Duurzaam wonen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

“Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw maandelijkse energielasten, comfortabeler wonen, of in de vraag wat kan ik doen voor een schoner milieu? Met deze informatiekrant over duurzaam wonen willen we u inspireren om duurzame maatregelen te nemen in en om uw woning.”

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil een gemeente zijn waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarom willen wij in 2035 een klimaatneutrale gemeente zijn. De wethouders Gerrit Boonzaaijer en Hans Nijhof vertellen erover.

„We wonen in een prachtige gemeente: de combinatie van natuur, cultureel erfgoed en de locatie in het land is subliem. We zijn de grootste gemeente in grondgebied in de provincie Utrecht – het Vondelpark van de Randstad, noem ik het graag – en dat moeten we koesteren en behouden”, zegt Nijhof. Hij verhuisde 20 jaar geleden van Amsterdam naar Amerongen en viel meteen voor de groene gemeente. „Tegelijkertijd moeten we ons ook blijven ontwikkelen. Dat brengt een fikse uitdaging op het gebied van duurzaamheid met zich mee.”

Boonzaaijer sluit zich hierbij aan. Hij is geboren en getogen in de gemeente en woont bijna 50 jaar met veel plezier in het groen. Ook hij staat pal achter de duurzaamheidsambitie van de gemeente. „Ons doel is om in 2035 klimaatneutraal te zijn en dat we evenveel (duurzame) energie opwekken als verbruiken. Dat kan alleen als je samenwerkt met inwoners. De gemeente fungeert daarin als een partner en faciliteert vooral. Sterker nog: Het grootste deel van de financiële middelen van het milieubeleid gaat naar het ondersteunen van inwonersinitiatieven.” Nijhof vult aan: „Wat daarbij ook zo bijzonder is – ik zou best durven stellen dat we daarin koploper zijn – is dat de groene initiatieven vanuit de inwoners komen. Zo is in het stationsgebied van Driebergen-Zeist de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland geopend en hebben we een collectieve inkoop gehad van zonnepanelen. Bijna 300 inwoners kwamen daarop af, 200 ervan gingen het offertetraject in. Met de betrokkenheid zit het hier wel goed. De urgentie van het klimaatprobleem is duidelijk bij veel inwoners. In januari organiseren we eenzelfde bijeenkomst voor een groepsinkoop van isolatiemateriaal.”

„Maar het werkt ook omdat we goede afspraken hebben met woningcorporaties over verduurzaming van hun vastgoed”, zegt Boonzaaijer. „Dit jaar hebben we in de regio Utrecht de wens voor aardgasvrije nieuwbouw uitgesproken. De hele gemeente aardgasvrij is een enorme opgave, die we aangaan in samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen. Daarnaast is in het zuiden van Driebergen het nieuwbouwproject De Groene Tuinen gerealiseerd – een bijzondere wijk met behoorlijk wat sociale huurwoningen die enerzijds architectonisch fraai en anderzijds duurzaam en aardgasvrij zijn. Zo is duurzaam wonen voor iedereen toegankelijk. Heeft u een eigen woning, dan kunt u die zelf verduurzamen, maar de samenwerking zoeken in uw eigen straat of wijk werkt misschien nog wel beter om collectief tot een oplossing te komen.”

„En de opgave is misschien wel groot”, valt Nijhof zijn collega bij. „Maar wat u zelf thuis kunt doen is de eerste winst. Heeft u vragen over het verduurzamen van uw huis, ga dan naar het energieloket: www.jouwhuisslimmer.nl.”

COLOFON

Concept en realisatie:

I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Teksten:
Teksten met medewerking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormgeving:
Skitter

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

 
_BT Clear