DE GROENE TUINEN: DUURZAAM WONEN IN EEN GROENE SETTING

Grenzend aan landgoed Dennenburg in Driebergen-Rijsenburg ligt de duurzame wijk De Groene Tuinen. De ruim opgezette wijk met 250 koop- en huurwoningen ligt in een fraaie, groene setting en is in alle opzichten duurzaam: de bouw, de energie en het waterbeheer.

De woningen in de nieuwe wijk aan de Lange Dreef zijn ontworpen volgens de Trias Energetica, een strategie voor het duurzaam ontwerpen van gebouwen. Deze bouwstrategie bestaat uit drie stappen: beperken van energieverbruik, maximaal gebruik van duurzame energiebronnen en minimaal gebruik van fossiele brandstoffen. De optimale isolatie van de huizen in De Groene Tuinen zorgt voor een lager energieverbruik en luchtwarmtepompen en zonnepanelen wekken duurzame energie op. Een luchtwaterpomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zodra het buiten warmer is dan vier graden kan een woning met deze warmte verwarmd worden. Door deze duurzame energievoorzieningen, hoeft de hele wijk geen gebruik te maken van de fossiele brandstof gas. Verder staan overal oplaadpalen voor elektrische auto’s en kost de ledverlichting op straat minder elektriciteit dan gewone straatverlichting.

DUURZAAM WATERBEHEER

Ook het waterbeheer is duurzaam, want hoe dubbel het ook klinkt: de bodem verdroogt in ons natte landje door de toegenomen bebouwing en bestrating. Regenwater dat op de daken en bestrating terecht komt, gaat gewoonlijk via de riolering naar de waterzuiveringsinstallatie. Zo komt er steeds minder water in de bodem terecht, waardoor deze verdroogt. In De Groene Tuinen is daarom zo min mogelijk grond bestraat. En door regenwater op te vangen in wadi’s, een soort tijdelijke vijvers, kan het langzaam infiltreren in de grond. Het regenwater komt dus terug in de natuur en daarmee wordt bodemverdroging tegen gegaan. Extra leuk is dat een aantal bewoners in overleg met de gemeente de wadi’s hebben omgetoverd in een prachtige bloemenzee. Ook goed voor bijen en vlinders!

ECOLOGISCH NATUURGEBIED

Zoals de naam De Groene Tuinen doet vermoeden, is de wijk niet alleen duurzaam maar ook bijzonder groen. Tussen landgoed Dennenburg en de wijk is een nieuw ecologisch natuurgebied aangelegd. De flora en fauna die mogelijk gehinderd zouden worden door de bouw hebben hier een nieuwe plek gevonden. Een aantal monumentale bomen is verplaatst en er zijn nieuwe bomen aangeplant. Dwars door de hele wijk is een ‘langzaam verkeersroute’ die fietsers en wandelaars de gelegenheid geeft om zich veilig door de wijk te verplaatsen. Aan weerszijden van de autoluwe route zijn grasvelden aangelegd waarin ’s zomers de veldbloemen weelderig bloeien. Langs de weg zijn ook rijen wilgen geplant, een cultuurhistorisch element dat vaker in het buitengebied op de Heuvelrug voorkomt. Overal in de wijk zijn natuurlijk aangelegde speeltuinen met gras en houten speeltoestellen en De Groene Tuinen heeft een eigen boomgaard waar de buurtbewoners in het najaar hun eigen biologische appels kunnen oogsten. Naast de boomgaard hebben bewoners in overleg met de gemeente moestuinen aangelegd waar zij hun eigen groenten verbouwen.

De gemeente en de woningcorporatie Heuvelrug Wonen zijn trots op de duurzame wijk. Peter Felix van de woningcorporatie: „Zowel de gemeente als Heuvelrug Wonen wilden dit duurzame project heel graag realiseren. Het past uitstekend binnen onze prachtige leefomgeving op de Heuvelrug. Het doel was ook betaalbare woningen te creëren voor een gevarieerde groep mensen uit onze samenleving.” De wijk heeft 20 kavels waarop mensen hun eigen duurzame droomhuis hebben gebouwd. Daarnaast zijn er 86 eengezinswoningen verkocht en 32 koopappartementen in twee kleinschalige appartementengebouwen. Woningcorporatie Heuvelrug bouwde 81 eengezinswoningen voor verhuur en 32 huurappartementen, waarvan 12 zorgappartementen. In deze groepswoningen wonen mensen begeleid zelfstandig.

KIJKERS-IN-HET-GROEN Tot slot, wie denkt dat duurzame huizen er futuristisch en lelijk uitzien, heeft het mis. De huizen in de wijk zijn esthetisch zeer verantwoord. De vakwerkhuizen zijn mooie, ruime 3-onder-één-kap huizen met een achtertuin. De (huur) eengezinswoningen hebben een achtertuin en aan de voorkant een autoluw hof. De bewoners kunnen het hof met hun buurtbewoners naar eigen inzicht inrichten. De meest opvallende woningen, de ‘Kijkers in het groen’ staan aan het water en hebben uitzicht op het natuurgebied. De huizen hebben een ‘groendak’ van sedum dat veel voordelen heeft. Sedum heeft een extra isolatiewaarde en zorgt voor lagere energiekosten en meer geluidsisolatie. Daarnaast neemt sedum Co2 en fijnstof op en zuivert zodoende de lucht. Een ‘groendak’ gaat ook langer mee dan een gewoon dak. Sedum werkt verder brandvertragend, rustgevend en stressverlagend. Wethouder Gerrit Boonzaaijer: „Deze wijk heeft een mooie architectonische uitstraling, grote duurzame ambities en veel betaalbare woningen. Door het vele groen is het net alsof je buiten woont.” ■



 
_BT Clear