Jeugdteam:

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In IJsselstein is er daarom het Jeugdteam IJsselstein opgericht. Het Jeugdteam IJsselstein bestaat uit professionals met verschillende expertise op het gebied van jeugd- en opvoedhulp. Ouders, kinderen en jongeren kunnen hier terecht met al hun vragen over opgroeien en opvoeden.

_BT Clear

Hoe werkt dit in de praktijk?

Ouders kunnen via de website (www.jeugdteam.nu), de mail ([email protected]) of telefonisch (030-6869901 of 06-47217826) informatie inwinnen. Aanmelden gaat vervolgens via een aanmeldformulier die vanuit het Jeugdteam wordt opgestuurd met het verzoek deze voor zover mogelijk in te vullen en terug te sturen. Afhankelijk van de vraag wordt gekeken welke medewerker van het Jeugdteam het gezin het beste kan gaan begeleiden. Deze medewerker is dan tevens de vaste contactpersoon van het gezin en gaat met ouders en/of de kinderen in gesprek om te onderzoeken wat de vraag is van het gezin en wat er nodig is om het op te lossen. Er wordt onderzocht wat ouders en kinderen zelf al hebben gedaan of nog kunnen doen om het op te lossen en wie er van de familie of vriendenkring kan helpen. Soms wordt er ook een beroep gedaan op een vrijwilligersorganisatie ter ondersteuning. Als er opvoedondersteuning nodig is, dan zal in de meeste gevallen de contactpersoon van het Jeugdteam deze ondersteuning zelf bieden. Alleen als er meer specialistische zorg nodig is, wordt hiervoor een externe instantie benaderd.

Hiervoor kan de contactpersoon van het Jeugdteam een beschikking bij de gemeente vragen waarmee de kosten voor deze specialistische zorg worden vergoed. Belangrijk is dat het plan dat gemaakt wordt om de situatie te verbeteren in overleg met ouders gemaakt zal worden. Zij zijn tenslotte de deskundige als het gaat om hun eigen situatie en die van hun kinderen!

Jeugdgezondheidszorg in IJsselstein; voor alle vragen over opgroeien en opvoeden voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar

Wat heeft een baby nodig, waarom huilt hij of zij? Wanneer wordt een peuter zindelijk? Hoe maakt een kind vrienden? Wat zijn de regels rondom social media en computergebruik? Hoe gaan we om met roken en alcoholgebruik van een kind?

Vanaf de hielprik en het huisbezoek twee weken na de geboorte tot aan het 18de levensjaar van een kind krijgen ouders of verzorgers een aantal keer een uitnodiging van onze arts of verpleegkundige.

Naast het verzorgen van de vaccinaties volgen zij samen met ouders de gezondheid en ontwikkeling van het kind en kunnen allerlei vragen gesteld worden.

Daarbij werken zij nauw samen met alle kinderopvangcentra en scholen in IJsselstein.

Hoe komt u met de Jeugdgezondheidszorg in contact?

Ook een afspraak maken voor het opvoedspreekuur? U kunt dan met een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige twijfels over de opvoeding of concrete opvoedvragen bespreken.

Op de Kasteellaan 1 in IJsselstein kunt u iedere dinsdag tussen 12.45 en 13.15 uur voor het opvoed- en inloopspreekuur binnenlopen. Op vrijdag is er dan alleen inloopspreekuur.

Telefonisch contact met de teamleden kan via 06 - 472 178 26.

_BT Clear

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in IJsselstein

Het CJG in IJsselstein is een samenwerkingsverband van verschillende partijen. De partijen bestaan uit: het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg van de GGD regio Utrecht, het Jongerenwerk van Pulse, de gemeente, het Jeugdteam en Vitras. Gezamenlijk wordt er gekeken naar wat belangrijk is voor de jeugd van IJsselstein. Binnen het CJG wordt de jeugd op het gebied van gezondheid en ontwikkeling gemonitord; dit is de taak van de Jeugdgezondheidszorg. De Jeugdgezondheidszorg is er voor alle vragen die over kinderen en jongeren gaan van 0-18 jaar. De professionals van de Jeugdgezondheidszorg ondersteunen ook bij opvoedvragen middels een extra afspraak gericht op de opvoeding.

In IJsselstein zijn er ook organisaties die met vrijwilligers werken, zoals Buurtgezinnen, Home-Start en Handje Helpen. Elders in deze krant leest u daar meer over. Ook heeft het CJG de preventieve activiteiten in kaart gebracht, zodat ouders weten waar kinderen en jeugdigen bepaalde trainingen en cursussen kunnen volgen. Ga naar www.jeugdteam.nu en klik op de button ‘Preventieve activiteiten’.

Het CJG werkt ook samen met het JIP (Jongeren Informatie Punt). Informatie die daaruit naar voren komt, wordt omgezet naar cursussen zoals de oppascursus die het JIP verzorgd. Voor professionals organiseert het CJG kennisateliers rondom ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

En in oktober organiseert het CJG de week van de opvoeding, waarbij activiteiten aangeboden worden voor kinderen, ouders en professionals.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het CJG: www.jeugdteam.nu en klik op de button ‘Opvoedinformatie’. Het bezoekadres van het CJG is op de Kasteellaan 1 te IJsselstein. Met elkaar willen wij graag ouders ondersteunen, waarbij uw vraag uitgangspunt is voor het gesprek en/of begeleiding.

Voor vragen aan het CJG kunt u bellen met 030-880 22 60.

_BT Clear