_BT Clear

Wat je moet weten over online grooming

Twitter, Facebook, Whatsapp; kinderen kennen het allemaal en komen steeds vroeger met social media in aanraking. Hoe zorg je dat ze hier veilig mee omgaan? En wat zijn de gevaren? Wat we steeds vaker in het nieuws horen zijn verhalen over online grooming. Maar, wat is dit nu precies?

De 13-jarige Lisa T., die dagenlang werd vermist, is naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van een groomer, een digitale kinderlokker. Met een zomaar ergens van het internet geplukte foto van een mooie jongeman fabriceerde de 41-jarige Danny D. een nepaccount op Facebook en wist hij Lisa zo ver te krijgen om alleen af te spreken. Het zijn dit soort verontrustende berichten dat online activiteiten van jonge meiden, maar ook jongens een actueel onderwerp maakt voor (groot)ouders.

Wat is online grooming?

Op internet is grooming de term die we gebruiken voor digitaal kinderlokken; het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Grooming is in Nederland verboden. Een kinderlokker zoekt – via een valse identiteit – contact met kinderen. Meestal via sociale media, internetfora en chatboxen. Het kind wordt op zijn/haar gemak gesteld en er ontstaat een online vriendschap. Het kind voelt zich speciaal en is daarom bereid om iets terug te doen. Soms vindt het seksueel misbruik alleen plaats via de webcam, maar er wordt echter ook wel eens afgesproken om elkaar in het echt te ontmoeten. Je kunt nu eenmaal niet alles checken wat kinderen doen online. Wat wel kan is er met je kind over praten en duidelijke afspraken maken, zo meldt www.mediawijsheid.nl.

Bekijk meer tips op helpwanted.nl en meldknop.nl

 

Tips

  1. Stel samen met de kinderen regels op en geef de kinderen richtlijnen mee. Maak afspraken over hoe lang ze online mogen zijn en laat ze geen persoonlijke gegevens online mogen plaatsen.
  2. Licht kinderen in over social media, maar geef ze ook hun eigen verantwoordelijkheden online. Laat de kinderen bijvoorbeeld zelf een lijstje maken met voor- en nadelen van social media. Maak er zelf ook een. Kijk samen naar de punten die op de lijstjes staan en bespreek ze.
  3. Verdiep je in het internet en in social media. Dit kan je ook samen met de kinderen doen. Dan weet je meteen waar zij online mee bezig zijn. Laat een kind uitleggen wat hij op internet doet en hoe dat werkt. Kijk bijvoorbeeld ook samen naar de privacy-instellingen.
  4. Check wat de kinderen online doen. Kijk bijvoorbeeld in de browserhistorie of haak aan wanneer een van de kinderen online in gesprek is. Vraag met wie hij kletst en of het leuk is.
  5. Besef dat je niet alles kunt controleren wat er online gebeurt. Het beste wat je kunt doen is inspringen wanneer je merkt dat het misgaat.
_BT Clear
 
_BT Clear

"Praat er met je kind over en geef goede informatie. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze experimenteren. Ze moeten weten dat ze altijd bij jou kunnen aankloppen."

– Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online –

"Media zijn helemaal niet slecht. Ipad, computer, tv, het is van deze tijd, hoort erbij en brengt ook heel veel goeds. De kunst is om het met mate en in balans met spelen, beweging en andere activiteiten te doen, daarnaast na te denken over wanneer je het wel en niet aanbiedt. Maak goede afspraken met je kinderen van jongs af aan – samen. Zet het gebruik van media niet in uit gemak als zoethouders of om tijd vrij te maken voor jezelf. En het belangrijkste… let op je eigen voorbeeld hierin!!"

– Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundige en columniste J/M –

_BT Clear

_BT Clear