‘Jongeren vertrouwen mij en mijn collega’s’

Een man met hart voor jongeren

_BT Clear

Jongerenwerker Arnoud van Rijnsoever. Je zou hem kunnen zien als een populaire oom of een leuke oudste broer voor jongeren. Hij ‘hangt’ vaak op straat rond, maar niet om te chillen.

Arnoud werkt bij het Jongeren Opbouwwerk Alblasserdam (JOW) en legt contact met jeugd in het dorp. Hij biedt jongeren een luisterend oor en geeft hen ook wel eens een goed advies. Achter een mok koffie, zittend aan een tafel in ‘jeugdhonk’ De Postduif, vertelt hij: “Dit is een erg leuk dorp. Het jongerenwerk wordt gewaardeerd door de jongeren en door de organisaties waarmee we samenwerken. Jongeren zien: daar zit iemand die tijd voor me neemt. Ik kan altijd een eerlijk gesprek met hen voeren en merk dat ik iets heb opgebouwd; ze vertrouwen mij en mijn collega’s. Je kunt ons een hoop vertellen, daar gaan we zorgvuldig mee om.”

Hangplekken

Samen met zijn collega Tarik Kulaksiz gaat Arnoud regelmatig de straat op. “We bekijken of er nieuwe hangplekken ontstaan, spreken jongeren aan en checken of een van hen hulp nodig heeft.

Het merendeel van de contacten hebben we met jeugd van veertien tot achttien jaar. Verder voeren we gesprekken met buurtbewoners als er klachten zijn vanwege overlast. We hebben in de afgelopen jaren af en toe bemiddeld.”

Jongeren met ideeën voor een leuke activiteit vinden in Arnoud en zijn collega’s Tarik en Corine Derks goede medestanders. “Als je wat wilt organiseren, kun je bij ons terecht. Voor voetbaltoernooitjes bijvoorbeeld.” Ook zonder dat jeugd erom vraagt zet het JOW activiteiten op touw, als het team denkt dat dit goed is voor een bepaalde groep. “We organiseren bijvoorbeeld inloopavonden. Die zijn niet open voor iedereen, maar voor specifieke groepen. We hebben er twee of drie per week, vanaf de herfstvakantie tot aan het begin van de zomer. Daarnaast organiseren we de straatspeeldag, een dag voor jonge mantelzorgers en de A-kids, voor kinderen vanaf zes jaar. Ook aan NL Doet doen we elk jaar mee.”

Potje tafelvoetbal

Tijdens inloopavonden verandert gebouw De Postduif in een gezellig café, maar zonder alcohol.

Arnoud wijst om zich heen. “Daar hangen dan wat jongeren op de bank, die doen bijvoorbeeld een spelletje PlayStation. Aan de bar zitten er een paar te kaarten, sommigen doen een potje tafelvoetbal, darten of poolen. Ik doe hier en daar een potje mee, knoop praatjes aan, vraag hoe het thuis en op school gaat.”

Het JOW werkt samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). “We hebben een gezamenlijk doel: ondersteuning bieden bij het opgroeien. Sommige signalen die ik op straat opvang, bespreek ik met mensen van het CJG. Soms vraagt het CJG mij om een tiener te coachen. Als een jongere met heftige problematiek te maken heeft, kan ik extra hulp inschakelen. Dan zeg ik: ik zie dat je het lastig hebt, vind je het erg als ik het een keer met iemand over jou ga hebben? Ik probeer een jongere dan te laten inzien dat extra hulp nodig is. Soms duurt het een jaar voordat iemand klaar is om hulp te ontvangen.”
Hulp kan ook heel praktisch zijn. “Ik doe ook wel eens een sollicitatietraining met een jongere, of help iemand om een cv op te stellen.”

‘Je kunt ons een hoop vertellen, daar gaan we zorgvuldig mee om’

Blowen

Kan Arnoud een voorbeeld noemen van een situatie waarin hij zich zorgen gaat maken? “Met veel jongeren heb ik maar vluchtig contact. Maar als ik merk dat iemand vaak staat te blowen op straat, of heel foute uitspraken doet, probeer ik met hem of haar in gesprek te gaan en iets op te bouwen.” Het woord ‘gedragsbeïnvloeding’ valt. Jongeren helpen goede keuzes te maken, daar gaat het Arnoud om. Daarom gaat hij ook naar scholen, om leerlingen in groep acht te vertellen over de risico’s van social media, vuurwerk, alcohol, tabak en drugs.

Ook ouders die rondlopen met vragen over de omgang met hun tieners kunnen bij het JOW terecht. Jongerenwerkers zijn op drie dagen aanwezig in gebouw De Postduif, op het adres Randweg 110. De reguliere tijden waarop ouders en jongeren kunnen binnenlopen zijn: maandag van 9.00 tot 17.00 uur, woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdag van
9.00 tot 17.00 uur. Mailen of bellen kan ook: [email protected] of 078-6931113. Er is ook een website: www.jeugd-punt.nl.

_BT Clear