaan. De wijk bestaat uit koop- en huurwoningen. Er is een werkgroep van bewoners opgericht. Zij zitten met verschillende partijen om tafel om een wijkwarmteplan te ma­ken. De gemeente en deskundigen ondersteunen deze werkgroep. De bevindingen, conclusies en aanbevelingen worden teruggekoppeld naar alle bewoners tijdens bewonersavonden. En vastgelegd in het Wijkwarmteplan van wijk West. Inmiddels heeft de werkgroep het ‘Programma van Eisen en Wensen’ opgesteld.

In gesprek met bewoners

Wilco Kaper en Arvid Egbertzen zitten in de bewonerswerkgroep en zijn daar enthousiast over. Wilco vertelt: “In het begin was ik best sceptisch, maar wel nieuwsgierig naar de beweegreden van de gemeente. Hoe ze het wilden gaan doen en vooral ook op welke termijn. Ik raak inmiddels steeds meer betrokken en denk er steeds meer over na. Gelukkig hoeft het niet morgen en is er dus tijd voor een eigen plan van aanpak en uitvoering voor onze woning.” Arvid vult aan: “Deze aanpak is goed. Ik denk dat de overheid vaker gebruik moet maken van de kennis en kunde van bewoners. Het verbetert de betrokkenheid.”

Wat heeft de werkgroep de afgelopen maanden gedaan en bereikt?

“We hebben veel informatie met elkaar gedeeld en besproken”, aldus Wilco. Enkele werkgroepleden heeft gasloze oplossingen voor hun eigen woning beschreven en dit zelf doorgerekend. We hebben ook input van vele diverse deskundigen gehad wat ik zeer interessant vond. We hebben het bedrijf Solarfreezer bezocht, zijn bij het warmtebedrijf in Ede geweest en we hebben een duurzame woning in Harderwijk bezocht.

Welke doelen zijn er voor het komende half jaar?

Wilco en Arvid vertellen dat er nog een hoop werk moet worden verzet. “Het plan van aanpak is er, maar nu begint het omzetten in echt werk!” Vol energie zijn ze om de details verder uit te werken en nu é cht de duurzame maatregelen te gaan nemen. Wilco: “Begeleiding en ondersteuning vanuit de gemeente is hierbij heel belangrijk. Maar ook de inzet en betrokkenheid van ons als werkgroep is hierbij blijvend nodig. Er kunnen wat dat betreft niet genoeg bewoners meedoen!”

“Een deel van wat wij hebben uitgezocht hoeven de andere wijken niet opnieuw te doen”, zegt Arvid. “Wel is het voor de betrokkenheid goed dat er voor elke wijk een werkgroep is. Ook blijven de technieken niet stilstaan, dus onderzoek blijft nodig. Aan de andere kant worden technieken behoorlijk gehypet.

Het zijn vaak accentverschillen. Een warmtepomp bestaat al enkele decennia bijvoorbeeld!”

Meer lezen: www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst

_BT Clear