Ontwerp Energielandgoed Wells Meer krijgt steeds meer vorm

Schets Energielandgoed Wells Meer

Zo’n drie jaar geleden besloot Gemeente Bergen de mogelijkheden voor een zogenoemd Energielandgoed te onderzoeken: een plek waar op grote schaal energie kan worden opgewekt. Zo’n landgoed is nodig want de gemeenteraad heeft een vooruitstrevende ambitie vastgesteld: een energieonafhankelijk Bergen in 2030. Veel inwoners en bedrijven dragen daaraan hun steentje bij en zijn zelf ook al bezig met het besparen van energie of wekken al duurzame energie op met behulp van zonnepanelen op het dak of een warmtepomp. Maar om als gemeente energieonafhankelijk te worden, moeten we ook op grote schaal energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden.

_BT Clear

Energie opwekken op één centrale plek

Er is bewust gekozen voor het centraal opwekken in een Energielandgoed en niet op verschillende plekken her en der in het landschap. Zo plaatsen we zonnepanelen en windmolens niet verdeeld door de gemeente, maar juist geconcentreerd op één plek. Wells Meer blijkt daarvoor de meest geschikte locatie. Zo kunnen waardevolle en kwetsbare gebieden, zoals Nationaal Park De Maasduinen, gespaard blijven. Wethouder Splinter wil met het Energielandgoed een kwaliteitsimpuls aan het gebied geven: ‘We gaan het Energielandgoed niet verstoppen. We willen er juist een interessant en aantrekkelijk gebied van maken. Energielandgoed Wells Meer wordt veel meer dan alleen een productielocatie voor duurzame energie. Dankzij de omvang van het landgoed kunnen we ruimte geven aan natuur, recreatie, educatie en innovatie. Het wordt een plek waar mensen worden uitgenodigd om te leren, recreëren en geïnspireerd te raken.’

Van en voor Bergen

Inmiddels zijn er al flinke stappen gezet richting de realisatie van Energielandgoed Wells Meer. In 2022 starten we met de bouw en vanaf daar bouwen we geleidelijk het Energielandgoed verder uit. Het is een uitvoerig proces dat we hebben opgedeeld in verschillende fases om weloverwogen en gedragen keuzes te kunnen maken. Vanaf het begin hebben we inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties betrokken bij de plannen voor het Energielandgoed. Er zijn verschillende informatieavonden, inspraakmomenten en keukentafelgesprekken georganiseerd om wensen, ideeën en inzichten op te halen.

“Energielandgoed Wells Meer is van en voor Bergen”, licht Wethouder Splinter toe. “We betrekken inwoners bij de realisatie van het project en ze moeten uiteindelijk ook van het Energielandgoed kunnen profiteren.”

Ontwerp Energielandgoed

Op dinsdag 17 december 2019 heeft de gemeenteraad het masterplan voor het Energielandgoed vastgesteld. Het masterplan bevat op hoofdlijnen het ontwerp voor het Energielandgoed. Het ontwerp gaat uit van energieopwekking met zonnepanelen en windmolens. Ook is er ruimte voor innovatievelden waar bijvoorbeeld de combinatie van zonnepanelen en landbouw kan worden onderzocht. Er is sterk ingezet op de ontwikkeling van nieuwe natuur; het Energielandgoed moet iets toevoegen aan de omgeving. Midden in het Energielandgoed loopt de Energieboulevard die het gebied ontsluit. Aan de Energieboulevard liggen alle belangrijke functies zoals het ZonnePark dat via verschillende wandel- en fietsroutes is te bereiken. Het bezoekers- en innovatiecentrum vormt het startpunt voor een bezoek aan het Energielandgoed.

Planfase: gedetailleerd ontwerp en bestemmingsplan

Met de vaststelling van het masterplan is fase 2, de ontwerpfase, succesvol afgesloten en zijn we in 2020 gestart met fase 3: de planfase. Het ontwerp uit het masterplan wordt in fase 3 gedetailleerder uitgewerkt in een inrichtingsplan.

De inrichting gaan we samen met direct omwonenden, belanghebbenden en experts vorm geven. Hoe gaat het ZonnePark er bijvoorbeeld uitzien? In het tweede kwartaal gaan we in ieder geval in overleg met direct omwonenden door middel van keukentafelgesprekken.

In fase 3 staat ook het vaststellen van het bestemmingsplan en het verlenen van de omgevingsvergunningen voor de windmolens en zonneparken gepland. We gaan hiervoor een informatieavond organiseren waar geïnteresseerden hun inbreng kunnen geven. Hierop volgt de officiële inspraakprocedure waar inwoners zienswijzen kunnen indienen. Na vaststelling van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen door de gemeenteraad wordt in 2021 subsidie aangevraagd binnen de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++). Hierna kan gestart worden met de bouw. We gaan uit van een aanlegperiode van 2,5 tot 3 jaar. Gemeente Bergen is ook samen met Gemeente Venray, Enexis Netbeheer en TenneT gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van het kabeltracé om het Energielandgoed tijdig op het hoofdnet aan te kunnen sluiten.

_BT Clear

Ontwerp masterplan Energielandgoed Wells Meer

Samen voor een energieonafhankelijk Bergen in 2030

_BT Clear