GROEPSINKOOP ISOLATIE IN GEMEENTE UTRECHTSE HEUVELRUG

Wilt u uw woning isoleren en gebruik maken van een aantrekkelijk aanbod? Schrijf u dan in voor de groepsinkoop isolatie. De groepsinkoop geldt voor vloer-, bodem- en (spouw)muurisolatie. De inschrijving loopt tot 15 maart 2018.

Ruim de helft van de woningen in de Utrechtse Heuvelrug is nog niet optimaal geïsoleerd. Dat is een gemiste kans! Met goede woningisolatie woont u comfortabeler, wordt uw energierekening lager en draagt u bij aan een beter klimaat. In samenwerking met Green Home start de gemeente daarom een Groepsinkoop Isolatie. Via deze actie willen we duurzame, goed geïsoleerde woningen stimuleren.

SCHERPE PRIJS EN HOGE KWALITEIT

Green Home is samen met de gemeente op zoek gegaan naar isolatiebedrijven uit de regio en selecteert de beste partij op basis van prijs, kwaliteit en afstand tot de gemeente.

BEWONERSAVOND 30 JANUARI

Op dinsdag 30 januari tussen 19.15 en 21.00 uur hoort u tijdens een bewonersavond alles over de actie. De deelnemende partijen stellen zich voor, u kunt al uw vragen stellen en ook vrijblijvend inschrijven. De avond is in het Cultuurhuis, Kerkplein 2 in Doorn.

Wellicht wilt u uw woning nu al energieneutraal maken of ‘van het gas af’ hebben. Daar komt heel wat meer bij kijken dan isolatie. U moet dan bijvoorbeeld ook denken aan goede ventilatie, een ander warmtesysteem en zonnepanelen. Het beste is om daar een integraal plan voor te maken dat rekening houdt met de mogelijkheden en het gebruik van uw woning en uw budget. Heuvelrug Energie, de lokale energiecoöperatie die wordt gerund door vrijwilligers, kan u daar verder bij helpen. Kijk voor meer informatie op: www.heuvelrugenergie.nl of .
Vrijblijvend inschrijven
Vanaf 20 januari tot en met 15 maart kunt u inschrijven voor de actie via go.regionaalenergieloket.nl/utrechtseheuvelrug-isolatie. Klik door naar de actiepagina van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. U ontvangt na uw inschrijving een informatiepakket en een link om een maatwerkgesprek in te plannen. Na uw maatwerkgesprek ontvangt u een offerte voor de juiste isolatiemaatregelen. Op basis van de offerte kunt u kiezen of u meedoet met het isoleren van uw woning.
 

ISOLEREN EN VLEERMUIZEN

CO2-uitstoot terugdringen door goede woningisolatie is goed voor het milieu en indirect ook voor de natuur als dit in het juiste jaargetijde wordt gedaan. Helaas weten veel mensen niet dat er in spouwmuren zeer nuttige dieren kunnen leven die ervoor zorgen dat veel plaagdieren worden opgegeten. Het zijn de vleermuizen. Vleermuizen gebruiken spouwmuren voor verschillende functies: voor overwinteren, paren en jongen opvoeden. In de winter zoeken vleermuizen vaak een geschikte plek op in muren met kleine openingen die nog net groot genoeg zijn voor ze. Een open stootvoeg van 1 cm is hier zeer geschikt voor. Wanneer de spouw dichtgespoten wordt, stikken de vleermuizen. Dit heeft de afgelopen decennia gezorgd voor een grote achteruitgang van de vleermuizenstand.

Dit kan voorkomen worden door niet voor de winterperiode, maar in het voorjaar te isoleren. Wanneer de temperatuur stijgt, worden de vleermuizen weer actiever en verlaten deze regelmatig de spouw. Voor de isolatiewerkzaamheden worden er dan maatregelen genomen om te voorkomen dat ze de spouw weer intrekken om een nestje te bouwen. Het plaatsen van een nestkast is dan een goede oplossing.

WAT MOET U DOEN ALS U UW SPOUWMUUR WILT ISOLEREN?

Wilt u isoleren en weet u niet zeker of er vleermuizen in uw spouwmuur verblijven, neem dan contact op met de gemeente. Wij helpen u graag! Ook indien u nog vragen heeft. Voor meer informatie kunt u ook kijken op: www.vleermuizenindestad.nl/na-isoleren

EEN COMFORTABELE EN ZUINIGE WONING ENERGIEAMBASSADEURS HELPEN U OP WEG !

JAAP HOLWERDA, Energieambassadeur Utrechtse Heuvelrug:

„Met het geld dat menigeen besteedt aan een nieuwe keuken is het slimmer om uw hele woning tot een weldaad te maken. Wanneer een woning rondom voorzien wordt van een ‘warmteschil’ met een tot 15cm dikke isolatielaag kunt u veel energie en kosten besparen. Zeker wanneer een huis ook voorzien is van het juiste isolatieglas. U hoeft niet alles tegelijk te doen! Begin met die stappen die zich snel terugverdienen. Hierdoor is er weer snel geld beschikbaar om vervolgstappen te nemen.

Op de infraroodfoto ziet u een huis waar heel veel over te melden is. De blauw groene vlakken zijn goed geïsoleerd, maar de gele en rode vlakken niet. Op deze plekken “lekt” de warmte uw huis uit. Als het dak er niet zo uit ziet als het dak op deze foto, dan valt er voor u veel te besparen. Dit soort foto’s kunnen ambassadeurs maken van uw woning als het buiten vriest.

