Omgaan met geld

spelenderwijs te leren

_BT Clear

Tijdens de Week van de Opvoeding zoomen we ook in op hoe je je kind leert om met geld om te gaan. Dat begint al als je met je kind naar de speeltuin of het zwembad gaat. Wel of geen abonnement, wel of geen ijsje ter plekke eten – als je erbij stil staat maak je veel keuzes. Het idee op de achtergrond; past dit in mijn budget?

Handvatten

In Zwijndrecht willen we gezinnen met kinderen handvaten aanbieden om de financiële opvoeding gemakkelijker te maken. Goed budgetteren betekent goed bijhouden wat je uitgeeft in verhouding met wat je inkomen is. Het begint met een overzicht (lijstje) van je inkomsten en uitgaven. Bijvoorbeeld in deze periode, rond de start van een nieuw schooljaar, zijn er vaak meer uitgaven (rugzak, kleding, fiets, kosten voor een laptop op school).

Het is daarom verstandig als er een deel van het vakantiegeld opzij is gezet om voor deze uitgaven. Uitgaven heb je in twee groepen – uitgaven die moeten – huur, ziektekosten en energie, levensonderhoud – en uitgaven die mogen. Tijdens de week van de opvoeding biedt het CJG op 6 oktober 2015 een workshop ‘Grip op geld!’ aan die geschikt is voor alle ouders met opgroeiende kinderen. Deze workshop wordt gratis aangeboden en wordt verzorgd door het NIBUD. Na afloop van het programma is er gelegenheid om na te praten en vragen te stellen. Iedere deelnemer of deelnemend koppel ontvangt een gratis exemplaar van het boek ‘Gids voor financieel opvoeden’ – vol met tips over kinderen en geld. De workshop wordt gegeven in Het Spektakel, Norderstedtplein 10, 3332 GK Zwijndrecht. Inloop vanaf 19:45, start 20:00, einde 21:30 incl. koffie en thee.

Wil je deze workshop bezoeken?
Aanmelden kan via:

[email protected].

_BT Clear
 
_BT Clear

Wat zeggen onze CJG pedagogen? Jong geleerd, oud gedaan

Kinderen die op jonge leeftijd om leren gaan met geld, hebben later minder vaak financiële problemen. Maar hoe leer je een jong kind omgaan met geld? Voor peuters en kleuters is het leuk om op een speelse manier te oefenen met geld. Denk bijvoorbeeld aan winkeltje spelen. Je leert dan dat je geld maar één keer uit kan geven. Heb je al je munten gebruikt? Dan kan je niets meer kopen. Met kinderen in de basisschoolleeftijd kun je in de supermarkt oefenen. Het is overzichtelijk om dit met contact geld te doen. Neem een bedrag mee en kijk of het lukt om hiermee boodschappen te doen. Kinderen worden op deze manier bewust van prijsverschillen en het voordeel dat je kunt behalen door aanbiedingen te kopen. Verder kan het leuk zijn om samen met je kind te sparen voor iets wat hij/zij graag wil hebben. Je kind leert op deze manier om (zak)geld niet meteen uit te geven, maar doelbewust te sparen.”

Veerle Meijer, orthopedagoge CJG Zwijndrecht

Tips voor pubers

“Ga met elkaar in gesprek. Wat denkt u als ouder(s) dat uw zoon of dochter per maand nodig heeft? Wat denk jij als jongere per maand nodig te hebben? Veel jongeren krijgen zakgeld en/of kleedgeld en hebben een (bij)baan. Je mag vanaf je 13e een krantenwijk nemen en vanaf je 16e werken. Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven in een maand. Op deze manier krijg je zicht op geld en of je aan het eind van de maand voldoende geld overhoudt. Voor zowel ouder(s) als jongeren is het prettig wanneer er duidelijke afspraken zijn over geld en dat duidelijk is wie wat betaalt.
Voor alle leeftijden geldt, dat het belangrijk is om als ouder(s) het goede voorbeeld te geven. Kinderen en jongeren leren veel van wat ze jou als ouder(s) zien doen.”

Zippora van Herk, orthopedagoge CJG Zwijndrecht

 

_BT Clear

_BT Clear