Week van de Opvoeding


De landelijke Week van de Opvoeding wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Dit keer van maandag 2 tot en met zondag 8 oktober. Ook in Houten worden er een aantal activiteiten en workshops voor ouders en opvoeders georganiseerd.

Waarom deze week?
Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de hele week in het teken van opvoeden en ouderschap. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders en professionals.

Het gaat hierbij om het bewust worden van het gewone dagelijkse opvoeden, stellen van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? De Week van de Opvoeding wordt ieder jaar georganiseerd om ouders te stimuleren hierover met elkaar in gesprek te gaan en hun eigen omgeving hierbij te betrekken. Zo voelen zij zich eerder gesteund en krijgen zij het gevoel dat zij er niet alleen voor staan. Denk aan buren, vrienden, de school en lokale opvoedprofessionals.

Ook in Houten kunt u naar workshops of deelnemen aan activiteiten. Allen zijn gratis toegankelijk. Voor het mee eten bij Enter wordt een bijdrage van €1,- gevraagd.

Woensdag 4 oktober

Mindful parenting: 9:30 – 11:30 uur
Locatie: Shine, De Slinger 2, 3995 DE Houten

Minder stress en minder vermoeide ouders. Dat is wat kinderen het liefste willen van hun ouders blijkt uit onderzoek. Veel ouders ervaren de opvoeding van hun kinderen als een uitdaging. Dat kan verschillende redenen hebben: de pittige balans tussen werk en gezin, een lastige levensfase (verhuizing, echtscheiding, werkdruk) of een temperamentvol kind. Daardoor krijgen ouders soms geen grip op situaties die ze liever anders zouden zien. Speciaal voor die ouders ontwikkelde prof. dr. Susan Bögels van de Universiteit van Amsterdam de training Mindful Parenting. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers na afloop van de training beter omgaan met stressvolle situaties binnen het gezin, zich energieker en gelukkiger voelen en een verbetering in de ouder-kind relatie vaststellen.

De training Mindful Parenting richt zich op alle ouders die bewuster willen omgaan met het ouderschap. En die daarnaast willen leren hoe ze hun aandacht beter kunnen verdelen over alle dingen die moeten en die ze goed willen doen. Voor alle ouders die willen ervaren wat de training voor ze kan betekenen organiseert het centrum voor Jeugd en Gezin een introductie workshop. Maak ook tijdens de week van de opvoeding kennis met mindfulness en aandachtig ouderschap. Merel is gecertificeerd Mindful Parenting-trainer die haar opleiding volgde bij UvA Minds. Ze is pedagoog, opvoedcoach, yogadocent en zelf moeder van twee kinderen. www.opvoedondersteuningutrecht.nl.

De workshop is gratis. Opgave is verplicht en kan door een mail te sturen naar: [email protected].


Donderdag 5 oktober

Workshop: Maak kennis met: de BoekStart-coach. 9.00 – 12.00 uur
Locatie GGD, Consultatiebureau, Onderdoor 158, 3995 DX Houten

BoekStart-coach Karina van Zon is voor het eerst aanwezig op het consultatiebureau van Houten. Het lezen van boekjes samen met je baby is leuk en leerzaam. Samen plaatjes kijken en verhaaltjes vertellen versterkt de band tussen jou en je kind. Beginnen op een jonge leeftijd is belangrijk. Kinderen die veel lezen hebben later een voorsprong op school. Als BoekStart-Coach is Karina er graag voor alle ouders die meer willen weten over voorlezen of meer willen weten over de taalstimulering van hun kind.

Inloop voor bezoekers van het Consultatiebureau
Spreekt u dit aan? Meldt u dan 29 september aan via: [email protected].

 

Woensdag 11 oktober

Workshop: Buiten de lijntjes – Welke lijntjes? 19:30 – 21:30 uur Locatie: Wijkcentrum Schoneveld (Danszaal)

Peuter + groep Houten (Kind en Co) organiseert een workshop voor ouders van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong en andere geïnteresseerden. Door Katja de Ploeg en Maddy Hageman. Aanmelden voor 4 oktober a.s. via: [email protected].