We komen bij veel woningen langs voor een energiescan. Zeker bij hoekwoningen hebben we vrij veel vochtoverlast geconstateerd. Voor de goede orde, dat was geen vocht van buiten- maar van binnenuit! De natuur zoekt altijd naar evenwicht. Er is dan ook een continue vochtstroom bezig zich een weg van binnen naar buiten te zoeken. Wanneer zo’n vochtstroom in uw huis een koud vlak (kamer, muur, dakbeschot etc.) tegenkomt, krijgt u schimmel. Door juist te isoleren kunt u dit voorkomen. Zorg ervoor dat u goed advies vraagt als u dit van binnenuit wilt doen.

In januari start een collectieve inkoopactie vloer/bodem en muurisolatie. Geen maatregelen zijn zo eenvoudig te nemen en verdienen zich zo snel terug. Te denken aan zo’n 5 jaar. Dat is bijna een rendement van tot 20%. Dat is goed voor uw beurs, huis en de gezondheid van uw gezin.”

Wilt u meer weten over isolatie kijk dan op: www.milieucentraal.nl of www.jouwhuisslimmer.nl.

MONUMENTEN

Onze gemeente is rijk aan prachtige monumenten, gebouwen die we willen behouden en veiligstellen voor de toekomst. Zodat ook nieuwe generaties kunnen genieten van deze historische panden. Maar monumenten zijn vaak niet geïsoleerd, of zijn te groot om goed te verwarmen. Vanwege de monumentale status mogen er niet zo maar veranderingen aan een pand worden aangebracht. De uitdaging is om met behoud van historisch materiaal en gebruik makend van de kwaliteiten van het monument een duurzame renovatie mogelijk te maken. Die kansen zijn maa twerk en vragen voor ieder monument een andere aanpak met oog voor de kwaliteiten. Een voorbeeld van een duurzame renovatie is het energieneutrale monument aan de Diederichslaan in Driebergen-Rijsenburg. Wilt u een rijks- of gemeentelijk monument, of een pand binnen een beschermd dorpsgezicht duurzamer maken? Team Cultuurhistorie verkent graag de mogelijkheden met u. Mail naar: [email protected]. ■

 

OOK JOUW HUIS SLIMMER

Wilt u ook energie besparen, maar valt het aanbod en de grote hoeveelheid informatie u koud op uw dak? Veel stappen zijn mogelijk in de richting van een comfortabele, energiezuinige en milieubewuste woning. Wij helpen u graag op weg! Vanaf januari 2018 kunt u terecht op www.jouwhuisslimmer.nl voor al uw vragen over energiebesparing.

Het nieuwe regionale energieloket is opgezet door 16 samenwerkende gemeenten in de regio Utrecht. Het is een digitaal platform waar u snel kunt vinden welke mogelijkheden er zijn om uw woning energiezuiniger te maken. ‘Het platform wil woningeigenaren ontzorgen en een totaaloplossing bieden’, zo stelt Jackel Henstra van KAW, de productontwerper van het energieloket. U kunt snel vinden waar u naar op zoek bent en u krijgt enkel de informatie die voor u relevant is.

Het begint vaak met een quickscan van de woning. U ontvangt na een snelle scan een rapport met maatregelen afgestemd op uw situatie. Op basis van dit advies kunt u een keuze maken voor de maatregelen. Het loket biedt u regionale aanbieders die betrouwbaar en vakkundig zijn. U kunt ook informatie vinden over subsidieregelingen en aantrekkelijke leningen zoals de energiebespaarlening en aantrekkelijke hypothecaire regelingen. Zo navigeert u gratis, vrijblijvend en efficiënt door het aanbod van energiebesparende maatregelen heen.

Energiebesparende maatregelen zijn vaak investeringen die zichzelf terugverdienen door verminderde energiekosten. Het rendement is (zelfs) hoger dan op uw spaarrekening. Bovendien leiden de maatregelen tot een waardestijging van de woning door een beter energielabel. Een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning is toekomstbestendig. De gemeente heeft de ambitie om in 2035 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Dit kunnen we alleen bereiken als iedereen mee doet. Gelukkig wordt energie besparen samen met het energieloket een koud kunstje. We zien u graag op www.jouwhuisslimmer.nl! ■

Energieambassadeurs

In de gemeente zijn verschillende Energieambassadeurs actief. Enthousiaste vrijwilligers die buurt- en straatgenoten helpen met energie besparen in huis. Een Energieambassadeur heeft een training doorlopen met een theoretisch en praktisch gedeelte zodat hij of zij een gedegen opname van een woning kan doen en u kan voorzien van een kundig advies.

Wat kan een ambassadeur voor u betekenen?
Op verzoek kan een Energieambassadeur bij u thuis komen voor een advies op maat. Ook organiseren ze informatieavonden. Eigenaren van gelijksoortige huizen krijgen dan een toelichting op de woning en vergelijken de verbruikscijfers. In de winter kan een warmtefoto gemaakt worden van uw huis om eventuele warmtelekken op te sporen.

De Energieambassadeurs komen graag op afspraak bij u (en/of uw buren) aan. Bel voor meer informatie naar de gemeente met telefoonnummer (0343) 56 56 00 of mail naar: [email protected].

We zoeken nog Energieambassadeurs in met name Amerongen, Leersum, Doorn, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Wilt u een afspraak maken of zelf ook ambassadeur worden? Bel dan naar de gemeente, of mail naar: [email protected]



 
_BT Clear