15 tips om opvoeden en opgroeien leuk te maken!

Als ouder wil je het zo goed mogelijk doen. Positief en geduldig zijn, voldoende tijd voor je kinderen hebben, luisteren als ze iets te vertellen hebben en niet tegen ze schreeuwen. Een heel mooi streven. De realiteit is wat lastiger. We zijn druk en hebben veel aan ons hoofd. Van peuter tot puber – van lastig eten tot lastig communiceren, iedere leeftijd heeft zijn uitdaging.

_BT Clear

1.

TV TIJDENS HET ETEN?
Zet de televisie uit tijdens het eten, dat leidt af. Maak er een ritueel van: als je aan tafel gaat, gaat de tv uit en bijvoorbeeld de radio of een cd aan. Laat je kind de tv zelf uitzetten, dat helpt.

2.

FOUTEN ZIJN OK
Zet de televisie uit tijdens het eten, dat leidt af. Maak er een ritueel van: als je aan tafel gaat, gaat de tv uit en bijvoorbeeld de radio of een cd aan. Laat je kind de tv zelf uitzetten, dat helpt.

3.

WAAROM NIET?
Door simpelweg “niet doen” te zeggen voed je je kind niet op. Een kind is enorm leergierig, licht daarom toe waarom iets geen goed idee is. Zo snapt je kind sneller waarom iets niet mag en hoe het wel moet.

4.

BEDTIJD IS BEDTIJD
Hoe moe een kind ook is, bedtijd zorgt vaak voor de nodige problemen. Onderneem activiteiten waarmee je kind de dag kan afsluiten – praat nog even samen of lees een verhaaltje, dit maakt de overgang van wakker zijn naar slapengaan een stuk eenvoudiger.

5.

KOM NOU AAN TAFEL!
Waarschuw een kind 5 minuten van te voren dat het eten bijna klaar is. Op die manier kan het zijn spel afronden.

6.

OORZAAK EN GEVOLG.
Gooit je zoon zijn sportkleren niet in de wasmand? Laat het voor wat het is. In vieze kleren sporten is geen pretje. Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken.

7.

WORK IN PORGRESS.
Omgaan met verantwoordelijkheid is een leerproces. Laat je kind(eren) bijvoorbeeld vanaf de bovenbouw van de basisschool steeds meer zelf beslissen. Eerst over simpele dingen zoals het uitgeven van zakgeld en later over moeilijkere zaken.

8.

HUGS ARE FREE.
Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band.

9.

JONG GELEERD
Leer je kind nieuwe vaardigheden door die eerst voor te doen en geef je kind dan de kans om het zelf te doen. Spreek bijvoorbeeld thuis op een beleefde manier met elkaar, dit stimuleert je kind: “alsjeblieft” en “dankjewel”!

10.

GEEN NEE, MAAR JA OF MISSCHIEN.
We zijn geneigd om meteen nee te zeggen, soms omdat het niet uitkomt of gewoon omdat je moe bent. Kinderen zijn flexibel, zeg dat je er later op terugkomt en leg je keuze uit.

11.

RE-SET DE SFEER
Wanneer het even niet zo gezellig is kan humor een afleiding zijn en helpen om uit de negatieve sfeer te komen. Kinderen liggen vaak in de deuk om de kleinste dingen. Het helpt jou en je kind om de negatieve gevoelens kwijt te raken. Even samen stoom afblazen dus.

12.

BOOS ZIJN MAG.
We zien boosheid vaak als een negatieve emotie. Door boosheid laten kinderen zien dat er iets is gebeurd wat ze niet leuk vinden. Laat je kind weten en voelen dat hij zijn emoties mag uiten – boos zijn is OKE.

13.

AANDACHT IS ALLES.
Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent en geef aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo voelt je kind zich gewaardeerd.

14.

GOOD JOB!
Prijs je kind regelmatig en geef een compliment. Zeg precies wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: ‘Fijn dat je meteen naar me luistert’. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen.

15.

NO STRESS.
Zorg ook goed voor jezelf. Het is moeilijk om een rustige en ontspannen ouder te zijn, als je gespannen bent of als je je zorgen maakt. Probeer elke week genoeg tijd vrij te maken om je te ontspannen of dingen te doen die je leuk vindt.

_BT Clear