Voor meer informatie kunt u bellen met Margreth Ooijen: 06 - 13 172 316

 

Maandag 2 oktober

Groenpakketjes. Op deze eerste dag in de Week van de Opvoeding start het Consultatiebureau met het uitdelen van gratis groentepakketjes voor kinderen vanaf 4 maanden. Dit zal na de Week van de Opvoeding ook nog doorgaan. Gezond eten is leuk en lekker.

Locatie GGD, Consultatiebureau, Onderdoor 158, 3995 DX Houten

Officiële Start van de Boek-Start coach, zie ook donderdag 5 oktober.

 

Dinsdag 3 oktober

Workshop internaliserend gedrag: 19:30 – 21:00 uur
Locatie, Onderdoor 158, 3995 DX Houten, Ingang Bibliotheek Ruimte van de GGD

Is uw kind weleens onzeker of bang of soms zoekende in hoe om te gaan met emoties of stress? Vraagt u zich ook weleens af hoe u hier het beste mee kan omgaan? Kom dan naar de Workshop over teruggetrokken en bang gedrag op dinsdag 3 oktober van 19:30 – 21:00 uur. Hier worden een aantal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk besproken en worden er tips en adviezen gegeven. Ook zal er ruimte zijn voor het uitwisselen van verhalen en ideeën.

Spreekt u dit aan? Meldt u dan 29 september aan via: [email protected].

 

Woensdag 4 oktober

Open Huis bij Jongerencentrum ENTER! Vanaf 18:30 uur
Locatie: Hefbrug 1, 3991 LB Houtenbrug

Vanaf 18:30 kunnen ouders/opvoeders aanschuiven bij Willem’s Eet Cafe, met of zonder jongeren vanaf 14 jaar. We eten om 18:30, de eigen bijdrage is 1 Euro. We geven de bezoekers een rondleiding en gaan in gesprek met de gasten over de inzet van het jongerenwerk. Mensen kunnen zich aanmelden bij [email protected].

Workshop: Pffffffff…jongeren! 20:00 t/m 21:00 uur. Locatie: ENTER, Hefbrug 1, 3991 LB Houtenbrug

Pffffffff…jongeren! Dat denken we allemaal wel eens, toch? Zeker als er weer eens een groepje de ingang blokkeert, alle gratis koffie opdrinkt of het openbaar toilet verandert in een waterballet! Echter zijn deze jongeren ook de vakkenvullers en kassières die ons op zaterdagmiddag helpen in de winkel, onze ochtendkrant bezorgen voor wij wakker zijn en stage lopen op de peuterschool van onze (klein)kinderen. Jongeren zijn er nou eenmaal, maar lijken zich niet altijd even bewust van hun omgeving. Ze denken en reageren vaak anders dan wij verwachten, waardoor een gesprek gemakkelijk kan uitlopen op een discussie en de situatie er niet beter, maar juist slechter op lijkt te worden.

Hoe kunnen we allemaal gebruik maken van de openbare ruimte en daarbij behorende faciliteiten. Hoe kun je in gesprek, dialoog, gaan met jongeren. In deze praktische, interactieve door het jongerenwerk van Houten gaan we hier op in en krijgt u praktische handvaten voor wat misschien wel een leuk gesprek kan worden met jongeren, aangereikt.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Cees; [email protected].

 

Vrijdag 6 oktober

Workshop: Externaliserend gedrag: 09:00 – 10:30 uur
Locatie: wordt nog bekend gemaakt

Is uw kind weleens boos en laat hij of zij weleens brutaal of ongehoorzaam gedrag zien? Vraagt u zich ook weleens af hoe u hier het beste mee kan omgaan? Kom dan naar de Workshop over grensoverschrijdend en opstandig gedrag op vrijdag 6 oktober van 09:00 –10:30 uur Hier worden een aantal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk besproken en worden er tips en adviezen gegeven. Ook zal er ruimte zijn voor het uitwisselen van verhalen en ideeën.

Spreekt u dit aan? Meldt u dan voor 29 september aan via: [email protected].

 

 

www.cjghouten.nl


_BT Clear



_BT Clear