Wat is het Postcoderoos-project?

“Een betere wereld begint bij jezelf!”

Het bestuur van Afferden Duurzaam en de dakeigenaar willen bijdragen

“Als je wel zonne-energie wilt opwekken maar je kunt of wilt geen zonnepanelen op jouw eigen dak plaatsen, dan kun je gebruik maken van de Postcoderoosregeling.” Deze uitleg geeft Geert van Ooijen over de mogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken. Geert is voorzitter van Afferden Duurzaam (kijk voor meer info op: www.afferdenduurzaam.nl), de stichting die Energiecoöperatie Zonnestraal heeft opgericht. Het doel van deze coöperatie is een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. De coöperatie maakt gebruik van de Postcoderoosregeling.

_BT Clear

Via de Postcoderoosregeling die vanuit de overheid is geïntroduceerd, hebben de deelnemers 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de zonne- en/of windenergie die ze gezamenlijk opwekken. “Zonnepanelen hoeven dus niet langer op het eigen huis of bedrijfspand te liggen”, licht Geert toe. “Ons zonnepark omvat 178 zonnepanelen die op het dak van een agrariër in Afferden liggen. Bij onze energiecoöperatie kun je alleen deelnemen als je kleinverbruiker bent en in de postcodegebieden van Afferden, Nieuw Bergen, Siebengewald of Well woont. Deze vormen samen een roos, vandaar de naam Postcoderoos.”

Wat levert het op?

De voordelen zijn divers: de stroom van de panelen geeft je een hoger rendement dan het spaargeld op de bank. Je hebt zelf geen zonnepanelen nodig en je hebt er geen omkijken naar; na de inschrijving regelt de coöperatie nagenoeg alles. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je hiermee een bijdrage levert aan een betere en duurzamere wereld. “Sommige leden doen het puur om financiële redenen maar de meesten hebben een andere intentie: een bijdrage leveren aan de opwekking van duurzame energie”, vertelt Geert. “Het is toch een win-winsituatie!”

Terugverdienmodel

Leden kopen in principe voor de periode van 15 jaar zonneaandelen. Dankzij de opgewekte stroom van het zonnedak en de korting die de leden volgens het Postcoderoosmodel op hun energiebelasting krijgen, is de investering binnen 8 jaar terugverdiend.

De overige 7 jaar zal het zonnedak naast duurzame energie voor de leden een mooi rendement opleveren. “We zijn op 1 januari 2019 opgericht en nu, na een jaar, hebben we een boven verwachting hoge opbrengst: 57.500 kilowattuur”, vertelt Geert. “We hebben inmiddels 17 leden en alle zonneaandelen zijn nu verkocht. Het dak is vol. We hebben contact met omliggende dorpsraden om te stimuleren ook een coöperatie op te richten. We geven hier en daar voorlichting en delen onze ervaringen. Het is een leerproces, waarbij ik geloof dat je samen sterker staat.”

Energieneutraal

Geert werkt bij Enexis als senior engineer. “Dat is wel zo prettig; ik zie ook de andere kant van de aansluiting en heb hierbij veel kennis en ervaring. Daarnaast ben ik begaan met de energietransitie. Ik vind het dan ook echt geweldig mooi om te zien dat de Gemeente Bergen erg actief is op dit vlak. We lopen hierin voor op de regio, met een duidelijke visie op de toekomst en de energie. En natuurlijk is er scepsis en twijfelen inwoners over de haalbaarheid van de ambitie om energieonafhankelijk te worden. Maar ik adviseer iedereen om informatie in te winnen bij de gemeente, het Energiehuis of bij onze coöperatie. En ja, het kost even wat tijd en inspanning maar er zijn genoeg mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Een betere wereld begint bij jezelf!”

Hoe wordt de postcoderoos bepaald?

Een postcoderoos bestaat uit een aantal postcodegebieden. Het gaat om het postcodegebied waar de productie-installatie ligt en alle direct daaraan grenzende postcodegebieden. Samen vormen ze vaak een soort roos. Leden van een coöperatie die gezamenlijk eigenaar zijn van de productie-installatie en binnen de roos wonen, hebben recht op een verlaagd tarief voor de energiebelasting.

Duurzaamheidsimpuls

Vraag bij de gemeente naar de duurzaamheidsimpuls. De gemeente Bergen ondersteunt haar inwoners in de dorpen om zelf ook een energiecoöperatie op te richten. Zodat ze menskracht of kennis kunnen inkopen en een eerste actie vanuit deze coöperatie realiseren, zoals het gezamenlijk inkopen van isolatie of zonnepanelen. Kijk voor meer informatie op de website www.bergen.nl/verduursamen2030.

_BT Clear

Wat is de Regionale Energietransitie?

De vijftien gemeenten in Noord- en Midden Limburg vormen samen met de provincie, waterschap en Enexis een RES-regio. Samen met belangenorganisaties, bedrijven en inwoners maken we een Regionale Energiestrategie (RES) voor de regio. We onderzoeken hoe we in onze regio nog meer energie kunnen besparen en duurzame elektriciteit kunnen opwekken én hoe we onze huizen zonder aardgas kunnen verwarmen. Vóór 1 juni wordt de concept RES vastgesteld. Die geeft richting aan wat we de komende jaren als regio gaan doen en hoe we de omgeving hierbij betrekken. Een belangrijke stap in de energietransitie. We houden jullie via onze website en social mediakanalen op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de RES.

Samen voor een energieonafhankelijk Bergen in 2030

_BT Clear