_BT Clear

Beste lezer,

Op het moment van schrijven bevinden we ons in een vreemde en heftige periode. Het coronavirus trekt over de wereld en dat brengt grote gevolgen met zich mee. Wij hebben besloten om de productie van deze krant toch door te zetten. Omdat we jullie simpelweg willen blijven informeren en inspireren.

We weten op dit moment niet wat de situatie is als de krant bij jou op de deurmat valt. In verschillende artikelen in de krant roepen wij je op om met ons mee te doen, in actie te komen of het Energiehuis te bezoeken. De kans is groot dat sommige zaken vanwege de genomen maatregelen niet mogelijk zijn. Laat je tóch inspireren. Neem juist nu de tijd om thuis eens goed rond te kijken wat er duurzamer kan! Misschien zijn er kleine acties die je wel direct kunt oppakken. En anders komt er ongetwijfeld weer een tijd dat we samen met jou aan de slag kunnen. Wij kunnen niet wachten. We hebben in ieder geval het voornemen om het Energiehuis binnenkort op aangepaste wijze te openen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via www.facebook.com/verduursamen2030.

We wensen iedereen een goede gezondheid, wijsheid en sterkte toe!

Onze ervaringen met de biomassakachel

Biomassakachel gemeenteloods De Flammert

De biomassakachel verwarmt de gemeenteloods op De Flammert in Nieuw Bergen. Dit is één van de eerste projecten waarmee we het energieverbruik van onze eigen organisatie willen verduurzamen. Sinds 13 februari 2019 is de biomassakachel officieel in gebruik. Jaarlijks komt ongeveer 700 m³ afvalhout vrij uit ons groenbeheer binnen de bebouwde kom. Voor de kachel hebben we 200 m³ afvalhout nodig. Hiermee besparen we 13.000 m³ gasverbruik per jaar.

Zoeken naar de juiste afstemming

In principe werkt de biomassakachel op de gemeenteloods zelfstandig. Twan Linders is medewerker buitendienst bij de Gemeente Bergen en houdt een oogje in het zeil. “Inmiddels hebben we de biomassakachel al meer dan een jaar. In het begin moest de machine goed worden afgesteld. Dat komt heel precies. Ondertussen kregen wij steeds meer behendigheid in het bewerken van ons afvalhout. In eerste instantie gebruikten we te lange snippers, waardoor de machine vastliep. Na een paar weken waren we volledig op elkaar ingespeeld.”

Onderhoud

Een biomassakachel vergt weinig onderhoud. “Onze biomassakachel stookt met hoge temperaturen. Dit zorgt voor schone verbranding. De geringe hoeveelheid as die overblijft wordt opgeslagen in een aslade. Deze moeten we éénmaal in de week legen. Daarnaast moeten we zorgen voor voldoende brandstof: de voorraad houtsnippers moet dus altijd op peil zijn. Eén keer per jaar wordt de biomassakachel gecontroleerd en onderhouden door een externe specialist.”

Juiste bestemming voor groenafval

Met de ingebruikname van de biomassakachel ging een langgekoesterde wens van de medewerkers van de buitendienst in vervulling. “Voorheen werd het groenafval van onze gemeente getransporteerd naar Polen, waar het vernietigd werd. Dat was een enorme doorn in ons oog. Dankzij de biomassakachel hergebruiken we nu ons afvalhout en zijn de transportkosten drastisch teruggedrongen.”

Twan Linders geeft uitleg over de biomassakachel

_BT Clear

_BT Clear

Samen voor een energieonafhankelijk Bergen in 2030

_BT Clear