De weg naar gespecialiseerde jeugdzorg

_BT Clear

De zorg verandert.... en de jeugdzorg verandert mee. Het Jeugdteam en het CJG in IJsselstein geven gezinnen, snel en dichtbij huis, advies en ondersteuning bij de opvoeding. Soms zijn de problemen in een gezin zo complex dat ondersteuning vanuit het het Jeugdteam niet voldoende is. De medewerker van het Jeugdteam kijkt dan samen met de ouders welke aanvullende zorg nodig is, bijvoorbeeld gespecialiseerde jeugdzorg.

De Rading is een jeugdzorgorganisatie in de provincie Utrecht die, in overleg met Jeugdteam, huisarts en het gezin, aanvullende specialistische jeugdhulp aanbiedt zodat het gezin de juiste ondersteuning krijgt.

Dat kan gaan om observatie en diagnostiek om te kijken waar probleemgedrag vandaan komt en wat dan nodig is, opvang of behandeling van meiden die slachtoffer dreigen te worden van een loverboy of ondersteuning in de opvoeding door (gedeeltelijke) inzet van een pleeggezin. Om de hulp goed aan te laten sluiten op de specifieke situatie van het kind en/of gezin kan ook een combinatie van specialistische zorg en ondersteuning worden geboden.

De Rading probeert in eerste instantie altijd het gezin te helpen met hulp die thuis kan plaatsvinden. De orthopedagogen van Nanny Plus komen bijvoorbeeld meerdere malen per week bij het gezin en geven intensieve begeleiding en coaching aan ouders.

Zo zijn ouders vaak in een paar maanden tijd in staat om zelf met het (probleem)gedrag van hun kind om te gaan. Als een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen, wordt er gekeken naar een pleeggezin waar het kind op een gezonde en veilige manier kan opgroeien. Bij voorkeur wordt een pleeggezin binnen het netwerk van het gezin gezocht. Op deze manier kan de overgang voor zowel ouders als kind prettiger verlopen omdat het gezin bekend is. Door een goede samenwerking zorgen we samen voor hulp op maat: niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk.

Kijk voor meer informatie op
www.rading.nl

_BT Clear

“Ik wil het beste uit mezelf halen, maar ik liep vast”

Marc is 16 jaar oud en raakte flink in de problemen. De ruzies thuis escaleerden volledig. Zes maanden volgde hij met zijn moeder, stiefvader en twee andere mensen familietherapie. Marc: “Door de therapie heb ik gezien dat mijn moeder en mijn stiefvader wél om me geven. De sfeer is thuis veel beter geworden. Ik liep vast. Nu ben ik weer bezig om mijn opleiding af te maken, want ik wil het beste uit mezelf halen.”

Voor jongeren en gezinnen met verschillende problemen zijn er in IJsselstein de mogelijkheden om hulp te krijgen. Dat kan met opvoedkundige gezinsbehandeling of met MDFT. MDFT is een erkend behandelprogramma waarin gezinnen die zijn vastgelopen, elkaar weer leren zien en begrijpen. De therapeuten van Reinaerde geven de intensieve behandeling aan gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar die verschillende problemen hebben.

Door MDFT verbetert de communicatie in het gezin en gaan gezinsleden elkaar (weer) beter begrijpen.

Daardoor gaat het gezin beter functioneren en verminderen de problemen van de jongere. Brenda Cooiman, MDFT-supervisor in IJsselstein: “Gezinnen zoals die van Marc worden weer veerkrachtig. Alle gezinsleden dragen de positieve verandering; iedereen draagt zijn steentje bij, waardoor problemen niet langer individueel zijn. Met MDFT en opvoedkundige gezinsbehandeling, helpen we een brede groep kinderen, jongeren en gezinnen; zowel met als zonder beperking.”

Marlou, de moeder van Marc, is opgelucht. “Ik snap na de MDFT veel beter wat Marc bedoelt en wat er in werkelijkheid aan de hand is. Hierdoor hebben we weer leuke gesprekken gekregen. Het traject was pittig, maar we hebben hierdoor veel bereikt met ons gezin.”

*De namen van het gezin in dit artikel zijn gefingeerd

_BT Clear