Gewoon lekker buiten spelen

_BT Clear

Fred Gras was gymleraar, maar zag zichzelf niet zijn hele leven voor de klas staan. Daarom is hij nu kinderfysiotherapeut bij Fysiotherapie Groene Biezen. Hier behandelt hij kinderen tussen de 0 en 18 jaar en stimuleert hij ze om meer te bewegen. Dat is volgens hem wel nodig nu kinderen minder bewegen dan vroeger: “Je merkt dat het tablet-, telefoon- en computergebruik enorm is toegenomen en kinderen zitten ook meer achter de televisie. Het gewicht van kinderen neemt toe en wij proberen ze daarom uit die zogenaamde bewegingsarmoede te krijgen.”

Goede voorbeeld

Volgens Fred is gewoon lekker buiten spelen de beste remedie: “Kinderen moeten vooral vanuit zichzelf lekker bewegen. Dus fietsen, voetballen of verstoppertje spelen. En ouders moeten natuurlijk ook het goede voorbeeld geven. Het is wel makkelijk om ze voor de tv te zetten, maar ga eens lekker met je kind naar het bos, park of speeltuin en laat zien dat bewegen heel belangrijk is.”

JOGG en Fitkids

Voor kinderen met overgewicht is er ook een speciaal programma vanuit de gemeente, waarin Fred samen met een diëtiste en kindercoach probeert om kinderen meer te laten bewegen en minder te laten eten.

Voor kinderen met een langdurige ziekte of aandoening is er het programma Fitkids om ook deze groep plezier te laten beleven aan bewegen. Doel van beide initiatieven is om de kinderen te laten doorstromen naar een reguliere sportvereniging.

Lekker spontaan

Naast bewegen helpt Fred ook kinderen met de motoriek of houding: “Je ziet vooral dat als kinderen lang zijn dat ze wat gebogen gaan lopen om maar niet op te vallen. Gelukkig is het bij kinderen vaak nog makkelijker te corrigeren. Hierbij geldt wel dat hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker het is; zowel houding als gewicht. Dus je kan er maar beter vroeg bij zijn.”

_BT Clear

Pijnbestrijding tijdens de bevalling door inademen van lachgas

De bevalling is een belangrijke gebeurtenis, die uit verschillende fasen bestaat. Het is belangrijk dat de bevalling zo prettig mogelijk verloopt. Dat betekent dat er ook aandacht is voor pijn, want bevallen doet meestal pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Pijn bij een bevalling hoort erbij en is een normaal verschijnsel. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën –samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent – als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën,

die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. Het komt voor dat vrouwen de pijn niet langer draaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning kan hierbij een rol spelen. Een warme douche, een warm bad, massage of het aannemen van een andere houding kan dan vaak helpen, maar soms is er meer nodig. Dan biedt pijnbestrijding een uitkomst. Er zijn meerdere vormen van pijnbestrijding zoals epidurale pijnbestrijding (ruggenprik),) en Remifentanil (infuuspompje met morfineachtige stof). Sinds kort is het mogelijk om lachgas als pijnbestrijding te krijgen in het WKZ Geboortecentrum bij bevallingen onder begeleiding van de verloskundige of de gynaecoloog.

Lachgas, hoe werkt het?

Lachgas is een mengsel van stikstofgas en zuurstof wat ingeademd wordt. Het heeft mogelijk effect op de zenuwgeleiding van de

pijnsignalen naar de hersenen maar het precieze mechanisme is nog steeds onbekend. Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor de pijnbehandeling tijdens de bevalling laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere, meer ingrijpendere, pijnbestrijding meer nodig.
Lachgas werkt al na 1 minuut. Het helpt je goed te ontspannen en zorgt dat je de pijn beter kan verdragen. Je maakt de bevalling bewust mee. Nadat je gestopt bent met inhaleren van het lachgas is het lachgas weer snel uit je lichaam verdwenen.

Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en ook geen effecten op het kind. Soms kunnen vrouwen heel uitgelaten en blij van lachgas worden. Vandaar de naam “lachgas”.

Meer informatie:
www.hetwkz.nl/geboortecentrum

_BT Clear

Pulse biedt een weerbaarheidscursus voor basisschool kinderen

Deze tienwekelijkse cursus wordt aangeboden door Stichting Pulse, onder begeleiding van een gecertificeerde docente. Er zijn twee leeftijdscategorieën; één voor kinderen uit groep 7 en 8 “Kom op voor je zelf” en één voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar “Kom maar op”. In tien lessen van een uur leren de kinderen voor zichzelf op te komen.

Op een speelse manier wordt er gewerkt aan een stevige, weerbare houding.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • stevig staan
  • lichaamshouding
  • samenwerken
  • op een goede manier “Nee” en “Stop” leren zeggen
  • vertrouwen op jezelf en de ander
  • lastige situaties oefenen in rollenspel

Bij de lessen staat plezier voorop!
Voor vragen over aanmeldingen belt u naar Stella de Bie van Stichting Pulse:
030-688 70 30. Aanmelden kan via de website www.stichting-pulse.nl.

_BT Clear