‘We zoeken naar advies op maat’

Eerste hulp bij opvoedproblemen en zorgvragen

_BT Clear

Ouders pinken wel eens een traantje weg tijdens een gesprek met jeugdverpleegkundigen Arjanne Verdoren en Jolanda Heijkoop. Kinderen opvoeden kan enerverend en confronterend zijn. Arjanne en Jolanda begrijpen dat. En bieden hulp.

“Wij zien alle kinderen van Alblasserdam”, vertelt Arjanne. “Op het moment dat wij iets signaleren, gaan we in overleg met ouders.” Arjanne is er voor kinderen van nul tot en met vier jaar, Jolanda werkt vooral met jonge tieners. Ze vormen een team met een groep deskundigen, onder wie de schoolartsen Corine de Man en Corry Teeuw, assistente Naciye Kara, pedagogisch adviseur Nelleke de Vries en de jeugdverpleegkundigen Eline Windmeijer en Janet Besseling. Allemaal zijn ze aangesloten bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Alblasserdam, gevestigd in de Alblashof. Alle bij een gezin betrokken professionals werken sinds de komst van het CJG in 2008 met elkaar samen.

Als iemand uit het bovengenoemde team op complexe problemen stuit, kan het na overleg met ouders aankloppen bij het jeugdteam, waarin onder andere schoolmaatschappelijk werkers zitten. Nelleke: “Dankzij het CJG zijn de lijnen kort, we ontmoeten elkaar in de gang en kennen elkaar.” Arjanne: “Het is prettig dat we elkaar heel makkelijk om raad kunnen vragen.”

Slaapprobleem

Nelleke en Arjanne benadrukken dat ouders niet bang hoeven te zijn dat ze de regie kwijtraken over de zorg voor hun kind. Arjanne: “Ik vertel ouders dat wij een probleem niet kunnen oplossen, maar wel graag meedenken. Ik ondersteun hen met de kennis die ik heb, bijvoorbeeld om een slaapprobleem op te lossen. We zoeken naar advies op maat.” Nelleke vult aan: “Je gaat naast de ouders staan en bekijkt wat past bij een kind en een gezin. Ik bespreek wat ouders al geprobeerd hebben en hoe een opvoedprobleem is ontstaan.”

Een heel eenvoudig en effectief middel zijn de video-hometrainingen die Nelleke kan geven. Ze maakt dan een filmpje van tien minuten. “Dat is voldoende om een patroon te herkennen. Samen met de ouder bekijk ik het filmpje, vertel wat er goed gaat en wat hij of zij nog kan leren. Het begint al heel klein, met je kind aankijken.”

Gebruiksaanwijzing

Met elke nieuwe leeftijdsfase stuiten ouders op nieuwe vragen. “Ik heb wel eens een vader horen zeggen: ‘Ze hebben met de placenta de gebruiksaanwijzing weggegooid”, zegt Arjanne lachend.


Vlnr: Janet, Corine, Arjanne, Corry, Nelleke, Eline, Jolanda, Naciye.

‘Ik vertel ouders dat wij een probleem niet kunnen oplossen, maar wel graag meedenken’

Een eenvoudige gebruiksaanwijzing hebben de professionals van het CJG ook niet, maar wel veel kennis en ervaring. “Er zijn geen domme vragen”, benadrukt Arjanne. Nelleke: “Ouders hebben soms de angst dat ze gelijk in een hulpverlenerscircuit terechtkomen als ze ons een vraag stellen. Dat is niet zo. Ik maak geen dossier aan. We gaan alleen met de vraag aan de slag.” Ook voor afkeuring hoeven ouders niet bang te zijn. “We willen ouders gewoon de tools geven om weer verder te gaan.”

Ook jeugdverpleegkundige Jolanda is blij met het CJG. “Met inachtneming van de regels voor de privacy kunnen we bij elkaar informeren en meewerken aan één plan voor één gezin. Het is fijn voor de ouders als ze één contactpersoon hebben binnen het CJG. Alle kinderen in groep 2 en 7 krijgen een gezondheidsonderzoek aangeboden door jeugdarts Marlinda Stam en mijzelf.

Op het voortgezet onderwijs gebeurt dit opnieuw twee keer. Wat ik leuk vind is de omgang met ouders en kinderen van verschillende leeftijden, met allerlei achtergronden. Vooral de pubergesprekken zijn zeer boeiend. Het kan al voldoende zijn om een luisterend oor te bieden, wat tips te geven en indien nodig door te verwijzen. Regelmatig vertel ik ouders wat er aan de hand is met hun kind, met toestemming van het kind zelf. In eerste instantie is dat natuurlijk schrikken, want vooral in de puberleeftijd bespreken de kinderen meer met vrienden dan met hun eigen ouders. Maar doordat er openheid komt, zie je dat de relatie verbetert en dat er, indien nodig, hulp kan komen voor de puber. Ik krijg er veel energie van als ik zie dat het weer goed gaat met een kind, ouder en gezin!”

Alle zorg wordt gratis aangeboden. Ouders kunnen altijd contact opnemen met het CJG. Nelleke: “Ouders doen het uiteindelijk zelf, wij denken mee en adviseren. Als na een tijdje blijkt dat we op die manier een probleem hebben kunnen oplossen, is dat een heel mooi moment.”

Meer informatie

078-6445200 of [email protected]. Ouders van 0- tot 4-jarigen kunnen bellen met de zorglijn van Rivas of mailen naar:
[email protected].

_BT Clear