Hulp of ondersteuning nodig?

 

Sociaal Loket

U kunt voor informatie en advies terecht bij dit informatiepunt in het gemeentehuis. De medewerkers kennen de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in Houten en weten waar u terecht kunt voor vragen rondom wonen, zorg, welzijn, werk en inkomen.

Zij werken nauw samen met professionals en vrijwilligers. Een eenvoudige vraag handelt de medewerker van het Sociaal Loket zelf af.

De volgende organisaties werken nauw samen met het Sociaal Loket en hebben een eigen spreekuur bij het Sociaal Loket: het Infospreekuur, de Rechtswinkel, de Voedselbank, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL; regionale sociale dienst), schulphulpmaatjes en Het Sociaal Team Houten. U kunt ook terecht bij uw vertrouwde contactpersonen zoals uw huisarts, consultatiebureau, Centrum voor Jeugd en Gezin, school, jongerenwerker, wijkverpleging of kerk. Of raadpleeg de online wegwijzer bij vragen over wonen, geld, werk, vervoer, jeugd en actief zijn op www.hulpwijzerhouten.nl.


U kunt op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen naar telefoonnummer 030 639 2611 of zonder afspraak binnenlopen. U kunt uw vraag ook mailen naar [email protected].

 

Hulp bij uw zorgen en ernstige signalen: Sociaal Team

U kunt bij het Sociaal Team Houten terecht voor informatie, advies, consultatie, vragen over specifieke hulp, een indicatie, begeleiding of coördinatie van verschillende hulpvormen. Uw vraag kan gaan over opvoeden, wonen, financiën, werk, uw gezin, relatie of zorgen. Maar ook voor het bespreken van speciale ondersteuning zoals begeleiding om zelfredzaam te blijven, dagbesteding, aanvragen van een rolstoel, woonaanpassing of huishoudelijke ondersteuning. U kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team voor overleg over specialistische zorg zoals (jeugd) geestelijke gezondheidszorg.

In het Sociaal Team Houten zitten deskundigen met kennis over verschillende vakgebieden. Zij ondersteunen, begeleiden en denken graag met u mee. Als u hulp nodig heeft, wat kunt u dan zelf? Of wat kunnen familie, vrienden of buren voor u doen? Het Sociaal Team stemt de hulp zo goed mogelijk af op uw persoonlijke situatie. U krijgt één vaste contactpersoon. Samen stelt u een plan van aanpak op. In uw plan staan uw vragen en welke stappen nodig zijn om een oplossing en antwoord te krijgen. Samen met u kijken we of aanvullende hulp ingezet moet worden.

In situaties met zorgelijke signalen kunt u ook anoniem advies vragen. Het Sociaal Team Houten is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur op telefoonnummer 030 639 2250. Voor spoedgevallen na 12.30 uur kunt u de voicemail inspreken op telefoonnummer 06 2945 8469. U kunt ook altijd een mail met uw vraag sturen naar [email protected].

Bij ernstige zorgen en/of signalen van onveiligheid, kindermishandeling en huiselijk geweld kunt u 24 uur per dag contact opnemen met Veilig Thuis op telefoonnummer 0800-2000. Veilig Thuis kan advies geven en/of u kunt bij hen een zorgmelding maken over een onveilige situatie rondom kinderen.

“Het is al zo veel, meedenken is fijn.”

Mariska* (15) geeft bij haar mentor op school aan dat ze hulp nodig heeft. Ze heeft voortdurend ruzie met haar moeder. De ruzies gaan bijvoorbeeld over actief zijn op sociale media en de jongens waar ze mee om gaat. Ook wordt Mariska gepest op school. Samen met Karin* van het Sociaal Team Houten en later in een gesprek thuis met haar alleenstaande moeder Yvonne, bespreekt Mariska wat voor haar de best passende hulp is. Al pratende blijkt dat er meer verandering en hulp nodig is. Voor het hele gezin. Yvonne is verslaafd en zij zoekt een nieuwe baan. Yvonne vraagt hulp bij het overzichtelijk maken van haar financiële situatie om erger te voorkomen. Ze maakt zich ook zorgen om de oudste van het gezin, Thomas (19). Karin stelt voor om ook met hem in gesprek te gaan om te kijken of hij hulp nodig heeft en in welke vorm. Mariska en Yvonne vertellen: “Het is het ons allemaal teveel geworden. We hadden geen overzicht meer en wisten niet meer waar te beginnen.”

Na toestemming van de gezinsleden overlegt Karin met de huisarts en stemmen zij gezamenlijk de specialistische hulp op elkaar af. Yvonne wil thuis rust creëren door haar huishouden weer op orde krijgen en vraagt hier hulp bij. Tegelijkertijd start Yvonne met het aanpakken van haar verslaving. Een buurvrouw en de grootouders ondersteunen het gezin waar ze kunnen. Karin denkt met Yvonne en Mariska mee hoe hun netwerk versterkt kan worden en wie nog meer kan helpen. Zouden zij gesprekken met een ervaringsdeskundige of vrijwilliger fijn vinden? Mariska, die zo moedig was om als eerste hulp te vragen, kijkt samen met Karin naar het opstarten van psychologische hulp. Mariska, haar mentor en Karin blijven overleggen op school om de ontwikkelingen te volgen.

* Namen en foto’s zijn fictief, het ervaringsverhaal niet.

 

 

www.cjghouten.nl


_BT Clear



_BT Clear